CATALUNYA

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

La llei de Collserola.

torrecollserolaJa s'ha signat l'acord del futur Parc Natural

La Generalitat entra en la gestió de la serra, pendent del decret que limiti els usos.

Collserola conta ja amb un nou padrí. La Generalitat. Un pas clau i necessari per a convertir a aquesta serra de l'àrea metropolitana en el dotzè Parc Natural de Catalunya. Govern, Diputació i els nou Ajuntaments pels quals transcorre Collserola signen avui el conveni que dóna accés a la Generalitat al consorci que gestiona aquest pulmó verd barceloní. Es garanteix així la protecció d'un dels espais naturals més amenaçats per la pressió urbanística: les seves 8.000 hectàrees (tota la ciutat de Barcelona té una superfície de 10 hectàrees) estan envoltades de nou municipis que sumen tres milions d'habitants.

El procés:
Si bé els límits del Parc estaven acordats des de gener de 2008, les condicions que la Generalitat obstaculitza en la seva gestió han alentit fins a ara la culminació del procés. I és que Medi Ambient va rebutjar arribar a una inversió del 33% del total en quatre anys, tal com van proposar la Diputació i els nou municipis afectats. Ara el següent pas ho donarà el Govern, que haurà d'aprovar un decret per a la declaració del Parc Natural. Finalment s'haurien d'aprovar els estatuts del parc, que fixaran els límits en els seus usos. I és que la simple declaració de Parc Natural només prohibeix la deforestación, la caça i l'emissió de sorolls i contaminants, segons establix la Llei d'Espais Naturals de 1985.

Els límits del Parc:
Si les negociacions sobre la composició del Consorci han alentit el procés, també ho van fer les quals fixen els límits del Parc, per les reticències del Ajuntament de Barcelona. El Govern presentarà avui els límits del Parc. Barcelona contarà amb una nova figura de protecció, cridada EPRE, que permetrà al Ajuntament construir equipaments en el límit amb el Parc. Seran 132 hectàrees de les 1.697 protegides del terme municipal de Barcelona. Els límits dels altres vuit municipis els donarà a conèixer avui el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar.

Torre Negra:
Un dels espais que quedarà protegit és Torre Negra, en el qual Núñez i Navarro i uns 200 particulars.

Comença la neteja dels boscos:
Les 1.000 persones que estaven sense treball i que el Departament de Medi Ambient ha contractat per a netejar els boscos afectats pel vendaval de gener, comencen foia treballar en torns. Els 108 grups amatents es repartiran les 30.000 hectàrees en les quals es retiraran les branques i arbres caiguts per a evitar que amb l'arribada de la calor facilitin la propagació d'incendis. Precisament des d'ahir està prohibit encendre qualsevol tipus de foc en les zones forestals catalanes, encara que no tinguin vegetació. Se'ls prohibeix als agricultors la crema de rastrojos i només es podran encendre barbacoas d'obra i amb matachispas.

CRONOLOGIA
1976:
El PGM El Pla General Metropolità va definir 6.400 hectàrees de Collserola menjo zona forestal.
1987
La Generalitat les va ampliar a 8.465 hectàrees i després es van rebaixar a 7.605.
2003
Peticions Durant la campanya electoral al Ajuntament, Imma Mayol (ICV) i Xavier Trias (CIU) demanen que es declari Collserola menjo Parc Natural. També ecologistes i veïns.
2005
Primer pas El Departament de Medi Ambient presenta un estudi en el qual es recomana ampliar la protecció de Collserola. El conseller, Salvador Milà (ICV), anuncia que aquest mateix any es podrà declararel Parc Natural, de 8.636 hectàrees.
2008
Es presenta Les negociacions sobre els límits del futur Parc Natural s'allarguen per l'oposició de Hereu a la proposta de Medi Ambient, que vol protegir a partir de la Ronda de Dalt. Al gener es presenta l'acord, amb 8.300 hectàrees, encara que es creen els EPRE, zones de transició, on es podran construir equipaments. volen construir habitatges. El Ajuntament de Sant Cugat ho va declarar no urbanitzable en 2003, però la justícia va anul·lar fa una setmana aquesta recalificación. El Consistori confia que la inclusió dintre del Parc Natural frenarà la futura urbanització.


a
b
c