Escoles

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Han passat deu anys des que es va realitzar el Cim de la Terra en el Brasil, un esdeveniment que, sens dubte, va irradiar un raig de llum sobre la necessitat de protegir l'ambient global. Des de llavors, el terme "desenvolupament sostenible" s'ha convertit en part integral del nostre vocabulari; i podríem dir que, en alguns fronts, hi ha hagut avanços.
No obstant això, en línies generals, no s'han complert els acords als quals es va arribar a Rio, i l'acumulat fins a la data no ha anat al mateix ritme que la degradació dels ecosistemes que habiten el planeta. Sens dubte, no podem permetre que aquesta situació es perpetuï en el segle XXI. Per a resoldre aquesta crisi, serà necessari un increment en la utilització de coneixements, tecnologia i recursos econòmics. Però el que està fallant en el nivell més fonamental, són elements intangibles. Tal és el cas de la solidaritat, el tenir objectius comuns amb els altres pobladors de la Terra, un sentit de responsabilitat per les generacions futures i una educació que ha de propiciar que s'entengui la manera que els problemes mediambientals es troben íntimament connectats amb la nostra vida diària.
Una de les metes del Cim Mundial sobre el Desenvolupament Sostenible és dissenyar i adoptar un pla d'aplicació que serveixi de base per a fer que el segle XXI sigui una era de coexistència creativa entre els humans i la naturalesa.

Si l'objectiu és que els problemes ambientals s'assumeixin com una preocupació personal i que els esforços dels individus estiguin en sintonia amb el futur de la humanitat, l'educació resulta essencial.
L'educació és l'única cosa que pot servir de força propulsora per a una renovació en la presa de consciència. Per aquesta raó s'ha establert una dècada internacional de l'educació per al desenvolupament sostenible que, a partir de l'any 2005, segueixi a la Dècada per a l'Educació dels Drets Humans de l'ONU. Els objectius d'aquesta dècada serien promoure l'educació com base per a una societat humana sostenible i per al fiançament d'una cooperació internacional orientada a la difusió de la informació ambiental. En el pla d'acció Agenda 21 adoptat en 1992 en el Cim de la Terra de Riu, va quedar clarament establerta la importància de l'educació per al desenvolupament sostenible.
El concepte de sostenibilitat no solament abasta el medi ambient, sinó també la pobresa, la població, la salut, la seguretat dels aliments, la democràcia, els drets humans i la pau. Degut al fet que els problemes ambientals es troben tan profundament vinculats amb aquests conflictes globals, la seva solució requereix un replantejament fonamental de la nostra manera de viure, no solament com individus, sinó també com societats i en termes de la civilització humana mateixa.

En aquest sentit, la dècada de l'educació per al desenvolupament sostenible ha de promoure's tenint presents aquestes tres metes:
- Aprendre i avançar quant a la presa de consciència sobre els problemes i les realitats ambientals.
- Reflexionar sobre la nostra manera de viure, i que el nostre estil de vida experimenti una renovació orientada a la sostenibilitat.
- Enfortir a les persones perquè puguin emprendre accions concretes que els permetin resoldre els problemes que enfrontem.

És essencial aprofundir en la comprensió i en la presa de consciència. Tot comença amb comprendre el bàsic: la quantitat de boscos que s'han perdut en el món, per exemple; el grau de contaminació de l'aire, l'aigua, els sòls i l'impacte general que ha sofert l'ecosistema en el planeta.
Resulta vital que s'incorporin aquests esforços, particularment en els primers anys del programa d'estudis en l'escola primària. Ens referim a la fase de creixement quan els nens posseïxen una major riquesa en la seva sensibilitat, imaginació i creativitat, quan el seu desig d'aprendre i absorbir arriba a la seva màxima expressió. Diversos països ja promouen l'educació ambiental com part integral del seu programa escolar. Conrear en els cors de nens el desig de valorar la naturalesa i protegir la Terra és un pas vital per a la protecció de la seva propi futur.

