INTERNACIONAL

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

La instal·lació de 500.000 preses permetrà recarregar bateries per tot el país.

Viure sense petroli. És el somni de la legió de països importadors que aspiren a reduir emissions de gasos contaminants, deixar de dependre de països políticament inestables i sanejar les butxaques dels consumidors.

En el cas d'Israel, país en conflicte amb els seus veïns d'Orient Pròxim, les aspiracions de suficiència energètica van molt de debò. I pensen assolir-ho amb l'engegada de la primera xarxa de cotxes elèctrics del món, que contarà amb 500.000 punts per a recarregar bateries per tot el país i els automòbils del qual a piles començaran a sortir al carrer l'any que ve.

Per a nodrir la xarxa elèctrica, el Govern sembrarà de plaques solars el desert del Néguev i engegarà una bateria de mesures legislatives. "En el passat ja ho vam fer amb l'alta tecnologia, amb el software. En el futur liderarem el món de les energies renovables", explica Hezi Kugler, director general del Ministeri d'Infraestructures israeliana.

Fins ara, els cotxes elèctrics no han quallat en el mercat, en part per la seva falta d'autonomia i de punts per a recarregar les bateries. Israel considera que, per les seves característiques, pot ser el lloc ideal per a aquest tipus de projecte. En aquest petit país, la distància entre els nuclis urbans no supera els 150 quilòmetres. A més, part de les seves fronteres -amb Líban i Síria- són intransitables per als israelians per motius polítics, el que reduïx els viatges de llarga distància. "No tenim pau amb els nostres veïns. Aquesta desgràcia es converteix en oportunitat per a experimentar noves tecnologies", assegura Mark Regev, portaveu del primer ministre israelià, Ehud Olmert. El cotxe es podrà carregar a casa a la nit, fent ús dels excedents energètics del dia o en punts repartits pel país, així com en estacions de servei. Nissan i Renault s'han compromès a produir aquests vehicles en massa en 2011, però els primers començaran a circular l'any ve.

 L'idea es va gestar fa un any, quan Agassi obnubiló al president Peres durant una trobada d'empresaris. Entusiasmat Peres, Agassi li va informar sobre les reformes legislatives necessàries, inclosos potents incentius fiscals. Els detalla el director general Kugler, que conta que els cotxes són només una peça més de l'engranatge de la revolució energètica en ciernes amb la qual en 2020 Israel pretén haver reduït almenys el 25% de les importacions de petroli. "Aquests cotxes han d'alimentar-se amb energia neta. No tindria sentit reduir d'una banda les emissions, però augmentar-les per altre per a produir l'electricitat que consumeixen". Aquesta mateixa setmana, el Govern ha aprovat un milionari paquet legislatiu per a incentivar les renovables. Tenen en el cap treure el màxim rendiment energètic al desert del Néguev, al sud del país, on s'instal·laran projectes d'energia solar fins a arribar a els 4.000 megavatios. Fins a cinc ministeris han de coordinar-se per a treure endavant aquests faraónics projectes.

      
a
b
c