Reg

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

L'estalviar aigua és important tant per al medi ambient com per a la teva butxaca.
És impressionant la quantitat que es desperdicia en el reg de jardins públics i privats. En general, es rega molt més del desitjable.
Aquí tens uns consells que t'ajudaran a gestionar l'aigua:

- Intenta recollir aigua de pluja. Un aljub o estany pot servir a diversos veïns.

- Les aigües de depuradora s'estan usant en camps de golf amb èxit.

- Dissenya l'hort agrupant les espècies segons la seva demanda d'aigua. Tindries d'aquesta forma zones de necessitats altes, mitjanes i baixes.

- Crea ombres al jardí mitjançant arbres o instal·lant una pèrgola amb trepadores. Protegirà del sol.

- Una ombra parcial serà molt favorable per a afavorir l'establiment de les recén plantades.

- El vent resseca molt les plantes. Protegeix el jardí del vent mitjançant tallavents tals com:
 Tanques.
 Masses d'arbres, arbustos i trepadors
 Tanca coberta amb trepadores.
 Làmina de bruc, vímet o canyis.
 Mur.

- Instal·la reg per degoteig, a poder ser, automàtic.

- El reg per aspersió produïx més pèrdues que el reg per degoteig o les cintes de exudació. La mànega manual també suposa molt desaprofitament però és adequat per a aquelles plantes resistents que es reguen manualment molt de tard en tard.

- Millora el sòl fent una esmena orgànica abans de plantar amb torba, mantell, compost o fem. Això, en sòls sorrencs, millorarà la seva capacitat de retenció d'aigua; en sòls argilencs, ho esponjarà.

- Fes grups tupidos de plantes perquè es crea un microclima humit entre elles. Les masses vegetals donen ombra al sòl, protegeixen les plantes petites del vent i eviten les males herbes.

- Col·loca embuatats a la base de les plantes per a evitar l'evaporació i les males herbes. Per exemple escorces de pi, palla, mantell, fulles, àrids i graves, etc.. L'embuatat o mulching és una de les bases de la jardineria de poc reg.

- Els tests solen col·locar-se en la part més assolellada del jardí, ja que és aquí on les plantes floreixen millor. En èpoques de molta calor és millor moure-les per a un lloc on, almenys unes hores al dia, estiguin a l'ombra.

- Evita implantar-lo en zones marginals o amb pendents forts (talusos).

- A les plantes o arbres plantats a terra, acostuma'ls a poc reg perquè busquin l'aigua en profunditat: 2 o 3 regs a la setmana, per exemple. El sòl s'ha de deixar assecar moderadament entre 2 regs per a estimular que les arrels busquin aigua en profunditat i així es facin més resistents al reg escàs o nul. Repeteixo: acostuma a poc reg les teves plantes.

- Existeixen en el mercat sensors de pluja automàtics que permeten desconnectar el reg si està plovent, o sensors d'humitat del sòl per a ajudar a prendre la decisió de quan regar o esperar, però cal aprendre'l amb l'experiència.

- Rega al matí primerenc o al capvespre, mai al sol. El reg automàtic amb programador permet regar de nit i evitar la forta evaporació del dia produïda pel sol i el vent.

- Els sòls sorrencs "xuclen" molt i cal donar l'aigua en petites dosis. Per a sorrencs el reg per degoteig és ideal.

- Ajusta els aspersors perquè l'aigua caigui només sobre les plantes i no sobre els camins o construccions.

- Ajusta la dosi dels aspersores de tal forma que permetin que l'aigua penetri en la terra sense produir tolls ni vessament.

- Per a una millor penetració de l'aigua evita la compactació de la terra. Punxa el terreny (fins a uns 7 cms.) almenys 1 vegada a l'any amb rulo de pues, forca especial per a airejar en superfícies petites,... També existeixen sabates amb claus per a airejar el terreny mentre es camina sobre ell.

- Elimina les males herbes perquè són grans competidores per l'aigua del sòl. A més, si regues poc, sortiran menys herbes. Creixen molt ràpidament i competeixen amb les nostres plantes per l'aigua.

- Usa abonaments de lent alliberament millor que les molt solubles. Duren més temps en el sòl i es perd menys en profunditat arrossegats per l'aigua, resultant més econòmics a la llarga. Aporta també abonaments orgànics en lloc dels químics com fem, compost casolà, torba, mantell, guano, etc..

- L'excés d'alimentació, sobretot de nitrogen, provoca un major creixement amb el consegüent augment en el consum d'aigua.

a
b
c