Compostadors

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

 

La composta, compostatge, o compost (de vegades també se li diu abonament orgànic) és el humus obtingut de manera natural per descomposició bioquímica a l'afavorir la fermentació aeròbica (amb oxigen) de residus orgànics com restes vegetals, animals, excrements i purins, per mitjà de la reproducció massiva de bacteris aeròbics termòfils que estan presents en forma natural en qualsevol lloc (posteriorment, la fermentació la continuen altres espècies de bacteris, fongs i actinomicets).
Normalment, es tracta d'evitar (en tant que sigui possible) la putrefacció dels residus orgànics (per excés d'aigua, que impedeix la aireació-oxigenació i crea condicions biològiques anaeròbiques malolients), encara que certs processos industrials de compostatge usen la putrefacció per bacteris anaerobis.

Compost produït en un jardí.
El compost s'usa en agricultura i jardineria com esmena per al sòl (veure abonament), encara que també s'usa en paisatgisme, control de l'erosió, recobriments i recuperació de sòls. Ho va estudiar el químic alemany Justus von Liebig. A més de la seva utilitat directa, el compost implica una solució estratègica i ambientalment acceptable a la problemàtica plantejada per les grans concentracions urbanes (i els seus residus sòlids orgànics domèstics)i les explotacions agrícoles, forestals i ramaderes, els residus orgànics de les quals han de ser tractats. El compostatge és una tecnologia alternativa a unes altres que no sempre són respectuoses amb els recursos naturals i el medi ambient i que a més tenen un cost elevat.

El compost és un producte concentrat que ha de ser barrejat amb el sòl o altres ingredients abans del seu ús. El percentatge màxim de compost en aquesta barreja és de al voltant del 30% i varia en funció del seu ús posterior.
En paisatgisme i jardineria, per exemple, pot ser usat de forma directa com cobertura per al sòl. En qualsevol cas, igual que el propi sòl, no ha d'apilar-se sobre els troncs d'arbres i arbustos ja que aquesta pràctica provoca l'augment dels danys causats per insectes.
El compost millora l'estructura del sòl, incrementa la quantitat de matèria orgànica i proporciona nutrients, majorment macro nutrients com el nitrogen, potassi i fòsfor. Biodegradació és el conjunt de processos bioquímics mitjançant els quals la matèria orgànica és reciclada pel medi, sent transformada en espècies inorgàniques. El compost s'anomena "humus artificial".
El humus natural o "mantillo" ocupa la capa més superficial del sòl i prové de la descomposició de matèries orgàniques. Aquesta descomposició és portada a terme principalment per microorganismes, encara que alguns animals com cucs i formigues contribueixen al procés. La descomposició ocorre de forma natural en la majoria dels ambients excepte en aquells més hostils com deserts molt àrids, que impedeixen que els microbis i altres agents de descomposició es desenvolupin.

El compostatge és el procés de descomposició controlada de la matèria orgànica. En lloc de permetre que el procés succeeixi de forma lenta en la pròpia naturalesa, pot preparar-se un entorn optimitzant les condicions perquè els agents de la descomposició proliferin.
Aquestes condicions inclouen una barreja correcta de carboni, nitrogen, i oxigen, així com control de la temperatura, pH o humitat. Si algun d'aquests elements abundés o faltés, el procés es produiria igualment, però potser de forma més lenta i fins i tot desagradable per l'actuació de microorganismes anaerobis que produeixen olors.
Com fer el teu propi compost. Que es necessita?
Realment només necessites un compostador, o bé un racó allunyat de l'habitatge i dels veïns, on emmagatzemar les deixalles; no té per quines ser excessivament gran, amb un metre quadrat de terreny és suficient. Un airejador també vindrà bé per a remoure de tant en tant la barreja; tampoc està de més disposar d'una biotrituradora per a trossejar els residus més grans i durs. Finalment una garbella permetrà aconseguir un compost més fi i separar els materials més gruixuts com les branques o les pinyes. Al teu centre de jardineria trobaràs tot el necessari.

Pas a pas:
- Fes-te amb un compostador:
Encara que puguis fabricar compost en una pila, com sempre s'ha fet, si uses un compostador podràs disposar d'ell molt abans. Generalment de plàstic reciclable, no són més que contenidors (de 300 a 2000 litres de capacitat) per a emmagatzemar les deixalles que es volen convertir en humus. En ells el compost està protegit de les inclemències del temps, no es resseca ni s'humiteja en excés, i no exigeix cap atenció especial.

