CURIOSITATS

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

botella_aguaLa petita localitat de Bundanoon, en l'estat australià de Nova Gal·les del Sud, va aprovar anit la prohibició de vendre aigua embotellada en el poble i la construcció de diverses fonts d'aigua públiques. La decisió, que segons els seus promotors és una primícia mundial, va assolir el suport d'una majoria aixafadora (350 vots a favor i dos en contra) en un ple comunitari de l'ajuntament de Bundanoon obert al públic, després que rebés el favor dels comerços locals.
Els representants dels habitants del poble, que té uns 2.500 residents, van votar a favor de la decisió perquè estan preocupats per l'impacte que l'ús de les ampolles de plàstic té en el medi ambient.
La iniciativa va néixer després que una empresa de begudes anunciés els seus plans per a embotellar aigua provinent d'una reserva subterrània de la localitat. Aigua embotellada El Govern de l'estat de Nova Gal·les del Sud, el capital de la qual és Sidney i està situat en el sud-est d'Austràlia, també ha donat suport la iniciativa, i la seva capdavantera Nathan Rees, ha indicat als departaments del Govern que evitin comprar aigua embotellada.
En 2008, els australians van gastar uns cinc-cents milions de dòlars locals (388 milions de dòlars nord-americans) en la compra d'aigua embotellada, un 10 % més que en 2007.


 

carreterainteligentL'empresa nord-americana Solar Roadways està desenvolupant un prototip de "carretera intel·ligent" en la qual, en lloc d'asfalt, els cotxes circularien per sobre de panells solars, i els senyals, en comptes d'estar pintades al terra amb ratlles blanques, serien bombetes LED que s'il·luminarien durant la nit.
Segons explica l'empresa, que ha aconseguit una ajuda del Departament de Transport d'Estats Units per a finançar el seu projecte, aquestes "carreteres intel·ligents" es podrien integrar en els camins que avui ocupen les vies d'asfalt, així com en zones d'aparcament, i servirien per a millorar dos problemes: la seguretat vial i el canvi climàtic.
Quant al primer, el prototip de Solar Roadways millora la seguretat a la nit, ja que incorpora llums en el ferm i permet projectar missatges sobre la calçada del tipus "desviament a pocs metres".
A més, incorpora detectors que detecten la presència d'animals en la calçada i adverteixen als conductors perque redueixin la velocitat.
Carreteres més segures
Així mateix, la carretera podria usar l'energia captada pels panells solars durant el dia per a fondre, mitjançant sistemes de calefacció incorporats al ferm, la neu i el gel present en la calçada, i evitar així accidents de tràfic.
D'altra banda, segons l'empresa, cambiar les carreteres i aparcaments d'asfalt per 'carreteres solars' pot ser "un gran pas" en la lluita contra el canvi climàtic.
En aquest sentit, la companyia assenyala que els vehicles elèctrics podrien recarregar-se amb l'energia emmagatzemada pels panells solars, permetent que aquest tipus de vehicles recorreguessin grans distàncies.
D'acord als càlculs de la companyia, cobrint l'actual xarxa de carreteres d'Estats Units d'aquests panells solars es podria produir tres vegades l'energia que el país usa actualment, "gairebé suficient per a abastir al món sencer", conclou Solar Roadways.


 

roborbasuraespaiCientífics alemanys conten ja amb la tecnologia per a emprar robots en la neteja de les òrbites.
Amb l'inversió necessària, els primers autòmats poden començar a treballar en pocs anys.
Un exèrcit de robots que retiri les escombraries espacials i repari els satèl·lits en òrbita.
Aquest escenari futurista no és només una possibilitat real sinó que podria estar llest en molt pocs anys, segons científics del Centre Aeroespacial d'Alemanya (DLR).
El nostre pla és construir un satèl·lit amb un braç robótic acoblat, explica Klaus Landzettel, cap del departament de robòtica.
Aquest braç seria manejat des de terra o en manera autònoma i capturaria les escombraries. A l'última cimera internacional sobre les escombraries espacials, celebrada a l'inici de l'any, els experts van pensar solucions tan variopintes com minicohets o canons làser per a acabar amb els residus en òrbita. Però, i si els robots fessin el treball brut?
L'idea dels enginyers alemanys és que aquests satèl·lits proveïts de braços capturin els objectes més perillosos o s'acoblin a satèl·lits fora d'ús i els programin per a reentrar a la Terra o allunyar-se a zones menys transitades. "L'única cosa que ens falta és els diners", assegura Landzettel.
Si comencéssim avui podríem tenir el servei operatiu en l'any 2012.
Entre els avantatges del sistema desenvolupat pel DLR està la possibilitat que els robots siguin manejats des de la Terra o actuïn de forma programada, tal com han demostrat en les missions espacials en les quals han participat. Han format part de diverses missions de la NASA, explica Landzettel. Ara mateix tenim un petit robot funcionant en l'exterior de l'Estació Espacial Internacional, i vam treballar en un braç que ajudarà als astronautes en les labors de manteniment.
Altre avantatge és la possibilitat que el robot s'acobli, de forma universal a qualsevol objecte en òrbita, això és perquè no necessita ancoratges especials.
El satèl·lit-robot s'agafa als elements existents, com l'antena o els panells solars i després el reprograma o el redirigeix.
Els robots podrien operar tant en les òrbites més llunyanes (GEO) on passarien llargues temporades enviant satèl·lits a les denominades òrbites escombraria, o treballar en la zona més propera, on s'acoblarien al satèl·lit inactiu i tornarien amb ell a la Terra.
L'ús de robots per a netejar les escombraries no és una idea treta d'un barret. El sistema oferix les garanties de deu anys de proves sobre el terreny. En aquest temps, els tècnics del DLR han provat els seus robots en l'espai i han afinat les habilitats necessàries per a futures missions de neteja: els autòmats són capaços de capturar objectes al vol, es mouen amb precisió de forma remota i oferixen un alt grau de fiabilitat en tasques complexes.
Per descomptat no serà possible retirar totes les escombraries espacials de l'òrbita, però podem retirar els objectes més perillosos i evitar que xoquin contra els satèl·lits de comunicacions.
El futur de l'exploració no pertany en exclusiva als robots, pero faran un equip molt poderós treballant al costat dels humans.


 

a
b
c