L'educació també ha d'ajudar que cadascun de nosaltres confiï en el seu propi poder i prengui consciència de la responsabilitat que té per a efectuar canvis positius a escala global. Seria convenient realitzar una conferència internacional en la qual els educadors del món sencer poguessin intercanviar les seves idees, les seves experiències i les seves millors pràctiques en l'àrea.
A més de procurar que la informació sigui exacta, és crucial deixar en clar quins són els valors ètics que compartim. Això és particularment important en el cas dels problemes ambientals, els quals poden arribar a ser tan vasts i complexos que la informació i el coneixement sols poden fer que les persones es preguntin què significa tot això per a ells, sense arribar a tenir un sentit clar de quins passos concrets poden prendre. Per a contrarestar tals sentiments d'impotència i desconnexió, l'educació ha de propiciar que es comprengui la intima connexió que existeix entre les nostres vides i els problemes ambientals.
L'educació també ha d'ajudar que cadascun de nosaltres confiï en el seu propi potencial i prengui consciència de la responsabilitat que té per a efectuar canvis positius a escala global.

S'ha de procurar que les persones posseeixin un valor i esperança, per a poder donar aquests primers passos. Tret que cada vegada més persones duguin aquestes normes i paradigmes a les seves vides i tret que les practiquin, les severes realitats que estem enfrontant no canviaran perquè s'estableixin normes, ètiques i paradigmes segons el convingut. En altres paraules, l'ètica no ens permetrà respondre fermament a les canviants circumstàncies si es percep solament com un joc de pautes que s'han de seguir passivament, com obligacions imposades des de fora, poc connectades amb les nostres vides individuals o amb els nostres desitjos.
L'ètica i els paradigmes així percebuts s'abandonaran davant la primera crisi. Quins són, llavors, els valors que poden servir per a unir realment a la humanitat? Què és el que duu als éssers humans a unir-se en un llaç de solidaritat genuí? En la medul·la mateixa dels valors que busquem ha d'haver una reverència profunda per la vida en si. Aquest sentit de respecte i reverència pot despertar en les persones la certesa de la seva connexió amb totes les altres formes de vida amb les quals comparteixen aquest planeta, i del seu inseparabilidad amb les generacions futures.

Des de l'antiguitat, aquesta valoració de la inseparabilidad i de la connexió amb la vida ha estat part de moltes tradicions culturals, i s'ha transmès i continua estant en moltes cultures indígenes. Resulta vital que la humanitat en la seva totalitat es plegui humilment a aquesta saviesa vivent.
Per exemple, el poble indígena de Desana, en el Amazonas, diuen que els éssers humans no poden viure en aïllament i que solament poden desenvolupar-se si coexisteixen en harmonia amb el seu entorn natural.
El poble iroqués d'Amèrica del Nord ens exhorta a prendre totes les decisions "mantenint en ment, no solament la generació actual, sinó les pròximes, fins i tot aquelles els rostres de les quals estan encara sota terra, les quals encara estan per néixer en el futur".
Segons aquesta visió del món, tots els animals i les plantes es perceben com germans. Per més complexos que puguin semblar els problemes globals, hem de recordar que vam ser nosaltres els qui els van crear. Per tant, és difícil que aquests sobrepassin la capacitat que, com éssers humans, tenim per a resoldre'ls.

EXEMPLE 1:
- Els voluntaris del moviment "Cinturó verd" de Kenya han plantat uns 20 milions d'arbres. Una de les qüestions del moviment "Cinturó verd" de Kenya és que la aridesa el desert no es troba circumscrita al Sahara; comença en el pati de la nostra pròpia casa. Sobre la base d'un sentit de responsabilitat cap al futur, les mares i els nens involucrats en aquest moviment han plantat uns 20 milions d'arbres i els han brindat protecció.
S'entén que els nens que han plantat aquests arbres gaudeixen amb freqüència d'una competència amistosa mentre prodiguen tot el seu amor i les seves cures cap als seus arbrets. Alhora que ho fan, competeixen entre si per a veure quin d'ells creixerà més ràpid. Aquest tipus d'esforç té gran significat, doncs gràcies a aquestes experiències, totes les persones, i els joves en particular, arriben a captar les realitats concretes de la seva comunitat i assoleixen prendre consciència del medi ambient global.

