Hibernacles

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Un hivernacle proporciona una oportunitat addicional d'ampliar la temporada de cultiu. És ideal per a fer llavors. Si pots, instal·la un, tindràs més possibilitats d'exit al teu jardí.

El clima en hivernacles:

- Hivernacles freds:
Un hivernacle fred és el més barat de mantenir, ja que consisteix en una estructura que només rep la calor del sol. Si és zona d'hiverns freds, la temperatura interior de l'hivernacle serà d'aproximadament 5ºC per sobre de la temperatura exterior. Aquest tipus d'hivernacles s'usa per a sembrar o emmagatzemar plantes de semillero a la fi d'hivern o primavera (3 o 4 setmanes per davant de l'època de plantació en el exterior). També es pot utilitzar a l'estiu i fins a principis de tardor per a conrear determinades plantes.

En una zona d'hiverns freds també es pot emprar per a guardar les plantes d'exterior semi-resistents.kr051008_002.jpg

- Hivernacles frescos:
Aquest tipus d'hivernacle pot mantenir una temperatura mínima de 5-7ºC . Aquests hivernacles s'escalfarien durant els mesos d'hivern en zones de clima fred. Pot usar-se per a:
Protegir a les plantes sensibles a les gelades. Per a conrear plantes tres o quatre setmanes abans que en l'hivernacle fred. Per a cultius d'estació temperada durant l'estiu.
Per a cultius de clima fresc durant la tardor i hivern.

- Hivernacles temperats:
Aquest tipus d'hivernacle pot mantenir una temperatura mínima de 13ºC amb calor addicional durant el dia i la nit, depenent del seu emplaçament. Els costos de calefacció pujaran a mesura que baixin les temperatures. Oferix unes bones condicions per al cultiu d'hortalisses i de moltes plantes anuals.

- Hivernacles càlids:
Aquest tipus d'hivernacle resulta ser el més car quant al seu manteniment, ja que manté una temperatura mínima de 18ºC amb l'ajuda de calor addicional. Encara que pugues resultar massa sufocant per a moltes hortalisses, pot destinar-se al cultiu de plantes tropicals i subtropicales.

Control del clima en hivernacles:
- Llum:
Com augmentar la llum:
• Orientar l'hivernacle. Quan no hi ha altra limitació, l'orientació recomanable és l'eix longitudinal de l'hivernacle d'aquest a oest.
• Evitar ombres
• Evitar acumulació de pols i aigua en les cobertes i parets
• Usar il·luminació artificial amb llums de sodi d'alta pressió.

Com reduir la llum del sol:
• Malles d'ombreig.

- Temperatura en hivernacles:
Com pujar la temperatura:
• Hivernacle ben tancat, estanc.
• Coberta de plàstic tèrmic.
• Ocupació de doble sostre limita el refredament nocturn. Forma una càmera d'aire que esmorteïx el refredament durant la nit; durant el dia no hi ha diferència en temperatura tenint o no el doble sostre, però si disminuïx la quantitat de llum.
• Calefacció per aire calent o aigua calenta.

Com baixar la temperatura:
• Ventilació lateral o zenital.
• Emblanquinat (calç o blanc Espanya), 10 quilos en 100 litres d'aigua a la coberta. Pintura blanca que quan arriba la tardor es pot rentar i eliminar. Per a evitar un augment de la temperatura, pots emblanquinar els cristalls entre primavera i tardor i augmentar el nivell d'humitat regant o mullant el sòl.
• Malles blanques o negres. No es col·loquen dintre de l'hivernacle perquè s'escalfa molt, sinó fora.
• Pantalles tèrmiques amb alumini que reflecteixen la radiació.
• Sistemes de refrigeració: nebulización i pantalla evaporadora (cooling system).

- Temperatura en hivernacles:
Generalment, la temperatura mínima requerida per a les plantes d'hivernacle és de 10-15ºC, mentre que 30ºC és la temperatura màxima. Una diferència de 5-7ºC entre les temperatures diürnes i nocturnes sol resultar beneficiosa per a les plantes. La temperatura del sòl és fins i tot més important que la temperatura de l'aire en un hivernacle, especialment si conrees arriates. Quan la temperatura del sòl està per sota de 7ºC, les arrels creixen més a poc a poc i no absorbeixen fàcilment l'aigua ni els nutrientes. Un sòl temperat és molt important perquè les llavors germinin i per as desenvolupin els esqueixos d'arrels.
La temperatura ideal per a la germinació de la majoria de les llavors és 18-25ºC. Es pot usar un termòmetre especial per a sòls. Per a mantenir una temperatura agradable dintre de l'hivernacle pot ser que hàgim de baixar la intensitat de la il·luminació. De fet, els problemes de sobrecalentamiento són més comuns que els d'un escalfament deficient. Per a impedir l'entrada dels llamps de sol podem penjar malles d'ombreig.
En el cultiu en hivernacle és difícil regular les altes temperatures, especialment a l'estiu. Per tant, és convenient disposar d'un sistema de ventilació en la coberta o contar amb una malla d'ombreig (hi ha malles però pot servir el bruc o un canyis) per fora.
També és aconsellable mullar freqüentment el terra de l'hivernacle o disposar un galleda o gibrell amb aigua per a mantenir la humitat alta.

