La veritat nuclear

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

La meitat de les aigües subterrànies de Catalunya es troben en mal estat

 
Una nova aplicació informàtica permet consultar les dades oficials sobre l'estat de conservació de les masses d'aigua a Catalunya.

El 27,6% dels rius catalans segueixen tenint una valoració global 'dolenta', segons la Agència Catalana de l'Aigua.

 

El 49,1% de les masses d'aigua subterrània de Catalunya i el 27,6% dels rius es troben en males condicions de conservació. En canvi, les condicions ambientals globals són molt millors en les masses d'aigua en el litoral de Catalunya, amb solament el 10,5% del litoral en males condicions. Aquests són alguns de les dades que permeten comprovar la nova aplicació informàtica posada en servei per la Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
L'aplicació Estat de les masses d'aigua de Catalunya ofereix múltiples possibilitats de consulta de les dades acumulades per la ACA des de 2007 i és d'accés obert per a totes les persones o entitats interessades.
En l'apartat d'anàlisi global de l'estat dels rius de Catalunya, la nova aplicació permet observar que el 28,2% de les lleres es troben en bon estat, el 32% es troben prop dels nivells considerats com a bons, el 27,6% són qualificats com a 'dolents' i sobre el 12,2% restant solament es disposen de dades parcials. Aquestes dades es refereixen a l'avaluació del període 2010-2012. En relació amb les dades dels anys 2007-2010, es registra una evolució molt lleu cap a la millora, si es considera per exemple que en aquest període els rius amb estat global de conservació 'dolenta' representaven el 27,1% del total.
Respecte a les aigües subterrànies, les dades de la ACA mostren una lleu millora en el període 2010-2012 respecte al 2007-2010. Així, les masses d'aigua subterrànies considerades en mal estat global de conservació han baixat del 54,7% al 50,9%.
En les aigües del litoral, les quatre úniques zones qualificades negativament són les àrees de Sant Adrià de Besòs-Barceloneta, El Prat-Castelldefels, desembocadura del Llobregat i Tarragona-Vilaseca.

Estudis de seguiment
L'Agència Catalana de l'Aigua té operatiu, des de l'any 2007, el Programa de Seguiment i Control de l'estat de les masses d'aigua ( 2007-2012), un instrument que permet obtenir informació de l'estat de totes les masses d'aigua de Catalunya, mitjançant dades dels mateixos indicadors i paràmetres pels quals s'han fixat objectius, i que s'ajusta als requeriments establerts des de la Unió Europea a través de la Directiva marc de l'aigua.
Aquestes dades han fet possible conèixer en quines masses d'aigua s'aconsegueixen els nivells de qualitat ambiental requerits i quins es mantenen per sota d'aquests nivells, ajudant a identificar els possibles problemes o causes responsables de l'alteració del mitjà.
Per poder consultar els resultats amb major detall, la ACA ha habilitat una aplicació on s'han incorporat les dades interpretades i obtingudes a partir del mostreig de més d'1.000 punts de control en aigües subterrànies, 375 estacions de seguiment en rius, 23 en embassaments, 4 en estanys, 56 en zones humides i 547 en aigües costaneres.
L'aplicació Estat de les masses d'aigua a Catalunya, permet la interpretació i consulta per part del públic dels resultats del Programa de seguiment i control i l'anàlisi, a nivell de massa d'aigua , dels principals problemes per a cadascun els elements de qualitat mesurats.
Els responsables del projecte recorden que, com a resultat de l'execució i interpretació del Programa de Seguiment i Control 2007-2012, la ACA ha elaborat la documentació de valoració i diagnòstic de l'estat de les masses d'aigua que ha servit per a la redacció de la resta dels instruments de la planificació hidrològica, particularment, el Programa de Mesures i el Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya.
Nou programa de seguiment i control
La ACA recorda, d'altra banda, que la Generalitat de Catalunya va aprovar el passat mes d'octubre el Programa de Seguiment i Control del Districte de Conca Fluvial de Catalunya per al període 2013-2018. La Directiva marc de l'aigua europea determina que cada sis anys, s'han de revisar i actualitzar els programes de seguiment i control, que permeten el seguiment de la qualitat de les masses d'aigua amb l'objecte d'avaluar si l'el seu estat es *adecua als objectius previstos i com evoluciona al llarg del temps.
a
b
c