Que plantar?

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

La varietat de coses que pots plantar al teu hort es il·limitada.
Fes un petit plànol en paper del terreny per a dibuixar la distribució de les diferents varietats a plantar.
Les hortalisses es poden disposar de dues maneres:
En fileres: és el mètode tradicional.
En massissos rectangulars, quadrats, cercles, mitja lluna,...
En ambdós casos hi ha avantatges i inconvenients. En els massissos surten menys herbes dolentes que en línies al no existir un solc de terra nua al mig. Si conrees en massissos, el centre ha de ser fàcil d'arribar a des del costat, sense necessitat de trepitjar el sòl per res.
Per a això, cada era o banda de plantació, tindrà una amplària màxima de 1,2 metres. Es delimiten amb maons, taulons o amb bordures de plantes, com julivert, orenga, cebes, aromàtiques (santolina, romaní o lavanda), boix, evònim nan,...
No sembris ni dissenyis molt atapeït que després enganya. Les plantes creixen i es pot convertir en una selva que impedeixi entrar per a les labors a més de competir entre elles per l'espai i la llum.
Traça camins suficientment amples i còmodes per al pas de les persones i d'un carretó sense haver d'anar fent "malabarismes".

grapes_y.jpgTriar espècies a conrear:

• Existeix un extraordinari assortiment de verdures i herbes per a conrear. Avui dia, pots contar al mateix temps amb:
- Varietats primerenques, tardanes o de mitja temporada.
- Normals o nanes.
- De creixement ràpid o de creixement normal.

• Mira amb freqüència els catàlegs de llavors i compra els conreus que millor s'adapten al teu clima, sòl, espai disponible i al teu paladar.
Tots els anys surten noves varietats.

• Un expert local et pot assessorar sobre les més apropiades al clima de la teva regió.

• El sòl que tinguis també és molt important. Per exemple, la coliflor no es desenvoluparà bé en un sòl sorrenc i esgotat.

• Et recordo que al costat de les varietats d'hortalisses més conegudes, hi ha altres més rares i suggeridores: Quimbombó, Chimbolos, Pak choi, Tupinambos, Colocasies, Salfifí, Cacauets,...
El ventall d'espècies i conreus és molt major que el que es veu normalment en les botigues. Experimentar és altre dels atractius de tenir un hort.

• Al paquet de les llavors sol indicar bastant informació.

• Amb una planificació adequada de la sembra podràs disposar escalonadament de verdures fresques gran part de l'any.

• No oblidis les Herbes aromàtiques i condimentaries (orenga, farigola, alfàbrega, romaní, julivert, etc.) i posar espècies petites en tests o entre les plantes del jardí per a aprofitar l'espai.

FRUITES I HORTALISSES EN TESTS
DSC00272_cr_.jpg

• Una alternativa al sòl per a produir fruites i hortalisses són els tests, jardineres i tot tipus de contenidors. Encara que és un poc més difícil que les flors, mereix la pena l'esforç perquè es cullen hortalisses tan fresques i bones com les de l'hort.

• Els tests és la solució ideal si només disposes d'una balconada, un jardí de terrat, un pati o en la cartel·la d'una finestra.
• Les fruites i hortalisses que no resisteixin el fred es poden dur a cobert quan amenaci gelades.
• Els tests grans, mitjos barrils o contenidors resulten ideals per a fruiters. Comprova que tenen forats de drenatge.
• Aprofita qualsevol lloc per a posar tests i jardineres: sostre d'un rafal, murs, escales, penjant de les parets...
• Hi ha a la venda sacs de cultiu farcits de substrat especial. Els tomàquets, els cogombres i els pebrots es desenvolupen fàcilment en borses de cultiu i no necessiten regar-se tan sovint com en test.
A l'horticultura intensiva actual s'estan emprant en hivernacles, especialment en sòls molt dolents i improductius. Els sacs substitueixen al sòl ('cultiu sense sòl').

  • Quines espècies d'hortalisses van bé en tests? Moltes:

- Herbes aromàtiques
- Bledes
- Albergínies
- Carbassons (test més profund)
- Cebes
- Espinacs
- Fesols
- Enciams
- Patates
- Pebrots
- Porros
- Cols
- Tomàquets
- Pastanagues (test més profund) Sacs de cultiu.
- Tomàquets 

Consells per a conrear fruites i hortalisses en contenidors:
- Requereixen més atencions que plantades en terra.
- Amb un contenidor de 40-50 cm de profunditat, pràcticament totes les hortalisses anuals es desenvoluparan sense inconvenients.
- Han d'estar situades en un lloc obert i assolellat, almenys rebre mig dia de sol.
- En un lloc amb poc sol (menys de 4 hores), només podrien conrear-se algunes com enciam, espinac o julivert.
- Gira de tant en tant els tests per a forçar un creixement uniforme.
- En test, necessiten més reg i abonament que conreades en terra oberta. Si fa calor, el reg ha de ser diari, però durant l'hivern o en llocs ombrívols, la freqüència disminueix.

Si fa vent també cal regar més.
- Abona amb fertilitzants de lent alliberament cada 3 mesos.
- Un bon drenatge resulta essencial. Forats de drenatge en la base amb grava o pedretes per a impedir que s'obturin.

Consells per a un jardí amb poc espai:
- Usa varietats nanes de fruites i hortalisses. Avui dia s'estan conreant saboroses varietats d'hortalisses nanes amb la finalitat d'aprofitar al màxim l'espai en parcel·les diminutes.

Per exemple, hi ha conreessis petits de tomàquets, cols, coliflors, enciams, patates...

