CURIOSITATS

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Els boscos de Catalunya consumeixen el 80% de l'aigua de pluja. Un sola rbre agafa del sòl fins a 7.000 litres d'aigua a l'any per poder viure. Aquestes dades van ser explicades per Carles Gràcia, professor d'Ecologia forestal de l' Universitat de Barcelona. malgrat la gran quantitat d'aigua que suposa, Gràcia adverteix que no s'han de mal interpretar aquestes xifres, ja que són precisament els arbres els que, entre altres coses, milloren la qualitat de l'aire que respirem, absorbeixen diòxid de carboni, redueixen l'escorriment de l'aigua de les tempestes i les inundacions i milloren la qualitat de l'aigua.

Catalunya pateix un dèficit hídric estructural. No plouen mes de 800 litres/m2 a l'any i l'atmosfera en demana 1.200. La poca pluja, la modificació del patró de precipitació, l'augment de les temperatures i el tipus de substrat sobre el qual creixen els boscos son els quatre fenòmens que estan deteriorant els boscos de Catalunya, en especial els de pi roig i faigs.

A més, pugen les temperatures, cosa que provoca que la respiració dels arbres creixi exponencialment, necessiten respirar més, però no hi ha prou aigua per fer-ho, perden midó, la seva principal reserva energètica.

D'aquesta debilitat se n'aprofiten les plagues, que acaben matant molts exemplars.

a
b
c