Segrest CO2

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

La concentració de diòxid de carboni en l'atmosfera ha augmentat un 31% des de 1750, provocant l'escalfament global.
El repte és reduir les emissions i no hi ha una fórmula única per a fer-ho. L'emmagatzematge d'aquest gas en dipòsits geològics i oceànics és una possibilitat que els experts estan explorant. Si les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera estan provocant el problema del canvi climàtic, per què no llevar-lo? per què no intentar treure'l de l'aire, o almenys impedir que arribi a l'atmosfera, i acumular-lo en algun lloc on no sigui perjudicial, com dipòsits geològics o les profunditats oceàniques?
La idea és viable, encara que no eximeix de crítiques, i ja hi ha programes en marxa que exploren aquesta opció tecnològica de segrest de CO2.
El sector dels combustibles fòssils és el més entusiasta, sobretot a EE UU, però també es treballa en aquesta adreça a Europa, a Austràlia, a Xina i al Japó. Per a uns el segrest de CO2 suposa una oportunitat de seguir endavant amb el petroli i el carbó com combustibles principals en el món; per a uns altres, és com escombrar les escombraries sota la catifa, en lloc de millorar l'eficàcia i l'estalvi energètics, i avançar cap a fonts reutilitzables i noves alternatives.
segrest.jpg

La idea de fer aspiradors que treguin aquest gas de l'atmosfera sembla encara lluny de convertir-se en realitat. Mes accessible és l'opció d'evitar l'emissió en les plantes que la generen. Per al segrest de carboni s'apunta cap a les profunditats oceàniques i els sediment marins, i cap a diverses formes d'emmagatzematge geològic.
Neeraj Gupta, dels Laboratoris Battele Columbus (EE UU), va discutir en Denver tres possibilitats de segrest geològic: aqüífers salinos profunds, jaciments de gas i petroli exhaurits i vetes carboníferes no explotables.
Klaus S. Lackner, de la Universitat de Columbia, es va centrar en les roques de silicats de magnesi, que reaccionen amb el diòxid de carboni per a formar carbonats de magnesi, "un emmagatzematge segur i permanent".
El procés té quatre fases: separació del CO2, compressió, transport i injecció. De moment, els experts aposten per instal·lacions de captura i segrest de CO2 al costat de la font que ho genera (plantes energètiques o d'extracció de combustibles fòssils), ja que el transport per canonades encareix el sistema i provoca l'oposició de la població.

La idea de segrestar CO2 és antiga i s'han fet molts estudis teòrics. No obstant això, les tecnologies no estan llistes encara a l'escala necessària per a llevar del mig grans quantitats d'aquest gas, encara que "segrestar uns pocs milions de tones de CO2 és fàcil", van assenyalar els experts, recordant que en el Mar del Nord, en la plataforma noruega Sleipner d'extracció de gas natural ja se separa CO2 i s'injecta en una formació geològica a mil metres de profunditat.
En aquest programa, denominat Sacs, participen diverses empreses petrolieres i compte amb el suport de la Comissió Europea. "Allí s'injecta un milió de tones de CO2 liquat a l'any".
La tecnologia per al segrest de CO2 existeix, però és tecnologia antiga, cal fer nous desenvolupaments tecnològics i molts càlculs econòmics. El més costós és separar el diòxid de carboni, més que liquar-lo i injectar-lo a pressió.
Als EE UU, el Departament d'Energia (DOE) ha engegat un projecte d'una planta prototip de carbó per a la producció combinada d'electricitat i d'hidrogen, amb un sistema de captura i segrest de CO2 en formacions geològiques profundes. En una primera fase es pretén absorbir el 90% d'aquest gas, però es considera possible arribar al 100%.
Un terç de les emissions de diòxid de carboni nord-americans procedeix de les plantes generadores d'electricitat.

Per al segrest subterrani cal fer estudis integrals de capacitat dels dipòsits i de l'estructura geològica de les zones, a més cal avaluar possibles riscos per a la població i el medi ambient i d'escapis de CO2.
A les vetes carboníferes, hi ha incerteses sobre fenòmens químics i físics implicats en la injecció de diòxid de carboni. En qualsevol cas, cal assegurar que els emmagatzematges són estables, permanents i segurs. Quant a ficar CO2 a l'oceà, es van iniciar projectes a Hawaii i a Noruega que es van suspendre per motius mediambientals, però segueix endavant un programa en la Badia de Monterrey (Califòrnia), amb assajos d'injecció de CO2 líquid a més de 3.000 metres de profunditat.
També s'ha considerat la dispersió de diòxid de carboni directament en el mar, aquesta opció és més controvertida perquè pot produir danys en els ecosistemes. Abans de bombar CO2 en el mar, necessitem comprendre millor com funciona.
Com un aspirador per a netejar l'aire, qualsevol disseny que mogui aire pot ser utilitzat per a absorbir diòxid de carboni. Els dissenys més futuristes que es van veure en la reunió de la AAAS en Denver sobre segrest de CO2 eren uns gegantescs aspiradors per a captar el diòxid de carboni de l'atmosfera i després emmagatzemar-lo.

Encara que aquestes instal·lacions no estan tecnològicament resoltes, en principi fer passar l'aire per sobre d'un absorbent que extreu el CO2 és simple. Qualsevol que hagi estudiat química de nivell mig sap que l'aire, al passar per sobre de l'aigua salobre, solta el seu diòxid de carboni. El més car no seria netejar l'aire, sinó reciclar el material absorbent.
L'ús d'aigua salobre produiria pedra calcària, però hi ha altres possibles absorbents. Aquests aspiradors atmosfèrics podrien així capturar el CO2 que generen, per exemple, automòbils i avions i no faria falta canvi algun en les infraestructures existents ni en els estils de vida actuals.
El segrest de CO2 seria una tecnològica de transició des de l'actual economia basada en els combustibles fòssils (el 85% de l'energia comercial mundial) cap a noves fonts alternatives al carboni.
De moment, l'Administració Bush, després de renunciar al Protocol de Kioto, defensa la seva Iniciativa de Canvi Climàtic Global, que no contempla objectius de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i que aposta per tres opcions tecnològiques, segons especifica el Departament d'Energia:
- Fer que el sistema energètic sigui més eficient.
- Augmentar la contribució de les energies renovables, les nuclears i el gas natural i
- Capturar i segrestar CO2, metà i altres gasos d'efecte hivernacle que normalment s'emetrien a l'atmosfera".

a
b
c