Estalvi aigua

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

L'estalviar aigua és important tant per al medi ambient com per a la teva butxaca.
És impressionant la quantitat que es desperdicia en el reg de jardins públics i privats. En general, es rega molt més del desitjable.
Aquí tens 38 consells que t'ajudaran a gestionar l'aigua:slowshutterspeed.jpg

1. Intenta recollir aigua de pluja. Un aljub o estany pot servir a diversos veïns.

2. Les aigües de depuradora s'estan usant en camps de golf amb èxit.

3. Dissenya el jardí agrupant les espècies segons la seva demanda d'aigua. Tindries d'aquesta forma zones de necessitats altes, mitjanes i baixes. Per exemple, els Cactus i Crasas i la flora autòctona estarien dintre d'un grup de plantes amb necessitats baixes.

4. Tria espècies autòctones que amb la pluja poden viure sense precisar cap reg.

5. Tria altres espècies que encara que no siguin autòctones, siguin resistents a la sequera (caldrà regar-les menys). Exemples: cactus, lantana, aloes, palmeres, etc., etc..

6. A les vores de la gespa planta el que més aigua precisi.

7. Crea ombres al jardí mitjançant arbres o instal·lant una pèrgola amb trepadores. Protegirà del sol.

8. Una ombra parcial serà molt favorable per a afavorir l'establiment de les recén plantades.

9. El vent resseca molt les plantes. Protegeix el jardí del vent mitjançant tallavents tals com:
- Tanques.
- Masses d'arbres, arbustos i trepadors
- Tanca coberta amb trepadores.
- Làmina de bruc, vímet o canyis.
- Mur.

10. Instal·la reg per degoteig, a poder ser, automàtic.

11. El reg per aspersió produïx més pèrdues que el reg per degoteig o les cintes de exudació. La mànega manual també suposa molt desaprofitament però és adequat per a aquelles plantes resistents que es reguen manualment molt de tard en tard.

12. Millora el sòl fent una esmena orgànica abans de plantar amb torba, mantell, compost o fem. Això, en sòls sorrencs, millorarà la seva capacitat de retenció d'aigua; en sòls argilencs, ho esponjarà.

13. Planta a principis de tardor, que és una època magnífica en Clima Mediterrani. Plantant a principis de tardor possibilites que les pluges d'hivern s'ocupin del reg i s'estableixen durant l'hivern. Les plantes tropicals, millor a la primavera.

14. Fes grups tupidos de plantes perquè es crea un microclima humit entre elles. Les masses vegetals donen ombra al sòl, protegeixen les plantes petites del vent i eviten les males herbes.

15. Col·loca embuatats a la base de les plantes per a evitar l'evaporació i les males herbes. Per exemple escorces de pi, palla, mantell, fulles, àrids i graves, etc.. L'embuatat o mulching és una de les bases de la jardineria de poc reg.

16. Usa tapitzants, també anomenats alfombrants, per a cobrir el terreny. Les Crases tapizants com la Ungla de gat (Aptenia cordifolia), Ungla de lleó (Carpobrotus edulis), Lampranthus spp., etc., són les més resistents.

17. Els tests solen col·locar-se en la part més assolellada del jardí, ja que és aquí on les plantes floreixen millor. En èpoques de molta calor és millor moure-les per a un lloc on, almenys unes hores al dia, estiguin a l'ombra.

18. És positiva la utilització de retentors d'aigua (polímers absorbents o hidrogels), sobretot quan es tracta de noves plantacions en climes secs que no van a tenir un manteniment de regs periòdics. També s'empren en l'execució de camps de golf i gespes familiars barrejant una determinada quantitat amb el sòl (veure dosi en els envasos) i per a plantació d'arbres, arbustos i parterres de flors igual, barrejant amb la terra en el moment de plantar. Fins i tot en tests.

19. La gespa és el principal consumidor d'aigua dels jardins. No és imprescindible. Hi ha jardins estupends sense no-res de gespa.

20. Destina una superfície petita a la gespa, l'imprescindible per a les necessitats familiars.

21. La gespa de disseny senzill és més fàcil de regar (cercle, quadrat, rectangle).

22. Evita implantar-lo en zones marginals o amb pendents forts (talusos); millor posar en aquests llocs plantes tapizantes.

