Flora

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Si bé encara no existeix unanimitat entre els experts sobre quantes espècies poden existir en la terra (es parla d'entre 5 i 30 milions encara que alguns autors parlen de fins a cent milions) almenys 1,4 milions posseeixen una denominació específica.
Encara que cada any es descobreixen noves espècies particularment en les zones més remotes del planeta (la pantera nebulosa és un bon exemple), la veritat és que la velocitat a la qual desapareixen és molt major. Segons la UICN cada any s'extingeixen en el planeta entre 10.000 i 50.000 espècies. Tant és així que els científics parlen ja d'una sisena extinció massiva d'espècies, la primera que es produiria en la terra des de la desaparició dels dinosaures.
Les principals causes d'aquest procés estan lligades a l'acció del ser humà: fragmentació i destrucció de l'hàbitat, sobreexplotació de recursos i mort directa (intencionada o no), introducció d'espècies invasores, comerç d'espècies i canvi climàtic.
La destrucció de l'hàbitat és, sens dubte, la principal amenaça que enfronten la majoria de les espècies. Així , per exemple, els boscos tropicals, que originalment cobrien 16 milions de km2, han vist reduïda la seva superfície a la meitat degut sobretot a l'explotació de fusta i la progressiva ocupació de terreny forestal amb fins agrícoles i ramaders.

Són sens dubte aquests dos factors els principals elements de transformació i destrucció del mitjà en tot el món i també en el nostre país.
La construcció de grans infraestructures com carreteres, autopistes, ferrocarrils o preses, també produeix una greu alteració del mitjà no només devastant àrees d'hàbitat de gran interès, sinó també introduint un element nou en el mitjà que suposa una barrera impedint la normal dispersió de les espècies.
A això se suma, a més, un nou risc: la mortalitat per atropellament.
Com exemple del dany irreparable que poden provocar les infraestructures, la construcció d'una presa en la localitat d'Alcalá del Rio (Sevilla) en els anys 30, va produir un efecte devastador en la població d'esturions (Acipenser sturio) que fresaven en el ric Guadalquivir, provocant la seva desaparició del gran riu andalús en menys de 50 anys.

flora.jpgFinalment, no podem deixar d'esmentar l' urbanisme salvatge i la construcció d'infraestructures d'oci (estacions d'esquí, camps de golf, etc), com un element importantíssim de transformació i degradació del mitjà natural en el nostre país.
Si bé en l'antiguitat la protecció de la fauna salvatge tenia raons cinegètiques, de manera que es garantissin les espècie objecte de la caça, avui dia les coses són molt diferents a causa de la preocupació dels poders públics per la conservació de la naturalesa i per la desaparició d'espècie de flora i fauna, algunes vegades de forma irreversible.

- L' introducció d'espècies exòtiques suposa un dels majors riscos per a la conservació de la flora i la fauna, particularment en els ecosistemes insulars on es troba el major nombre d'endemismes i on existeix un fràgil equilibri ecològic fàcilment alterable.
L' introducció d'aquestes noves espècies suposa una competència directa per a les espècies autòctones, que en la majoria dels casos acaben sent desplaçades per l'espècie forana, arribant fins i tot a produir-se la seva desaparició.
Segons càlculs del Ministeri de Medi ambient les esteses elèctriques provoquen cada any la mort a 25,000 aus, (sent moltes d'elles espècies amenaçades d'extinció), ja sigui per col·lisionar en vol amb els cables o a l'electrocutar-se quan es posen en suports especialment perillosos. De fet, els accidents amb la xarxa elèctrica tornen a ser la primera

causa de mortalitat no natural per a espècies com avutardas i diferents rapaços.
- En els últims quinze anys han mort a causa del verí més de 20.000 aus rapaços de les cinc espècies més amenaçades en el nostre país. A Espanya, el verí segueix lligat principalment a la gestió de la caça menor. Així, s'utilitza en teoria contra guineus i altres carnívors als quals es considera competidors per les mateixes preses. Però en realitat s'ha demostrat que, lluny de ser un mètode de control de predadores, l'ús d'esquers enverinats és una fórmula d'eliminació indiscriminada i massiva de fauna.
- En els últims 50 anys la quantitat de pesticides polvoritzats sobre els nostres cultius s'ha multiplicat per 26 . Aquests productes químics poden causar mutacions i problemes de fertilitat -un fet evidenciat ja en els òrgans reproductius de peixos, caimans i óssos polars-, i ens afecta a nosaltres també.
- Especialment important és el tràfic d'espècies exòtiques pel volum que està arribant a i que ho converteixen en el tercer tipus de contraban més rendible del món. Aquest comerç il·lícit suposa la regressió de moltes espècies, la introducció de certs tipus de malalties que poden afectar a la fauna i flora autòctona, el maltractament i mort de molts exemplars durant el transport, etc.
Tot això fa que la regulació d'aquest comerç sigui molt estricta i, per tant, l' importació de mascotes adquirides alegrement en viatges turístics a països exòtics es pot convertir en una font de conflictes que duguin aparellades fortes multes.
- En el regne vegetal s'estima que es troben amenaçades aproximadament un 12,5 % de les espècies conegudes. Tots estan d'acord que les pèrdues es deuen a l'activitat humana, incloent la destrucció directa de plantes i el seu hàbitat.
Les flors que conreem en els nostres jardins i les fruites i verdures que mengem son derivades de plantes silvestres. El procés de cultiu de varietats seleccionades per alguna característica útil afebleix sovint les espècies i les fa propenses a malalties i atacs de depredadors. Per això, també hem de protegir els parents silvestres de les espècies que utilitzem.
Les nostres futures plantes conreades poden estar en el que queda de bosc tropical, en la sabana, tundra, bosc temperat, tolles, pantans, i qualsevol altre hàbitat salvatge del món.
- El 70% dels nostres fàrmacs està constituït per substàncies que tenen un origen vegetal o es troben en alguns animals.
- No obstant això, moguts per interessos a curt termini estem destruint els boscos i selves, els llacs..., sense comprendre que és la varietat d'ambients el que manté la diversitat i que les desforestacions massives i insostenibles priven del seu hàbitat a innombrables d'espècies.
Estem, a més, enverinant sòls, aigües i aire fent desaparèixer amb plaguicides i herbicides milers d'espècies.
- Per altra banda, existeix el perill d'accelerar encara més l'assetjament a la biodiversitat amb la utilització dels transgènics. Pot semblar positiu, és veritat, modificar la càrrega genètica d'alguns aliments per a protegir-los contra malalties, plagues i fins i tot contra els productes nocius que nosaltres mateixos hem creat i espargit en l'ambient. Però aquestes espècies transgèniques poden tenir efectes contraproduents, en particular pel seu impacte sobre les espècies naturals a les quals poden arribar a desplaçar completament.

És urgent, doncs, posar fi al conjunt de problemes (creixent urbanització, contaminació pluriforme i sense fronteres, explotació intensiva de recursos, introducció d'espècies exòtiques... amb greus conseqüències) que està provocant la degradació del planeta, contribuint així a salvaguardar la biodiversitat i evitar l'extinció d'espècies, amb mesures que surtin al pas d'aquests problemes i, en particular, plans d'acció encaminats a protegir els hàbitats i les diferents espècies de fauna i flora.

 

a
b
c