Biodiversitat

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Si en el camp de la biologia la biodiversitat es refereix al nombre de poblacions d'organismes i espècies distintes, per als ecólegs el concepte inclou la diversitat de interaccions durables entre les espècies i el seu ambient immediat o biòtop, l'ecosistema que els organismes viuen.
A cada ecosistema, els organismes vivents són part de un tot actuant recíprocament entre si, però també amb l'aire, l'aigua, i el sòl que els envolten.

biodiversitat.jpgLa biodiversitat que avui es troba en la Terra és el resultat de quatre mil milions d'anys d'evolució. La majoria dels biòlegs coincideixen no obstant això que el període des de l'aparició de l'home forma part d'una nova extinció massiva, l'esdeveniment d'extinció holocénic, causat especialment per l'impacte que els humans tenen en el desenvolupament de l'ecosistema.
Es calcula que les espècies extingides per acció de l'activitat humana és encara menor que les observades durant les extincions massives de les eres geològiques anteriors. No obstant això, molts opinen que la taxa actual d'extinció és suficient per a crear una gran extinció massiva en el terme de menys de 100 anys.
Els que estan en desacord amb aquesta hipòtesi sostenen que la taxa actual d'extinció pot mantenir-se per diversos milers d'anys abans que la pèrdua de biodiversitat superi el 20% observat en les extincions massives del passat.
Es descobrixen regularment noves espècies (un terme mitjà de tres aus per any) i moltes, encara descobertes, no han estat encara classificades: s'estima que el 40% dels peixos d'aigua dolça de Sudamérica romanen sense classificació.

Cal reflexionar sobre la importància de la biodiversitat i dels perills que està sotmesa en l'actualitat a causa de l'actual creixement insostenible, guiat per interessos particulars a curt termini i les seves conseqüències: una contaminació sense fronteres, el canvi climàtic, la degradació ambiental..., que dibuixen una situació d'emergència planetària.
Per a alguns, la creixent preocupació per la pèrdua de biodiversitat és exagerada i addueixen que les extincions constituïxen un fet regular en la història de la vida: se sap que han existit milers de milions d'espècies des dels primers éssers pluricelulares i que el 99% d'elles ha desaparegut.
Però la preocupació no ve pel fet que desaparegui alguna espècie, sinó perquè estem assistint a una massiva extinció com les altres cinc que s'han donat al llarg de l'evolució de la vida, com la que va donar lloc a la desaparició dels dinosauris. I aquestes extincions han constituït autèntics cataclismes. El que preocupa, doncs, i molt seriosament, és la possibilitat de provocar una catàstrofe que arrossegui a la pròpia espècie humana.
Diferents càlculs permeten estimar que s'extingeixen entre deu mil i cinquanta mil espècies per any. Anualment desapareixen vint-i-set mil espècies, el que suposa setanta-dues diàries i tres cada hora. Això pot representar la pèrdua, cada any, de l'u per mil de totes les espècies vivents.
A aquest ritme, en mil anys no en quedaria cap (ni nosaltres).
Es parla d'una homeòstasi planetària en perill, és a dir, d'un equilibri de la biosfera que pot esfondrar-se si seguim arrencant-li baules: "La naturalesa és diversa per definició i per necessitat. Per això, la biodiversitat és la millor expressió de la seva lògica i, a l'hora, la garantia del seu èxit”. És molt esclaridor l'exemple que es dóna sobre les vinyes: de no haver existit les varietats espontànies de vinya americana, ara fa un segle el raïm i el vi haguessin desaparegut en el món, degut al fet que la filoxera

va liquidar fins a l'últim cep de les varietats europees, incapaces de plantar-li cara.
Comprometre's amb el respecte de la biodiversitat biològica constituïx una mesura d'elemental prudència. Aquesta és una consideració de validesa molt general: les flors que conreem en els nostres jardins i les fruites i verdures que mengem son derivades de plantes silvestres. El procés de cultiu de varietats seleccionades per alguna característica útil afebleix sovint les espècies i les fa propenses a malalties i atacs de depredadors.
Per això, també hem de protegir els parents silvestres de les espècies que utilitzem. Les nostres futures plantes conreades poden estar en el que queda de bosc tropical, a la sabana, tundra, bosc temperat,mars, pantans, i qualsevol altre hàbitat salvatge del món. I el 70% dels nostres fàrmacs està constituït per substàncies que tenen un origen vegetal o es troben en alguns animals.

Contínuament estem ampliant el ventall de substàncies útils que procedeixen d'altres éssers vius, però el ritme de desaparició d'espècies és superior al d'aquestes troballes i cada vegada que desapareix una espècie estem perdent una alternativa per al futur.
L'aposta per la biodiversitat no és, doncs, una opció entre unes altres, és l'única opció. Depenem per complet de les plantes, animals, fongs i microorganismes que comparteixen el planeta amb nosaltres. No obstant això, moguts per interessos a curt termini estem destruint els boscos i selves, els llacs…, sense comprendre que és la varietat d'ambients el que manté la diversitat i que les deforestaciones massives i insostenibles priven del seu hàbitat a innombrables d'espècies.
Estem, a més, enverinant sòls, aigües i aire fent desaparèixer amb plaguicides i herbicides milers d'espècies. Segons un informe de l'any 2000 de la Unió Mundial per a la Conservació (UICN), el 12% de les plantes, el 11% de les aus i el 25 % de les espècies de mamífers s'han extingit recentment o estan en perill, segons estimacions que van fer públiques en la seva denominada “Llista Vermella d'Espècies Amenaçades ”.
La directora d'aquest organisme, fundat en 1948 i constituït per representants governamentals de 76 països, 111 agències mediambientals, 732 ONG i més de 10000 científics i experts de gairebé 200 països, assenyalava que l'augment del nombre d'espècies en perill crític havia estat una sorpresa desagradable fins i tot per a aquells que estan familiaritzats amb les creixents amenaces a la biodiversitat: el ritme de desaparició d'espècies era 50 vegades major que el “natural”.

