Embassaments

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Embassaments de Catalunya i la seva capacitat:embassaments.jpg

- BOADELLA Girona 61 hm3
- CAMARASA Lleida 163 hm3
- CATLLAR Tarragona 59 hm3
- CAVALLERS Lleida 16 hm3
- CERTASCAN Lleida 16 hm3
- CIURANA Tarragona 12 hm3
- FOIX Barcelona 4 hm3
- GUIAMETS Tarragona 10 hm3
- LA BAELLS Barcelona 109 hm3
- LA LLOSA DEL CAVALL Lleida 80 hm3
- OLIANA Lleida 101 hm3
- RIALB Lleida 404 hm3
- RIBARROJA Tarragona 210 hm3
- RIUDECANYES Tarragona 5 hm3
- SALLENTE Lleida 6 hm3
- SANT PONS Lleida 24 hm3
- SAU Barcelona 165 hm3
- SISTEMA CAPDELLA Lleida 50 hm3
- SISTEMA LAGOS ESPOT Lleida 10 hm3
- SISTEMA VALLE DE ARAN Lleida 23 hm3
- SUSQUEDA Girona 233 hm3
- TERRADETS Lleida 33 hm3
- TREMP O TALARN Lleida 227 hm3

Els embassaments construïts mitjançant preses poden tenir la finalitat de:
Regular el cabal d'un riu o rierol.
Emmagatzemant l'aigua dels períodes humits per a utilitzar-la durant els períodes més secs per al reg, per al proveïment d'aigua potable, per a la generació d'energia elèctrica.
Per a permetre la navegació.
Per a diluir poluents.
Esmorteir els becs de les avingudes o crescudes.
Laminación d'avingudes.
Crear una diferència de nivell per a generar energia elèctrica, mitjançant una central hidroeléctrica.
Crear espais per a l'esbarjo i els esports aquàtics...
Quan un embassament té més d'una fi, s'anomena d'usos múltiples.

Efectes d'un embassament:
Els embassaments tenen un important influx en l'entorn; alguns dels seus efectes poden ser considerats positius i uns altres poden ser considerats negatius. Els embassaments de grans dimensions agreguen un pes molt important al sòl de la zona, a més d'incrementar les infiltracions. Aquests dos factors junts poden provocar el que es coneix com sismes induïts. Són freqüents durant els primers anys després de l'omplerta de l'embassament. Si bé aquests sismes induïts són molests, molt rares vegades arriben a intensitats que puguin causar danys seriosos a la població.

- Aigües dalt:
Aigües dalt d'un embassament, el nivell freátic dels terrenys veïns es pot modificar fortament, podent portar conseqüències en la vegetació circundant.
 - Aigües baix:
Els efectes d'un embassament aigues baix són de diversos tipus:
Augment de la capacitat d'erosionar el jaç del riu.
Disminució dels cabals mitjos abocaments i, conseqüent, facilitat perquè activitats antrópicas ocupin part del jaç major del riu.
Disminució de l'aporti de sediments a les costes, incidint en l'erosió de les platges i deltes.

Potencials impactes ambientals:
Els projectes de les represes grans causen canvis ambientals irreversibles en una àrea geogràfica gran, i, per tant, tenen el potencial per a causar impactes importants. Ha augmentat la crítica a aquests projectes durant l'última dècada. Els crítics més severs reclamen que, com els beneficis valen menys que els costos socials, ambientals i econòmics, és injustificable construir represas grans.
Uns altres sostenen que es pot, en alguns casos, evitar o reduir els costos ambientals i socials a un nivell acceptable, a l'avaluar curosament els problemes potencials i la implementació de les mesures correctives. L'àrea d'influència d'una represa s'estén des dels límits superiors de captació del reservori fins a la costa i el mar. Inclou la conca hidrogràfica i la vall del riu sota de la represa.

