Reforestació

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

La reforestació aporta una sèrie de beneficis i serveis ambientals. Al restablir o incrementar la cobertura arbòria, s'augmenta la fertilitat del sòl i es millora la seva retenció d'humitat, estructura, i contingut d'aliments (reduint la lixivització, proporcionant abonament verd, i agregant nitrogen, en el cas que les espècies utilitzades siguin d'aquest tipus).
Si la falta de llenya obliga que el fem s'utilitzi com combustible, en comptes d'abonament per als camps agrícoles, la producció de llenya ajudarà, indirectament, a mantenir la fertilitat del sòl.
reforesta.jpgLa sembra d'arbres estabilitza els sòls, reduint l'erosió hidràulica i eòlica dels vessants, els camps agrícoles propers, i els sòls no consolidats, com les dunes de sorra. A l'establir la cobertura arbòria en els terrenys nus o deteriorats, s'ajuda a reduir el flux ràpid de les aigües pluges, regulant, d'aquesta manera, el cabal dels rius, i millorant la qualitat de l'aigua, i reduint l'entrada de sediment a les aigües superficials.
Sota els arbres, les temperatures més fresques i els cicles humits i secs moderats constituïxen un microclima favorable per als microorganismes i la fauna, i poden ajudar a prevenir la lateralització del sòl. Les plantacions tenen un efecte moderador sobre els vents i ajuden a assentar la pols i les altres partícules de l'aire. A l'incorporar els arbres als sistemes agrícoles, poden millorar-se les collites, gràcies als seus efectes positius per a la terra i el clima.
Finalment, la cobertura vegetal que s'estableix mitjançant el desenvolupament de les plantacions en gran escala i la sembra d'arbres, constituïx un mitjà per a l'absorció de carboni, una resposta a curt termini a l'escalfament mundial causat per l'acumulació de diòxid de carboni en l'atmosfera.

La sembra d'arbres, com part d'un programa forestal social, pot tenir diferents formes, incloent les arboredes comunitàries, les plantacions en el terreny governamental, o en les vies de passatge autoritzat, al voltant dels terrenys agrícoles, al costat dels rius i al costat de les cases.
Aquest tipus de plantació causa pocs impactes ambientals negatius. Els arbres donen productes útils, i beneficis ambientals i estètics.
Els arbres sembrats per a protecció, per exemple, com faixes protectores, o guarda brises, o per a estabilitzar els vessants, controlar l'erosió, facilitar el maneig de conques hidrogràfiques, protegir les ribes dels rius, o fixar les dunes de sorra, són beneficioses per naturalesa, i proveeixen protecció i serveis ambientals.
Si sorgeixen problemes, molt probablement, seran socials (qüestions de tinença de les terres i els recursos).

Les activitats locals de reforestació, tals com les arboledes comunitàries i la sembra d'arbres al voltant de les residències, poden tenir molts beneficis directes per als individus i les comunitats. Els projectes de llenya poden reduir la quantitat de temps i l'esforç requerit a fi de recol·lectar-la per a la cuina, alliberant aquest temps per a altres activitats.
La producció de farratge pot millorar l'accés i la disponibilitat dels aliments per als animals, una mica que adquireix major importància durant les temporades seques. Es poden obtenir ingressos importants de les vendes de fusta, fruites, nous, fibres o altres productes dels arbres. S'ha de tallar els arbres quan les condicions del mercat són favorables, o quan la fusta o els diners siguin més necessaris.
Les arboledas comunitàries poden donar ocupació, a curt termini, a la gent sense terres i més pobra de la comunitat, principalment, durant les etapes de l'establiment i explotació de la plantació. Les necessitats de mà d'obra i cabdal, relativament baixes, després de la sembra i abans de l'explotació dels arbres són avantatges per als agricultors, quan els sembren en els seus propis terrens.
Com els arbres poden ser conreats en terrenys marginals que són inadequats per a agricultura, o en àrees petites de terrenys no utilitzats, no competeixen amb els treballs més rendibles.

Plantacions comercials:reforesta2.jpg
Les plantacions ofereixen la millor alternativa a l'explotació dels boscos naturals, per a satisfer la demanda de fusta i altres productes ignífers.
Les plantacions que es realitzen per a la producció de fusta, generalment empren les espècies de creixement més ràpid, i l'accés i l'explotació són més fàcils que en el cas dels boscos naturals, doncs donen productes més uniformes i comercializables.
Eviten la tala de bosc verge, dóna treball a les comunitats...però també pot portar problemes com:
 Conflicte d'interessos amb altres usuaris de l'aigua per a reg. Algunes espècies són al al·lopàtiques, i produeixen toxines que inhibeixen la germinació de les llavors de les altres espècies. Les plantacions amb reg pot causar conflicte amb els altres usuaris de l'aigua, i causar altres impactes ambientals i socials que són comuns en els projectes de reg. Amb l'excepció dels projectes que empren sembres d'enriquiment, o plantació sota els altres arbres, el terreny destinat a aquest propòsit es prepara, generalment, netejant la vegetació nativa competitiva.

Els impactes negatius de la preparació del lloc inclouen, no només la pèrdua de la vegetació existent i els valors ambientals, econòmics i socials que aquesta pugui tenir, sinó també els problemes ambientals relacionats amb l'esbrossi de la terra: la major erosió, la interrupció del cicle hidrològic, la compactació del sòl, la pèrdua d'aliments, i la disminució consegüent en la fertilitat del sòl.
Encara que perjudicials, molts d'aquests efectes poden ser de curta durada; el lloc comença a recuperar-se una vegada que la vegetació es restableixi. Les plantacions i els projectes de conservació s'estableixen, sovint, usant espècies exòtiques, en comptes de les natives. Això es fa perquè:

Creixen més ràpidament que les natives o tenen característiques més desitjables quant al seu ús final; les llavors de les espècies exòtiques estan disponibles, fàcilment, a través dels proveïdors comercials; o, les seves característiques de creixement i ús final són més conegudes que els de les natives.
A l'emprar les espècies exòtiques per primera vegada, sempre existeix un risc. Si bé han estat molt reeixides en molts llocs, en uns altres han causat problemes o esperances irreals.
A l'introduir noves plantes a un ambient nou, no sempre prosperen tant com es desitjaria. Això pot ser el resultat de les condicions inadequades en el lloc, que estiguin en el límit de la tolerància ambiental de l'espècie (pluja, temperatura); o de l'atac (de vegades devastador), de les plagues o malalties contra les quals la planta tingui poca o cap resistència; o la falta de preparació del lloc, o deficiència en la sembra o el manteniment.
Les espècies natives, sovint, creixen més lentament que les exòtiques, però, ordinàriament, són més viables a llarg termini; han estat seleccionades i refinades, genèticament, durant segles, i s'han adaptat a les condicions locals, per això, estan millor preparades per a sobreviure els extrems climàtics i brots de plagues i malaltia locals.

a
b
c