- Col·loca el compostador en un lloc pla i en semisombra:
La ubicació és clau per al correcte funcionament del compostador. Ha d'estar en un lloc pla, protegit del vent, i sempre en contacte directe amb la terra perquè els microorganismes arribin a els residus dipositats en l'interior i perquè dreni l'aigua sobrant. No ha de rebre massa sol per a evitar haver de regar-lo sovint.

- Introdueix les restes de podar, gespa...
Per a aconseguir un compost equilibrat i de qualitat has d'utilitzar tant restes humits (gespa acabada de tallar, fulles verdes, plantes de l'hort o del jardí, residus de la cuina), com secs (fulles seques, serradures de fusta natural, branques d'arbres triturades, pinyes).
El millor és incorporar 3 parts de restes humides per cadascuna de secs. I recorda que el procés serà més ràpid si tots aquestes restes estan trossejats en petits fragments.

- Barreja tots els materials:
Perquè el compost es faci com més aviat millor cal barrejar tots els materials que es van dipositant. Col·loca'ls en capes, alternant els residus verds i els secs, i amb ajuda d'un pal veu regirant-los. Això no vol dir que hagis de remoure'l diàriament, però cada vegada que afegeixis quantitats importants d'un mateix material. Si no, bastarà amb que ho facis una vegada a la setmana.
Hauràs d'humitejar-lo amb moderació si la zona en la qual vius és seca. Existeixen productes acceleradors naturals, especialment útils a l'hivern quan les temperatures són baixes.

- En 4 o 6 mesos podràs utilitzar-los:
Segons el tipus de materials utilitzats, el compost trigarà més o menys temps a madurar. Hi ha restes que es desfan en uns dies; en canvi altres triguen mesos. Per a saber si el compost està madur agafa un grapat amb les mans i comprova que desprèn una agradable olor a fertilitat i el seu color és negre o marró fosc i tot just taca. Si estigués excessivament humit afegeix restes seques i deixa'l uns dies més.

La composta, compostatge, o compost (de vegades també se li diu abonament orgànic) és el humus obtingut de manera natural per descomposició bioquímica a l'afavorir la fermentació aeròbica (amb oxigen) de residus orgànics com restes vegetals, animals, excrements i purins, per mitjà de la reproducció massiva de bacteris aeróbics termófils que estan presents en forma natural en qualsevol lloc (posteriorment, la fermentació la continuen altres espècies de bacteris, fongs i actinomicets).
Normalment, es tracta d'evitar (en tant que sigui possible) la putrefacción dels residus orgànics (per excés d'aigua, que impedeix la aireació-oxigenació i crea condicions biològiques anaeróbicas malolients), encara que certs processos industrials de compostatge usen la putrefacción per bacteris anaerobis.

Compost produït en un jardí.
El compost s'usa en agricultura i jardineria com esmena per al sòl (veure abonament), encara que també s'usa en paisajisme, control de l'erosió, recobriments i recuperació de sòls. Ho va estudiar el químic alemany Justus von Liebig. A més de la seva utilitat directa, el compost implica una solució estratègica i ambientalment acceptable a la problemàtica plantejada per les grans concentracions urbanes (i els seus residus sòlids orgànics domèstics)i les explotacions agrícoles, forestals i ramaderes, els residus orgànics de les quals han de ser tractats. El compostaje és una tecnologia alternativa a unes altres que no sempre són respectuoses amb els recursos naturals i el medi ambient i que a més tenen un cost elevat.