- Calefacció d'hivernacles:
Depenent de l'emplaçament i de les plantes que anem a conrear, necessitarem una font de calor addicional per a complementar el qual genera la radiació solar. Encara que suposa un desembors extra, ens permet allargar l'època de plantació. Hem d'usar la font de calor addicional en el moment que es posi el sol. Opcions:
* Instal·lació de canonades d'aigua calenta en el perímetre intern de l'hivernacle és un mètode molt emprat.
* Altra forma de fer circular aire calent dintre de l'hivernacle consisteix a instal·lar un ventilador prop d'una estufa de gas o oli. Sigui el que sigui el sistema de calefacció que emprem hem d'assegurar-nos que té una bona ventilació i una entrada d'aire fresc.

- Ventilació d'hivernacles:
La ventilació és un aspecte fonamental sigui el que sigui el temps que faci. Fins i tot en dies freds és convenient ventilar l'interior 1 hora al migdia perquè circuli l'aire. O deixar tota la nit a l'estiu amb les finestres obertes. La ventilació és molt important, tant per a expulsar l'aire calent com per a fer que circuli dintre del recinte, a l'hora d'evitar plagues i malalties. La ventilació pot ser manual o elèctrica.
Els respiradors han d'estar situats en posicions baixes i elevades per a establir un flux d'aire adequat. Uns extractors col·locats en la part alta de l'hivernacle ajuden a expulsar l'aire més calent (més elevat), mentre que permeten entrar aire fresc (més baix). Ventila els dies de bon temps però cura amb el fred nocturn.

- Humitat d'hivernacles:
La majoria de les plantes prefereixen una humitat relativa de l'aire entre el 45 i el 60%. Col·loca un higrómetro per a conèixer la humitat relativa de l'aire. La humitat alta afavoreix la transmissió de plagues i malalties. La humitat baixa podria assecar les plantes. La transpiració de les fulles augmenta la humitat d'un hivernacle. Per a evitar una humitat excessiva, hem de regar a una hora primerenca pel dia i només quan sigui necessari, assegurant-nos que contem amb una bona ventilació dintre del hivernacle. Si el grau d'humitat és massa baix, podem elevar-lo mullant el sòl o vaporizando les plantes de forma periòdica.

- Cultiu en hivernacles:
Les plantes en hivernacle necessiten més cuidats i atenció que en terra. Neteja a fons les jardineres i tests amb la finalitat d'evitar plagues i malalties. Per exemple, submergint-les durant 1 hora en una solució de 1 part de lleixiu i 9 parts de aigua, o bé netejant-les amb detergent i aigua temperada.
Una planta en un test massa petit sofrirà d'estrès i serà més vulnerable a l'atac d'organismes infecciosos i plagues. Una planta col·locada en un test massa gran amb tota probabilitat serà regada a l'excés.
Retira fulles seques o malaltes. Avançat l'hivern, realitza sembres en tests i safates. Podem conrear llavors en contenidors temporals, i més tard trasplantar-les a recipients majors o ja en un arriat. Així s'estalvia espai i ens permet escollir només les plantes més sanes.
Neteja els vidres perquè entre més llum.

- Reg:
Les plantes joves i de creixement actiu necessiten una humitat constant, mentre que un cactus madur requereix molt poca quantitat. Les plantes amb excés d'aigua es marceixen degut al fet que les seves arrels s'ofeguen. Si vam notar que la terra està seca a 3 cm de profunditat, hem de regar-la. No hem de convertir el reg en un hàbit o fer-lo segons el calendari, sinó només quan les plantes ho necessitin. En dies freds i nuvolosos reduïx el reg. Empra preferentment aigualeix temperada (18-25ºC). Regar al matí per a minimitzar la condensació de la superfície de les fulles quan caigui la tarda, ja que això podria ser una causa de malalties.

- Abonat:
Les plantes que creixen en tests requereixen ser fertilitzades més sovint que les quals creixen en arriates, especialment si estem usant amb elles un substrat per a cultius sense sòl. Podem fertilitzar les plantes en test amb solucions líquides o dissoltes en aigua, o bé amb pastilles fertilitzants d'alliberament lent. Tant si emprem fertilitzants orgànics com químics, hem de triar aquells que continguin micro-nutrientes i seguir les indicacions de l'envàs. Es necessiten major quantitat de nutrientes durant l'estiu, que és quan les plantes reben més llum i calor, i menys nutrientes a l'hivern.

a
b
c