- En jardins o horts amb poc espai no deixis mai sense conrear el terreny, de manera que hagi sempre una sembra a l'espera per a passar a terra.
- Planta o sembra en fileres o massissos amb molt poca separació entre plantes per a aprofitar més l'espai per a conrear fruites i hortalisses.
- Alguns cultius se sembren una vegada a l'any (naps i cols d'hivern) però altres, com enciam i raves, es poden fer sembrats repetits per a tenir tot l'any.
- Calcula que la majoria de les parcel·les només produiran 2 collites anuals.
- A mitja primavera és tal la quantitat d'espècies que es poden plantar que cal evitar quedar-se sense espai per a la resta de l'any, així que el millor és contenir-se. Calcula quant temps ocuparà cadascuna (llegeix el paquet) i quan quedi lliure sembra una distinta per a obtenir altra collita.
- Moltes vegades la climatologia de l'any fa canviar els plans. Sigues flexible.
- Et proposo el següent disseny d'hort:
Crea 4 zones per a cada grup de hortícoles. Les 4 parceletes si les vols fer tipus massissos poden vorejar-se amb maons, taulons o amb bordures de plantes, com julivert, orenga, cebes, aromàtiques (santolina, romaní o lavanda), boix, evònim nan,... Si disposes les plantes en línies, no fan falta aquestes vores. Per a conrear hortalisses i verdures pots comprar llavors o plantons.

Amb els plantons guanyaràs temps i comoditat, encara que és un sistema que encara no està molt generalitzat a nivell d'afeccionat; sí que ho està entre els horticultors professionals.

Hi ha tres maneres de sembrar les hortalisses:
- Semillers en recipients:
Consisteix a sembrar llavors en recipients i després trasplantar els plantons a l'hort. Els semillers permeten desenvolupar les plantes en un ambient més adequat, protegit de les pluges, del fred, del ple sol i amb un substrat millor que la terra de l'hort la qual cosa assegura una major nascencia.
Un semiller en recipients a cobert permet iniciar el cultiu d'hortalisses al final de l'hivern, quan a causa del fred de moltes regions moririen les plàntules si se sembressin en l'exterior. Per exemple, els semillers d'enciam es poden iniciar a mitjan hivern en un hivernacle o en un lloc a salvo del fred i després trasplantar a l'hort quan les condicions siguin propícies. Recomanat per:
- Àpid
- Albergínia
- Carabassa
- Ceba
- Col
- Enciam
- Meló
- Cogombre
- Pebrot
- Porro
- Síndria
- Tomàquet

- Semillers en el sòl:
Consisteix a sembrar llavors en terra i després trasplantar els plantones a l'hort. Els semillers en terra tenen l'avantatge que es disposa de major espai. Per exemple, a nivell comercial, hi ha semillers en grans parcel·les per a certs cultius. Recomanat per a les mateixes varietats que en recipients.

- Sembra directa:
L'altre sistema de sembra consisteix a sembrar en el terreny definitiu de l'horta, aclarir l'excés de plàntules i cuidar-les fins a la seva recol·lecció. Recomanat per:
- Mongetes
- Pèsol
- Faves
- Pastanaga
- Remolatxa
- Raves
- Espinacs
- Chirivíes
 
- Plantons:
Consisteix en comprar els plantons de plantes ja desenvolupades però encara petites i plantar-los al teu hort. Es un sistema molt ràpid i pràctic. A fires, gardens i mercats en pots trobar una gran varietat.

Les llavors:
CN0004-160.jpg
Compra llavors de qualitat, envasades al buit i sense que hagi superat la seva data de caducitat. Al paquet ve informació útil: època de sembra, profunditat de sembra, clima idoni, quant triga a germinar, quan estaran llistes per a collir...
Hi ha tres característiques relacionades amb les llavors interessants de conèixer:
- Poder germinatiu: és el percentatge de llavors que germinen. Oscil·la entre el 65 i el 80%. Per exemple, un poder germinatiu del 70% significa que de cada 100 llavors que se sembren en condicions adequades, germinen 70.
- Longevitat: a mesura que passa el temps va disminuint el percentatge de germinació de les llavors.
- Puresa: un paquet que digui que té una puresa del 99% significa que hi ha un 99% que és llavor i un 1% que és altra cosa: residus, pedretes, palets, peles, etc..
- Algunes llavors es comercialitzen pildorades o tractades. Consisteix en un recobriment que les protegeix dels fongs del sòl, aporta nutrients, manté la humitat i eleva la germinació. Són més cares.
- Per a conservar les que no gastis al sembrar, tanca bé els paquets i col·loca'ls en un flascó amb tap de rosca. Posa-li una etiqueta amb la data de caducitat, l'espècie/varietat i col·loca el recipient en lloc fresc, sec i fosc.

Hortalisses que no s'inicien per llavor:Finalment, dir que si bé la majoria de les hortalisses i verdures s'inicien a partir de llavors, hi ha algunes espècies que no.
Estolons de fresoner, alls, espàrrec, tubèrculs de patates, carxofes, síndria...
- Maduixa: per estolons. Les plantes mares de les quals s'obté els estolons es propaguen 'in vitro', es propaguen en camp i es treuen els estolons.
- All: amb les dents del bulb.
- Espàrrec: amb trossos de rizoma.
- Patata: per tubèrculs.
- Carxofa: per estaques. S'utilitza poc la llavor de carxofa. Tradicionalment s'ha propagat per estaques de tija.

La síndria, sobretot, i també meló i pebrot, es poden propagar, a més de per llavor, per empelt.

 

a
b
c