23. Hi ha barreges especialment dissenyades amb espècies cespitosas resistents a la sequera. Les més resistents són: · Cynodon dactylon (Bermuda) · Pennisetum clandestinum (Kikuyu) · Stenotaphrum secundatum (Gramón, Herba de San Agustín) · Zoysia japonica (Zoysia) · Paspalum notatum (Herba de Badia)

24. Totes aquestes no aguanten les gelades fortes. En climes frescos les més resistents a la falta d'aigua són la Festuca arundinacea i la Festuca ovina i han de predominar en la barreja.

25. Dichondra repens (resisteix fins a -9ºC) és una excel·lent tapissant que necessita molt menys reg que la gespa i poques segues en l'any. Inconvenient: admet poc calcigament.

26. Alternatives a la gespa per a cobrir el terreny:
• Plantes tapissants.
• Masses d'arbustos més o menys atapeïts. Els més indicats són els de port baix, tipus tapissant. Molts tenen flors i aromes exquisides.
• Escorces de pi: són decoratives, conserven l'aigua i impedeixen que surtin males herbes, especialment si van esteses sobre una làmina geotextil.
• Graves i àrids decoratius: els hi ha de diferents colors (blanc, rosa, groc, etc.). També podem incloure aquí la 'puzolana volcànica'. Si poses graves, recorda sempre col·locar abans sobre la terra una malla geotextil i la grava damunt; així s'eviten les males herbes.
• Paviments de materials diversos: formigó imprès, fusta, lloses de fang, de pissarra, arenisques, granit, quarsites,..., albero groc, vermell, etc..

27. Si vols convertir un jardí "normal" a un de poc reg hauràs d'acostumar a les plantes progressivament, en diversos anys. Rega cada vegada un poc menys. La gespa en lloc de 7 regs a la setmana a l'estiu (1 per dia), aneu llevant alguns. Segueix fins a regar dia sí, dia no. Ja estarem estalviant la meitat d'aigua. Estalviar un 30 % d'aigua en reg del jardí és molt senzill.

28. Acostuma a poc reg perquè busquin l'aigua en profunditat: 2 o 3 regs a la setmana, per exemple. El sòl s'ha de deixar assecar moderadament entre 2 regs per a estimular que les arrels busquin aigua en profunditat i així es facin més resistents al reg escàs o nul. Repeteixo: acostuma a poc reg les teves plantes.

29. Existeixen en el mercat sensors de pluja automàtics que permeten desconnectar el reg si està plovent, o sensors d'humitat del sòl per a ajudar a prendre la decisió de quan regar o esperar, però cal aprendre'l amb l'experiència.

30. Rega al matí primerenc o al capvespre, mai al sol. El reg automàtic amb programador permet regar de nit i evitar la forta evaporació del dia produïda pel sol i el vent.

31. Els sòls sorrencs "xuclen" molt i cal donar l'aigua en petites dosis. Per a sorrencs el reg per degoteig és ideal.

32. Sega la gespa deixant l'herba a més altura. Les segues altes també afavoriran el seu enduriment i major resistència a plagues, fongs i a la sequera perquè desenvolupa arrels més profundes: fulles més llargues, arrels més llargues. A l'estiu no tallis tan ras, deixa que la gespa creixi més alt a mesura que augmenten les temperatures.

33. Ajusta els aspersors perquè l'aigua caigui només sobre la gespa i les plantes i no sobre els camins o construccions.

34. Ajusta la dosi dels aspersores de tal forma que permetin que l'aigua penetri en la terra sense produir tolls ni vessament.

35. Per a una millor penetració de l'aigua evita la compactació de la terra. Punxa el terreny (fins a uns 7 cms.) almenys 1 vegada a l'any amb rulo de pues, forca especial per a airejar en superfícies petites,... També existeixen sabates amb claus per a airejar el terreny mentre es camina sobre ell.

36. Elimina les males herbes perquè són grans competidores per l'aigua del sòl. A més, si regues poc, sortiran menys herbes. Creixen molt ràpidament i competeixen amb les nostres plantes per l'aigua.

37. Usa abonaments de lent alliberament millor que les molt solubles. Duren més temps en el sòl i es perd menys en profunditat arrossegats per l'aigua, resultant més econòmics a la llarga. Aporta també abonaments orgànics en lloc dels químics com fem, compost casolà, torba, mantell, guano, etc..

38. L'excés d'alimentació, sobretot de nitrogen, provoca un major creixement amb el consegüent augment en el consum d'aigua.

a
b
c