EXEMPLE 2:
- L'agenda 21 escolar a Barcelona.
L'Agenda 21 Escolar és un programa pensat per facilitar la implicació dels centres educatius en l'ambiciós projecte planetari d'imaginar i construir un món millor i més sostenible, començant per la intervenció en l'entorn més immediat.
Des de l'any 2001 l'Ajuntament anima els centres educatius (professorat, alumnat, monitors, personal no docent i famílies) a fer la seva AGENDA 21 ESCOLAR, com a projecte d’educació, participació i implicació cívica. Una invitació que és alhora reconeixement, estímul i suport a la tasca que molts centres ja fan en educació ambiental i una nova oportunitat de reforçar els vincles entre escola i ciutat.
Durant els sis darrers cursos els centres participants, han desenvolupat un ric ventall d’iniciatives de millora de la pròpia escola i de l’entorn. Cada any s’obre una nova convocatòria tant perquè els centres que ho desitgin puguin aprofundir el seu

programa, com perquè nous centres l’iniciïn ara i s’enrolin també en aquest engrescador projecte col•lectiu.
L’Agenda 21 del vostre centre serà el que vosaltres vulgueu. Vosaltres decidiu quins col•lectius hi participaran, quins aspectes analitzareu, en quin ordre ho fareu, i el nombre i dimensió dels compromisos que adquiriu. Això si, tindrà en comú amb totes les altres el fet de ser:

Un procés participatiu
De revisió dels plantejaments i pràctiques educatives
De compromís en accions de millora en relació a l’ambient i la sostenibilitat.

El programa us ofereix:

Un marc comú de treball en el que us sentireu part d’un projecte col·lectiu.
Materials de suport amb orientacions pràctiques per a la realització del procés.
Propostes de treball i recursos específics.
Un Centre de Documentació d’Educació Ambiental amb materials informatius i recursos didàctics al vostre abast.
Un servei permanent d’informació telefònica i telemàtica.
Comunicació regular a través d’un butlletí electrònic quinzenal i del web del programa.
Cursos, seminaris, i tallers de formació per al professorat, AMPA’s, monitors ...
Assessorament tècnic i pedagògic, personalitzat i continuat.
Dinamització de grups de treball.
Suport tècnic i recursos de diferents instàncies municipals: Parcs i Jardins, Barcelona Neta, Agència d’Energia…
Seguiment del procés amb mecanismes per a l’intercanvi d’experiències.
Ajuts econòmics per als centres públics i escoles d’educació especial.
Formar part d’una xarxa de centres que inicien una segona etapa de participació després del 5è curs d’A21E.

QUI HI POT PARTICIPAR?

Tots els centres d’educació infantil (0-3 i 3-6), primària, ESO, secundaria post-obligatòria, cicles formatius, d’educació d’adults ... de la ciutat de Barcelona.

QUE S’HA DE FER?

Explicar a la comunitat educativa del centre l’esperit del programa A21E
Elaborar un projecte en el formulari que es troba a la web
Obtenir el vist i plau de l’equip directiu i presentar el projecte el maig del 2008

Durant el curs 2007-2008 el programa prossegueix. A les 170 escoles que continuen i aprofundeixen en el projecte iniciat en cursos anteriors, s'hi afegeixen 28 centres.

Els 10 objectius:
- Protegir els espais lliures i la biodiversitat i ampliar el verd urbà.
- Defensar la ciutat compacta i diversa, amb un espai públic de qualitat.
- Millorar la mobilitat i fer del carrer un entorn acollidor.
- Aconseguir nivells òptims de qualitat ambiental i convertir-se en una ciutat saludable.
- Preservar els recursos naturals i promoure l'ús dels renovables.
- Reduir la producció de residus i fomentar la cultura de la reutilizació i el reciclatge.
- Incrementar la cohesió social, enfortint els mecanismes d'equitat i participació.
- Potenciar l'activitat econòmica orientada cap a un desenvolupament sostenible.
- Progressar en la cultura de la sostenibilitat mitjançant l'educació i la comunicació ambiental.
- Reduir l'impacte de la ciutat sobre el planeta i promoure la cooperació internacional.

a
b
c