Altres

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

A Espanya la gestió de recollida selectiva dels envasos de plàstic, metall, briks, i dels envasos de cartró i paper per al seu reciclat, està en mans de Ecoembes (Ecoembalajes Espanya, SA), es una societat anònima sense ànim de lucre.
Elements per al reciclat: vidre, envasos de plàstic, paper, cartró i metall.
La cadena de reciclat comença quan els consumidors separen els envasos dels productes de la resta de les escombraries i els dipositen en els diferents contenidors. Existeixen tres tipus de contenidors de reciclatge, amb diferents colors:
- Contenidor groc (envasos): en aquest s'han de dipositar tot tipus d'envasos lleugers com els envasos de plàstics (ampolles, tarrinas, borses, safates...), llandes (de begudes, conserves) i briks, etc. Contenidor blau (paper i cartró): en aquest contenidor s'han de dipositar els envasos de cartró (caixes, safates, agrupadores...), així com els periòdics, revistes, papers d'embolicar, propaganda, etc.
És aconsellable plegar les caixes de manera que ocupin el mínim espai dintre del contenidor.
- Contenidor verd clar (vidre): en la major part de les ocasions té forma de iglú. En cada localitat, l'Ajuntament és l'encarregat de la recollida dels residus que posteriorment es traslladen a una de les plantes de reciclatge per a completar el procés.

Altres productes com les piles voltaicas, olis, metalls, ordinadors, electrodomèstics... també són reciclables.
Són molts els Ajuntaments que oferixen solucions per a la recollida d'aquest tipus de residus. En molts municipis existeixen els cridats «Punts nets». Es tracta de centres de recollida de residus perillosos per als quals no existeix un contenidor específic.
En ells podem deixar tot tipus de productes sense cap cost evitant, així, contaminar el planeta.

El paper actiu del consumidor comú, conscient de la necessitat de reduir els desaprofitaments, i per tant propiciar el reciclatge dels materials, és triar aquells productes els envasos dels quals són retornables, o fàcilment reciclables.
Per exemple: preferir les begudes els envasos de les quals són retornables que el paper sigui correctament usat està en les nostres mans.

El cost de recollida i eliminació d'una tona d'escombraries és d'entre 120 i 46€ a Espanya. A Espanya es llencen a l'any més de 300.000 tones de metalls. Això és un malbaratament de material. Si es recicla el vidre s'estalvia un 90% d'energia i per cada tona reciclada s'estalvien 1,2 tones de matèries primeres.
Recuperar dues tones de plàstic equival a estalviar una tona de petroli.
Per cada tona d'alumini llençada a l'abocador cal extreure quatre tones de bauxita (que és el mineral del que s'obté). Durant la fabricació es produïxen dues tones de residus molt contaminants i difícils d'eliminar. AL reciclar una tona de paper se salven 17 arbres.  

A continuació es presenta una llista dels diferents materials que es poden reciclar i alguna informació extra; són els següents:
- Paper i cartró: S'obté dels arbres, per això, el reciclat del paper va a evitar que es tallin i talin molts arbres. Es pot reciclar tot tipus de paper i de cartró i per a la seva recollida és important eliminar qualsevol element estrany (com per exemple, grapes, cintes adhesives, plàstics..., etc.).
- Ferralla i metall: Són el llautó (es pot trobar en material de lampisteria com per exemple en les aixetes de l'aigüera), el plom (es pot trobar en material com per exemple, les canonades d'una casa), el coure (es pot trobar en els cables elèctrics d'una casa), l'estany (solen utilitzar-lo els lampistes per a soldar) i l'alumini (se sol utilitzar en les finestres de les cases).
- Piles i bateries: Moltes piles contenen metalls molt tòxics i perillosos per al medi ambient, per això, és tan important saber que les piles gastades que no són recargables s'han de tirar als contenidors especials que existeixen per a la recollida d'aquests productes en comerços, establiments i en les zones urbanes. O també en un punt net.
- Pintures i oli: Aquest tipus de substàncies contenen materials tòxics i perillosos per a l'home, per això, s'ha de respectar el següent consell que consisteix en no tirar a les escombraries aerosols, esmalts, aguarrás, tints i protectors de fusta.
- Plàstics: Amb el reciclatge de plàstics es reduïxen residus disminuint el seu impacte i influència en l'ambient.
- Vidres: El reciclat de vidres estalvia energia ja que aquest sempre es pot reciclar. Per a la seva recollida es requereix eliminar del vidre objectes tals com taps, filferros, etiquetes..., etc. S'obtenen molts beneficis gràcies al reciclatge del vidre, com, la no extracció de matèries primeres, el menor consum d'energia i la disminució del volum de residus que s'han de recollir i eliminar.
- Materials tèxtils: El més estès consisteix a reutilitzar aquests teixits en rastells de caràcter benèfic o en botigues o en contenidors especials on es pot recollir roba i sabates com en les botigues de roba de segona mà. Aquesta última és una forma de reciclar la roba encara que no pas per cap tractament específic de reciclat, sinó que passen d'unes mans a unes altres.
- Matèria orgànica: La matèria orgànica d'origen domèstic (restes de menjar) i la d'origen vegetal (gespa, branques...) pot reciclar-se i convertir-se en material utilitzable per a l'abonament de la terra, per a la recuperació del sòl erosionat, desgastat o devastat pel foc, el vent, les pluges torrencials... etc.

Abans de convertir-se en "escombraries", és a dir, barrejar-los de manera irresponsable amb altres deixalles i amb el medi ambient, es poden aprofitar més del 91.7% dels desaprofitaments per a reutilitzar-los. Quan es converteixen en escombraries tot just s'assoleix rescatar un 30%. A l'utilitzar paper no reciclat contribuïm a l'esgotament dels nostres boscos. Per cada tona (1000 kg) de paper i cartró que es produïx es tallen 150 arbres.

Reutilitzar és l'acció de tornar a utilitzar els béns o productes.
La utilitat pot venir per a l'usuari mitjançant una acció de millora o restauració, o sense modificar el producte si és útil per a un nou usuari.
En una visió ecològica del món, la reutilizació és el segon pas en l'acció de disminució de residus, el primer és la reducció, el tercer i últim pas és reciclar.
Al contribuir a la reducció de producció de nous béns que demandin recursos naturals i energia, la reutilización contribuïx a millorar el medi ambient.
Reutilitzar és donar nou ús a un bé o producte, per exemple un ordinador portàtil, una vegada retirat, pot convertir-se en una màquina d'escacs.

Alguns aerosols i aparells d'aire condicionat provoquen la destrucció de la capa d'ozó, que serveix per a protegir-nos dels llamps solars, aquest procés és irreversible, és a dir, les particulas de CFC que hi ha en la atmosfera segueixen causant estralls i ho seguiran fent de manera contínua fins que es trobi una solucion efectiva al problema.
En els últims 47 anys s'ha produït més escombraries que des de l'origen de l'home fins a 1960 .
Al separar els desaprofitaments i llençar-los com a tals, és a dir, el vidre amb el vidre, el cartró amb el cartró... millorem la qualitat de vida de tots els ciutadans.

Existeixen diversos sistemes per a desfer-nos de les escombraries, però cap resol el problema de les escombraries per complet: incineració, destil·lació, trituración, compactació, etc.
La millor forma de desfer-nos de les escombraries és reciclant-la, millor encara, no generant-la.

a
b
c