INICI

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

La moneda també podrà aconseguir-se en els establiments on s'accepta com forma de pagament.
L'economia social tindrà un impacte molt positiu en el futur. La moneda social -un dels projectes de Xarxa ECO i una de les formes d'economia social- no és una tornada al passat, ni a l'economia de la barata, així com tampoc ho és tornar a la reutilización i reciclatge, que antany es feia de forma espontània. Molt per contra, és un símptoma de civilització i un assaig per a transformar els aspectes més destructius del sistema monetari convencional.
Els ciutadans i les empreses, entitats governamentals, ONGs, entitats educatives i associacions de qualsevol grandària poden beneficiar-se i aportar a la comunitat acceptant i fent circular la moneda social, com un signe de proximitat a les necessitats reals de les persones i de voluntat de construir un futur millor. L'ECO és un projecte obert a tots, no es tracta de beneficiar a grups determinats sinó d'una oportunitat de treballar junts per a obrir un camí cap a una economia més sostenible.
Poden posar-se en contacte a través de www.xarxaeco.org
Crear oportunitats de treball.
En un món creixentment tecnificado les oportunitats laborals són cada vegada més escasses. Xarxa ECO oferirà subvencions a l'autoocupació i a la creació de treballs que aportin valor humà, formació, reinserció i cursos, especialment els vinculats a temes socials, culturals i mediambientals. Les persones, organitzacions i empreses que promoguin tals projectes poden optar a subvencions per a facilitar que els diners no sigui una barrera per a l'accés a aquestes oportunitats.La moneda social és una forma de posar els diners a treballar al servei de les persones.
Cobra major rellevància en aquesta època perquè cada vegada resulta més barat automatitzar la producció, la comercialització i els serveis. Uns diners que es genera al crear treball i valorizar i intercanviar capacitats no aprofitades és un bon antídot al consum indiscriminat que genera el crèdit per a consumir al que estem tan acostumats.Impacte real.
Des de 2003 a Alemanya, el professor d'economia Christian Gelleri i els seus alumnes van desenvolupar la moneda sense interès Chiemgauer amb l'objectiu de compensar la desigualtat en la distribució de la riquesa. La regió bavaresa on funciona es beneficia perquè aquesta moneda circula 18 vegades a l'any, tres vegades més que l'Euro, permetent a 600 empreses sostenir l'ocupació i fins i tot donar compensacions extra en moneda social als treballadors, en plena crisi. Opinió d'economista. Bernard Lietaer és un economista expert en sistemes monetaris, arquitecte de l'Euro i promotor dels sistemes de moneda social."Si volem uns diners dissenyats per a atendre les necessitats de les persones i fomentar cicles productius més respectuosos amb el medioambiente, hem de crear-lo. Crec que la moneda social tindrà una important funció en el segle XXI, sobretot davant el problema de l'ocupació".
Segons Lietaer el disseny dels diners convencionals està fomentant la destrucció del mediambient, degut al fet que l'interès positiu fa que sigui més atractiu per exemple talar arbres i convertir-los ràpidament en diners que deixar-los créixer i usar-los racionalment.
"Per a afrontar aquest problema necessitaríem dissenyar un sistema monetari que faci exactament l'oposat que el que es dóna actualment", diu Lietaer. El problema és que els diners una vegada en el banc, creix més ràpid que els arbres.Però l'interès és un creixement artificial, propi del disseny del sistema monetari actual.
Això significa que en el sistema monetari corrent té sentit tallar arbres i posar els diners en el banc i fa que tingui sentit escatimar en inversions, construint cases pobrament aïllades tèrmicament, perquè el cost de l'energia consumida en la casa és més baix que el de la aislación.
Una moneda sense interès faria que convingui invertir en arbres vivents i en una aislación adequada, així no es necessitaria tanta energia per a assolir una temperatura confortable i hauria un impacte menor en l'ambient.
Què diuen els investigadors sobre les actuals experiències europees de moneda social?
El reputat Institut de Wuppertal para Estudis del Clima, el Medi ambient i l'Energia dedica un apartat a l'economia social en el seu informe anual, extracte: "La introducció d'una moneda regional pot augmentar la cooperació entre oferentes i clients, ja que s'estimulen cicles econòmics regionals.
A la regió bavaresa de Rosenheim, en l'any 2008, la moneda Chiemgauer va generar una facturació de més de 4 milions d'euros.
L'enfortiment de les relacions econòmiques locals porta molts avantatges: fomenten la independència econòmica, la transparència i tenen efectes positius en la generació d'ingrés i ocupació.
En l'àmbit cultural ajuden a millorar les relacions socials i enforteixen l'autoestima i la identitat.
En l'àmbit ecològic, contribuïxen a l'optimitzar els cicles productius per als recursos per les distàncies curtes entre productors i consumidors. És molt més fàcil generar equilibri entre la sostenibilitat ecològica, econòmica i social en l'àmbit regional", conclou aquest estudi.

a
b
c