Si bé existeixen efectes ambientals directes de la construcció d'una represa (per exemple, problemes amb la pols, l'erosió, el moviment de terres), els impactes majors provenen del vàs de l'aigua, l'inundació de la terra per a formar el reservori i l'alteració del cabal de l'aigua riu abaix.
Aquests efectes tenen impactes directes per als sòls, la vegetació, la fauna i les terres silvestres, la pesca, el clima, i, especialment, per a les poblacions humanes de l'àrea.
Els efectes indirectes de la represa, que, de vegades, poden ser pitjors que els directes, es relacionen amb la construcció, manteniment i funcionament de la mateixa (per exemple, els camins d'accés, campaments de construcció, línies de transmissió de l'electricitat) i el desenvolupament de les activitats agrícoles, industrials o municipals, fomentades per la represa.
A més dels efectes ambientals directes i indirectes de la construcció de la represa, haurien de ser considerats els efectes que el medi ambient produïx en la represa. Els principals factors ambientals que afecten el funcionament i la vida de la represa són causats per l'ús de la terra, l'aigua i els altres recursos de l'àrea de captació damunt del reservori (per exemple l'agricultura, la colonització, l'esbrossi del bosc) i aquest pot causar major acumulació de llims i canvis en la qualitat de l'aigua del reservori i del riu, aigües abaix.

Els beneficis de la represa són:
Es controlen les inundacions i es proveïx un afluent d'aigua més confiable i de més alta qualitat per al reg, i l'ús domèstics i industrial. A més, les represas poden crear alternatives per a les activitats que tenen el potencial per a causar impactes negatius majors. L'energia hidroeléctrica, per exemple, és una alternativa per a l'energia termoeléctrica a força del carbó, o l'energia nuclear.
L'intensificació de l'agricultura, localment, a través del reg, pot reduir la pressió sobre els boscos, els hàbitats intactes de la fauna, i les altres àrees que no siguin idònies per a l'agricultura. Així mateix, les represes poden crear una indústria de pesca, i facilitar la producció agrícola en l'àrea, aigües baix del reservori, que, en alguns casos, pot més que compensar les pèrdues sofertes en aquests sectors, com resultat de la seva construcció.
Recentment s'està considerant l'efecte beneficiós que pogués tenir l'emmagatzematge d'aigua en la terra per a compensar el creixement del nivell del mar, emmagatzemant en forma líquida l'aigua que ara roman en terra en forma de gel en glaceres i neus perpètues de les muntanyes altes, que ara s'està fonent a causa del escalfament global. Els beneficis ambientals en les zones costaneres (moltes d'elles molt densament poblades) bé podrien compensar els problemes que poguessin produir en les terres de l'interior.

Efectes hidrològics:
Al represar un riu i crear una llacuna, es canvia profundament la hidrologia i limnología del sistema fluvial. Es produïxen canvis dramàtics en el flux, la qualitat, quantitat i ús de l'aigua, els organismes biòtics i la sedimentació de la conca del riu. La descomposició de la matèria orgànica (per exemple, els arbres) de les terres inundades enriqueix els aliments del reservori.
Els fertilitzants emprats aigües dalt se sumen als aliments que s'acumulen i es reciclen en el reservori. Això suporta no solament la pesca, sinó també el creixement de les herbes aquàtiques, com nenúfars i jacints d'aigua. Les d'herbes i algues poden constituir molèsties costoses. Si obstruïxen les sortides de la represa i els canals de reg, destruïxen la pesca, limiten la recreació, augmenten els costos de tractament de l'aigua, impedeixen la navegació i augmenten substancialment les pèrdues d'aigua a causa de la transpiració.
Si el terreny inundat té molts arbres i no es neteja adequadament abans d'inundar-lo, la descomposició d'aquesta vegetació esgotarà els nivells d'oxigen en l'aigua. Això afecta la vida aquàtica, i pot causar grans pèrdues de peix. Els productes de la descomposició anaeróbica inclouen el sulfur d'hidrogen, que és nociu per als organismes aquàtics i corroïx les turbines de la represa, i el metà, que és un gas d'efecte hivernacle. El diòxid de carboni, el gas principal que es produïx, també exacerba els riscos d'hivernacle.

Les partícules suspeses que porta el riu s'assenten en el reservori, limitant la seva capacitat d'emmagatzematge i la seva vida útil, privant el riu dels sediments, aigües baix.