En la Conferència Internacional sobre Biodiversitat, celebrada a París al gener de 2005, es van comptabilitzar més de 15000 espècies animals i altres 60000 espècies vegetals en risc d'extinció, fins al punt que el director general del Programa de l'ONU per al Mediambient, Klaus Töpfer, va assenyalar que el món viu una crisi sense precedents des de l'extinció dels dinosauris, afegint que ha arribat el moment de plantejar-nos com interrompre aquesta pèrdua de diversitat, pel bé dels nostres fills i dels nostres néts.
Però, en realitat, ja hem començat a pagar les conseqüències: una de les lliçons del sisme submarí que va afectar al sud-est asiàtic el 26 de desembre de 2004, va recordar també Töpfer, és que els manglars i els esculls de coral juguen un paper de barrera contra les catàstrofes naturals i que allí on havien estat destruïts es va multiplicar la magnitut de la catàstrofe.
Una dada a retenir és que prop del 40% de la producció fotosintética primària dels ecosistemes terrestres és usat per l'espècie humana cada any per a, fonamentalment, menjar, obtenir fusta i llenya, etc. És a dir, l'espècie humana està ja pròxima a consumir tant com el conjunt de les altres espècies, el que suposa un indubtable assetjament a les mateixes.

Per altra banda, existeix el perill d'accelerar encara més l'assetjament a la biodiversitat amb la utilització dels transgènics. Pot semblar positiu, és veritat, modificar la càrrega genètica d'alguns aliments per a protegir-los contra malalties, plagues i fins i tot contra els productes nocius que nosaltres mateixos hem creat i espargit en l'ambient.
Però aquestes espècies transgèniques poden tenir efectes contraproduents, en particular pel seu impacte sobre les espècies naturals a les quals poden arribar a desplaçar completament. Serien necessàris períodes suficientment extensos d'assaig fins a tenir garanties suficients de la seva innocuïtat.
La batalla transgènica no enfronta als defensors de la modernitat amb fonamentalistes de "lo natural", sinó, una vegada més, als qui opten pel benefici a curt termini, sense sospesar els riscos i les possibles repercussions, amb els qui exigeixen l'aplicació del principi de prudència, escarmentats per tantes aventures de trist final. Ens remetem

referent a això a les “Pautes per a aplicar el Principi de Precaució a la conservació de la biodiversitat i la gestió dels recursos naturals” (http://www.pprinciple.net/).

És urgent, doncs, posar fi al conjunt de problemes amb greus conseqüències que està provocant la degradació del planeta, contribuint així a salvaguardar la biodiversitat i evitar l'extinció d'espècies, amb mesures que surtin al pas d'aquests problemes i, en particular, plans d'acció encaminats a protegir els hàbitats i les diferents espècies de fauna i flora.

- Projectes agrícoles i ramaders que impliquin el desmunti de terres.
- L'eliminació de terres humides.
- L'inundació per a reservoris per a reg.
- El desplaçament de la vida silvestre mitjançant cèrcols o bestiar domèstic.
- L'ús intensiu de pesticides.
- L'introducció del monocultiu de productes comercials en llocs que abans van dependre d'un gran assortiment de cultius locals per a l'agricultura de subsistència.
- Projectes de piscicultura que comprenguin la conversió, per a la acuicultura o maricultura, d'importants llocs naturals de reproducció o criança.
- La pesca excessiva.
- L'introducció d'espècies exòtiques en ecosistemes aquàtics naturals.
- Projectes forestals que incloguin la construcció de camins d'accés.
- Explotació forestal intensiva.
- Establiment d'indústries per a productes forestals que generen més desenvolupament prop del lloc del projecte.
- Projectes de transport que abastin la construcció de camins principals, ponts, camins rurals, ferrocarrils o canals, els quals podrien facilitar l'accés a àrees naturals i a la població de les mateixes.
- Canalització dels rius.
- Activitats de dragatge i farciment en terres humides costaneres o de l'interior.
- Projectes hidroeléctrics que impliquin grans desviacions de l'aigua, inundacions o altres importants transformacions d'àrees naturals aquàtiques o terrestres, produint la reducció o modificació de l'hàbitat i el conseqüent trasllat necessari cap a noves àrees i la probable violació de la capacitat de manteniment.
- Reg i altres projectes d'aigua potable que puguin buidar l'aigua, drenar els hàbitats en terres humides o eliminar fonts vitals d'aigua.
- Projectes industrials que produeixin la contaminació de l'aire, aigua o sòl.
- Pèrdua en gran escala de l'hàbitat, a causa de la mineria i exploració mineral.
- Conversió dels recursos biològics per a combustibles o aliments a escala industrial.
- Creixent urbanització.
- Contaminació pluriforme i sense fronteres.
- Explotació intensiva de recursos.
- Introducció d'espècies exòtiques...

a
b
c