Dessaladores

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Les plantes dessalinitzadores són instal·lacions industrials destinades a la desalinizació. La desalinizació es defineix genèricament com el procés de llevar la sal a alguna cosa, no només a l'aigua salada. L'aigua del mar és un exemple de barreja homogènia. És salada perquè té sals minerals dissoltes que precipiten quan l'aigua s'evapora. A causa de la presència d'aquestes sals minerals, l'aigua del mar no és potable per a l'ésser humà i la seva ingestió en grans quantitats pot arribar a provocar la mort.
El 97,5% de l'aigua que existeix en el nostre planeta és salada i només una quantitat inferior al 1% és apta per al consum humà. Aconseguir potabilitzar l'aigua del mar és una de les possibles solucions a l'escassesa d'aigua potable. Mitjançant la desalinización de l'aigua del mar s'obté aigua dolça apta per al proveïment i el regadiu.
Les plantes dessalinitzadores d'aigua de mar han produït aigua potable des de fa molts anys, però el procés era molt costós i fins a fa relativament poc només s'han utilitzat en condicions extremes. Actualment existeix una producció de més de 24 milions de metres cúbics diaris d'aigua desalada en tot el món, el que suposa el proveïment de més de 100 milions de persones.
La primera planta dessalinitzadora a Espanya es va situar a Lanzarote en 1965 i actualment existeixen més de 700 en tot el país.
Les plantes dessalinitzadores també presenten inconvenients. En el procés d'extracció de la sal es produïxen residus salins i substàncies contaminants que poden perjudicar a la flora i la fauna. A més, suposen una despesa elevada de consum elèctric. Amb la finalitat d'evitar-lo, actualment s'estan realitzant estudis per a construir plantes dessalinitzadores més competitives, menys contaminants i que utilitzin fonts d'energia renovables.

Desalinización per osmosi inversa:
Ósmosis inversa és el procés de la separació d'una quantitat d'aigua dolça de l'aigua salada. La pressió necessària per a la OI depèn de la quantitat de sòlids dissolts i del grau de desalinizació que es vulgui obtenir. L'inversió d'energia en el procés resulta en un augment d'entropia. Aquesta entropia és igual a ordre per separació.
Del mar prové una font il·limitada de l'aigua salada. Una planta usant osmosi inversa va a necessitar fins a tres vegades la quantitat de l'aigua produïda. Per això el disseny dels pous o sistema de captació ha de considerar aquest factor per a la seva capacitat. Procés de producció:
El pou s'omple per gravetat al nivell de l'aqüífer marí. Es transporta l'aigua del pou impulsat per les bombes d'alimentació al sistema de desalinizació. En l'entrada de les bombes d'alimentació arriba el suplement de químics administrat per les bombes dosificadores. Així l'aigua està preparada per a passar quatre tipus de filtres que retenen partícules de majors a quatre micras. El pas principal de la producció d'aigua és la separació d'H2O de la barreja de sals i minerals present en l'aigua del mar. Aquest pas es realitza en l'etapa d'osmosi inversa (OI).

Per a permetre una operació econòmica de la OI és necessari prevenir que es precipitin (cristal·litzin) les sals dintre dels mòduls de OI, o que partícules de diatomeas i microalgues arribin a les membranes. Per a això existeixen tres passos de filtració per sorra més un últim pas de micro filtració usant cartutxos de fibra sintètica. L'èxit de la filtració també depèn de l'apropiada introducció de coagulants. D'acord a la qualitat de filtració es genera el cicle de canvi de les membranes entre 2 i 5 anys. Els dispersants químics introduïts abans de la micro filtració prevenen la precipitació de minerals dintre del les membranes. Com tots els aspectes de l'operació són automatitzats, el treball dels operadors és la supervisió i el manteniment.
La principal raó del cost és l'elevat consum d'energia que es necessita per a produir l'aigua dolça. Els investigadors duen anys tractant de reduir aquest consum amb el desenvolupament de noves tecnologies, l'utilització d'energies renovables i l'utilització d'equips i dissenys cada vegada més eficients i nous desenvolupaments de membranes més eficients energèticament.
Un dispositiu denominat Intercambiador de Pressió crea energia basant-se en la pròpia salmorra. El dispositiu transfereix energia directament de la salmorra al flux d'alimentació sense els problemes de rendiment dels eixos giratoris d'alta velocitat de les fàbriques actuals.
L'extensió d'aquest sistema suposaria un notable descens en el preu de l'aigua desalada i per primera vegada seria possible produir aigua potable a partir d'aigua de mar amb un cost inferior per metre cúbic a l'obtinguda per altres vies (pantans, canals, transvasaments).

La falta de cabals disponibles per a poder garantir de manera permanent el proveïment a més de quatre milions d'habitants, així com certs problemes de duresa i salinitat, especialment coincidents amb els episodis de major demanda i menor disponibilitat de recursos, han dut A Aigües Ter Llobregat a construir una planta dessalinitzadora d'aigua de mar, com millor opció per a incrementar simultàniament la quantitat i qualitat de l'aigua distribuïda i arribar a així una major garantia de subministrament. Amb la dessalinitzadora del Llobregat es pretén garantir i complementar les demandes d'aigua potable en la xarxa de ATLL, incorporant 60 Hm3/any d'aigua de mar dessalada, amb una capacitat de 180.000 m3/dia de cabal mig.

a
b
c