INTERNACIONAL

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Les renovables ja creen més ocupacions que les indústries fòssils.

DSC 0018

Vuit milions de llocs de treball al món procedeixen de l'energia verda.

Mentre les empreses del petroli, gas i mineries anuncien acomiadaments, les signatures de l'anomenada energia verda, que agrupa des de l'eòlica fins als panells solars, no paren de contractar a gent: ja han creat uns vuit milions d'ocupacions al món. És el que es desprèn de l'últim estudi de Irena, l'Agència Internacional de les Energies Renovables que fa uns dies es va reunir en Abu Dabi.

La baixada dels preus del petroli i la caiguda de la rendibilitat han obligat a dolorosos ajustos laborals en l'energia fòssil (n'hi ha prou amb veure l'hemeroteca d'aquest diari). En l'últim any, es van destruir més de 280.000 ocupacions en aquest sector, segons la consultora Greus & Co. En canvi, les renovables van permetre la creació de 400.000 llocs de treball a tot el món en el 2015, un 5% més que l'exercici anterior.

La indústria fòssil empra encara al planeta a uns dotze milions de persones, segons fonts sindicals. Però en el termini d'un parell d'anys, de mantenir-se els actuals ritmes de creixement, les renovables ja tindran a més treballadors en les seves files que les de l'energia convencional. El sorpasso només és qüestió de temps.

“Aquest increment es deu als menors costos de l'energia renovable i a la implementació d'un marc regulatori favorable. Esperem al fet que això continuï quan els països es fixin com a meta complir amb els objectius del canvi climàtic”, va declarar Adnan Amin, director general de Irena. Pel 2030, aquest organisme creu que el sector haurà triplicat la plantilla actual: uns 24 milions de persones treballaran en aquesta branca de la indústria.

A EUA, ja hi ha més persones que treballen en l'energia solar que en les petrolieres
A EUA s'està vivint un exemple il·lustratiu del que ve. Mentre en el 2015 les petrolieres nord-americanes van reduir les seves plantilles un 18%, les renovables van engreixar les seves un 6% fins a arribar a 769.000 persones. Pel que fa a l'energia solar, la creació d'ocupacions va ser dotze vegades superior al conjunt de l'economia nord-americana. El resultat és que per primera vegada en la història d'EUA, el país on fa un segle va néixer la indústria petroliera tal com la coneixem avui dia, l'energia solar ha pres la davantera, en termes d'ocupació: 209.000 contra 187.000.

Quant a Xina, aquesta transició ja fa temps que ha començat. El país asiàtic empra un 35% més de gent en les renovables que en la indústria del petroli i el gas. En el 2015 els xinesos van ser els que van instal·lar més capacitat: uns 65 gigavatios verds.

La indústria de l'energia neta atreu més capital davant les bones perspectives de negoci a llarg termini. Les noves inversions mundials en aquest sector van aconseguir els 240.000 milions d'euros anuals (2014), segons el Renwable Energy Policy Network. Una xifra que supera a la qual reben, en comparació, les empreses que operen amb els combustibles fòssils que es veuen obligades a congelar els seus plans d'expansió.

No obstant això, aquesta progressiva transformació cap a un nou model energètic també porta amb si moltes incògnites. No tots els països van a la mateixa velocitat. D'acord amb l'informe de Irena, a Europa els llocs de treball en les renovables porten quatre anys reduint-se un 3%, fins a 1,17 milions. “La crisi econòmica i les condicions polítiques adverses han portat a una reducció de les inversions”. La plantilla del sector fotovoltaic a Europa és un terç de la qual era en el 2011, essencialment perquè moltes empreses s'han traslladat a altres països de costos més convenients. L'excepció és Alemanya, que destaca en l'energia eòlica i compte en aquest sector més treballadors dels quals tenen Regne Unit, Itàlia i França junts.

D'altra banda, tampoc es coneix amb exactitud si el saldo entre ocupacions creades i destruïts arran d'aquest procés de conversió cap a l'economia verda serà positiu. Per exemple, un article publicat pel professor de la Universitat de Stanford (EUA) Mark Jacobson l'any passat alertava que el balanç per a l'economia nord-americana seria negatiu: en aconseguir un model 100% renovables a Estats Units es perdrien per sempre un 1,2 milions de llocs de treball. Això sí: sense tenir en compte els guanys en termes d'impacte mediambiental. Però aquesta és una altra història. O no.

A Espanya el sector s'ha reduït a la meitat

Si hi ha un país on la situació és radicalment oposada respecte a la tendència dominant, est és Espanya. S'ha destruït pràcticament la meitat dels llocs de treball entre el 2008 i el 2014, segons l'últim estudi de l'Associació Espanyola d'empreses Renovables.

En l'actualitat es ronden els 70.000 ocupacions, quan sis anys abans se superaven els 136.000. Els experts assenyalen diversos motius: la supressió de les cosines per a les noves instal·lacions, la reducció de les ajudes promeses per a les plantes existents i una sobredimensión del sistema elèctric que impedeix incorporar nous competidors. A això cal afegir el polèmic impost al sol, que ha penalitzat el autoconsumo. Aquest quadre en el seu conjunt ha castigat al sector, malgrat que Espanya destaca en alguns àmbits, com en energia eòlica. De fet, el pes de les renovables en el consum d'energia ha disminuït en els últims anys.

(La Vanguardia 30/05/2016)

a
b
c