Moltes àrees agrícoles dels terrenys al·luvials han depès sempre dels llims rics en aliments per a sostenir la seva productivitat. Com el sediment ja no es diposita, aigües baix, en el terreny al·luvial, aquesta pèrdua d'aliments haurà de ser compensada mitjançant l'addició de fertilitzants, per a mantenir la productivitat agrícola. L'alliberament de les aigües lliures de sediments, relativament, pot rentar els jaços, aigües baix.
No obstant això, la sedimentació del reservori produïx aigua de més alta qualitat per a reg, i consum industrial i humà.
Els efectes addicionals dels canvis en la hidrologia de la conca del riu, inclouen variacions en el nivell freátic, aigües dalt i baix del reservorio, i problemes de salinizació; aquests tenen impactes ambientals directes i afecten als usuaris aigües baix.

Temes socials:
Molt sovint, la gent de ciutat, els interessos agrícoles i les persones que viuen lluny, gaudeixen dels beneficis de les represes, però els que suporten la major part dels costos ambientals i socials, es beneficien en un grau menor, o no es beneficien, son: els habitants de l'àrea inundada pel reservorios, i els quals viuen en els terrenys al·luvials. A l'omplir el reservori, es produïx el desplaçament involuntari de centenars de milers de persones (en alguns projectes), requerint un reajustament social profund, no solament de part d'això, sinó també, de la gent ja establerta en les àrees de reasentament.
Per a les persones que romanen a la conca del riu, sovint es restringeix l'accés a l'aigua, la terra i els recursos biòtics. S'interromp la pesca artesanal i l'agricultura tradicional dels terrenys al·luvials, a causa dels canvis en el cabal i la reducció en l'assentament de llis. Els terrenys al·luvials de molts rius tropicals són àrees enormes de gran importància per a la població humana i la dels animals; al reduir-se els terrenys al·luvials, ha d'haver un canvi en l'ús de la terra, si no les poblacions es veuran obligades a canviar-se de lloc.
Sovint, s'augmenten les malalties relacionades amb l'aigua (per exemple la malària, la esquistosomiasi, la oncocerciasis d'altres persones a l'àrea, és a dir, els treballadors de la construcció, els jornalers temporals per a l'agricultura i altres activitats induïdes per la represa, i els camperols que aprofiten el major accés a l'àrea gràcies als camins, línies de transmissió o millor transport fluvial. Les conseqüències són: problemes de la salut, competència pels recursos, conflictes socials i impactes ambientals negatius per a la conca, el reservori i la vall del riu mes baix.

Pesca i fauna:
La pesca, usualment, es deteriora, a causa de els canvis en el cabal o temperatura del riu, la degradació de la qualitat de l'aigua, la pèrdua dels llocs de niuada i les barreres que impedeixen la migració dels peixos. No obstant això, es creen recursos de pesca en el reservori, que, de vegades, resulten més productius que els quals va haver, anteriorment, en el riu.
En els rius que tenen fons biològicament productius, els peixos i mol·luscs sofrixen a causa de els canvis en el flux i la qualitat de l'aigua. Les variacions en el cabal d'aigua dolça, i per tant, en la salinitat, canvia la distribució de les espècies i els models de reproducció dels peixos. Les variacions en la quantitat d'aliments i la deterioració en la qualitat de l'aigua del riu, poden tenir efectes profunds per a la productivitat.
Aquests canvis poden tenir resultats importants per a les espècies marines que s'alimenten o passen part del seu cicle vital al riu, o que són influenciades pels canvis en la qualitat de les àrees costaneras.
El major impacte per a la fauna s'originarà en la pèrdua d'hàbitat, que ocorre a l'omplir el reservori i produir-se els canvis en l'ús del terreny de la conca. Poden afectar els models de migració de la fauna, a causa del reservori i el desenvolupament que es relaciona amb aquest. La fauna i les aus aquàtiques, els rèptils i els amfibis poden prosperar gràcies al reservori.

Amenaça sísmica:
Els reservorios grans poden alterar l'activitat tectònica. La probabilitat que produeixi activitat sísmica és difícil de predir; no obstant això, s'haurà de considerar el ple potencial destructiu dels terratrèmols, que poden causar despreniments de terra, danys a l'infraestructura de la represa, i la possible falla de la mateixa.

a
b
c