El compost és un producte concentrat que ha de ser barrejat amb el sòl o altres ingredients abans del seu ús. El percentatge màxim de compost en aquesta barreja és d'al voltant del 30% i varia en funció del seu ús posterior.
En paisajisme i jardineria, per exemple, pot ser usat de forma directa com cobertura per al sòl. En qualsevol cas, igual que el propi sòl, no ha d'apilar-se sobre els troncs d'arbres i arbustos ja que aquesta pràctica provoca l'augment dels danys causats per insectes.
El compost millora l'estructura del sòl, incrementa la quantitat de matèria orgànica i proporciona nutrients, majorment macronutrients com el nitrogen, potasi i fòsfor. Biodegradació és el conjunt de processos bioquímics mitjançant els quals la matèria orgànica és reciclada pel medi, sent transformada en espècies inorgàniques. El compost s'anomena "humus artificial".
El humus natural o "mantillo" ocupa la capa més superficial del sòl i prové de la descomposició de matèries orgàniques. Aquesta descomposició és portada a terme principalment per microorganismes, encara que alguns animals com cucs i formigues contribuïxen al procés. La descomposició ocorre de forma natural en la majoria dels ambients excepte en aquells més hostils com deserts molt àrids, que impedeixen que els microbis i altres agents de descomposició es desenvolupin.

El compostaje és el procés de descomposició controlada de la matèria orgànica. En lloc de permetre que el procés succeeixi de forma lenta en la pròpia naturalesa, pot preparar-se un entorn optimitzant les condicions perquè els agents de la descomposició proliferin.
Aquestes condicions inclouen una barreja correcta de carboni, nitrogen, i oxigen, així com control de la temperatura, pH o humitat. Si algun d'aquests elements abundés o faltés, el procés es produiria igualment, però potser de forma més lenta i fins i tot desagradable per l'actuació de microorganismes anaerobis que produïxen olors.
Com fer el teu propi compost. Que es necessita?
Realment només necessites un compostador, o bé un racó allunyat de l'habitatge i dels veïns, on emmagatzemar les deixalles; no té per quines ser excessivament gran, amb un metre quadrat de terreny és suficient. Un airejador també vindrà bé per a remoure de tant en tant la barreja; tampoc està de més disposar d'una biotrituradora per a trossejar els residus més grans i durs. Finalment una garbella permetrà aconseguir un compost més fi i separar els materials més gruixuts com les branques o les pinyes. Al teu centre de jardineria trobaràs tot el necessari.

Pas a pas:
- Fes-te amb un compostador:
Encara que puguis fabricar compost en una pila, com sempre s'ha fet, si uses un compostador podràs disposar d'ell molt abans. Generalment de plàstic reciclable, no són més que contenidors (de 300 a 2000 litres de capacitat) per a emmagatzemar les deixalles que es volen convertir en humus. En ells el compost està protegit de les inclemències del temps, no es resseca ni s'humiteja en excés, i no exigeix cap atenció especial.

- Col·loca el compostador en un lloc pla i en semisombra:
La ubicació és clau per al correcte funcionament del compostador. Ha d'estar en un lloc pla, protegit del vent, i sempre en contacte directe amb la terra perquè els microorganismes arribin a els residus dipositats en l'interior i perquè dreni l'aigua sobrant. No ha de rebre massa sol per a evitar haver de regar-lo sovint.

- Introduïx les restes de podar, gespa...
Per a aconseguir un compost equilibrat i de qualitat has d'utilitzar tant restes humits (gespa recién tallat, fulles verdes, plantes de l'hort o del jardí, residus de la cuina), com secs (fulles seques, serradures de fusta natural, branques d'arbres triturades, pinyes).
El millor és incorporar 3 parts de restes humides per cadascuna de secs. I recorda que el procés serà més ràpid si tots aquestes restes estan trossejats en petits fragments.

- Barreja tots els materials:
Perquè el compost es faci com més aviat millor cal barrejar tots els materials que es van dipositant. Col·loca'ls en capes, alternant els residus verds i els secs, i amb ajuda d'un pal veu regirant-los. Això no vol dir que hagis de remoure'l diàriament, però cada vegada que afegeixis quantitats importants d'un mateix material. Si no, bastarà amb que ho facis una vegada a la setmana.
Hauràs d'humitejar-lo amb moderació si la zona en la qual vius és seca. Existeixen productes acceleradors naturals, especialment útils a l'hivern quan les temperatures són baixes.

- En 4 o 6 mesos podràs utilitzar-los:
Segons el tipus de materials utilitzats, el compost trigarà més o menys temps a madurar. Hi ha restes que es desfan en uns dies; en canvi altres triguen mesos. Per a saber si el compost està madur agafa un grapat amb les mans i comprova que desprèn una agradable olor a fertilitat i el seu color és negre o marró fosc i tot just taca. Si estigués excessivament humit afegix restes seques i deixa'l uns dies més.

a
b
c