Paper

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Per què s'ha de reciclar el paper?

El reciclatge del paper no és pas una cosa nova. Els egipcis ja feien servir paper vell en la construcció de caixes per a les mòmies.
Reciclar és aconseguir que un material en desús es torni a fer servir transformant-lo.
En la fabricació de paper s'utilitza energia, fusta i aigua. La utilització del paper reciclat ens fa estalviar una gran quantitat d'aquests recursos naturals, a més de proporcionar altres beneficis:

Econòmics:
Es redueixen les importacions de fusta i paper de fusta, per tant s'estalvia.
Es creen llocs de treball amb la recollida, el triatge i el reciclatge del paper.

Ecològics:
Menys deixalles.
Menys consum d'aigua i energia per fabricar paper.
S'evita la tala de boscos perquè una tona de paper vell és igual a 13 arbres adults.
Es redueixen les extensions de terres ermes.
Es redueix la pol·lució de l'aigua i de l'aire.

On comença el reciclatge?

El primer pas per reciclar és separar el paper de la resta de deixalles. Aquesta primera part del viatge et resultarà familiar, doncs tu i la teva família en sou els protagonistes quan seleccioneu les deixalles i les dipositeu als corresponents contenidors. La recollida es pot dur a terme de tres maneres:

- Els recuperadors espontanis: aquelles persones que recullen paper i cartró de les escombraries.
- L'Ajuntament pot tenir un circuit de recollida de paper i cartró que necessita de la teva ajuda per tal que funcioni.
- Dipositar el paper als contenidors de paper que hi ha al carrer o a la teva escola.

Com es recicla?

El paper vell recuperat es transforma en pasta de paper. Aquesta pasta de paper serà comprada per les fàbriques que fabriquen paper reciclat a partir del vell.
Els processos que es donen a partir del paper vell són:

Els papers de qualitat es destinen per a fabricar paper blanc gràcies a processos químics. El problema d'aquest tipus de paper és que cal separar la tinta del paper, i això suposa aigua i energia.
A més, l'aigua residual és molt contaminant i cal depurar-la abans de retornar-la al riu. Si la tinta no es separa, el resultat és un paper grisós.
Ens hauríem d'acostumar a comprar paper d'aquest tipus perquè és el que menys contamina.
Els papers sense seleccionar són destinats a la fabricació de paper de baixa qualitat i cartró, i són desintegrats mecànicament.

Els cultius de fusta per a paper, capturadors de CO2:
A Espanya suposen la fixació anual de 7,5 milions de tones de CO2, al voltant del 2% de les emissions totals que produeix el país.
Per a fer paper s'utilitza fusta d'espècies de creixement ràpid (a Espanya fonamentalment eucaliptus i pi), que es conrea amb aquesta finalitat en plantacions forestals, que es realitzen i es mantenen per a aquest ús.
A Espanya, gràcies a la producció paperera, existeixen i es mantenen 400.000 hectàrees d'arbrat de pi i eucaliptus (el 2% de la superfície total de boscos). Les plantacions d'espècies de creixement ràpid, a causa de aquesta peculiar característica, són grans capturadors de CO2 i ajuden així a frenar el canvi climàtic.
Estudis recents demostren que una vegada que el bosc arriba a la seva maduresa, deixa de fixar carboni, pel que aquestes plantacions productives són una oportunitat mediambiental: les 400.000 hectàrees destinades a Espanya a la producció de fusta per al sector paperer suposen la fixació anual de 7,5 milions de tones de CO2, al voltant del 2% de les emissions totals que produeix el país.

El reciclatge de paper permet reduir el volum dels abocadors i les emissions que produeixen.
Els 4,6 milions de tones de paper que es recuperen per al seu reciclatge anualment a Espanya suposen un estalvi de les emissions en abocador de 4,1 milions de tones de CO2 (més del 1% de les emissions totals que produeix el país). El reciclatge de paper permet reduir els abocadors i les emissions que produeixen: els 4,6 milions de tones de paper usat recuperats per al seu reciclatge anualment a Espanya suposen un estalvi de volum en abocador equivalent a 46 grans estadis de futbol com el Bernabéu o el Camp Nou plens fins a dalt i un estalvi de les emissions en abocador de 4,1 milions de tones de CO2 (més del 1% de les emissions totals que produeix el país).

El sector paperer utilitza un 91% de combustibles nets com el gas natural (62%) o renovables com la biomassa residual del procés de fabricació (29%) i produeix prop del 50% de l'energia renovable amb biomassa generada a Espanya.
La indústria paperera és un dels grans impulsors a Espanya de la cogeneració, l'energia eco eficient, un sistema que produeix alhora energia elèctrica i energia tèrmica per a consum industrial, amb molt alt rendiment, pel que estalvia energia primària i redueix les emissions.
El sector produeix mitjançant cogeneració el 2,5% de l'electricitat total generada a Espanya i és capdavantera, amb un 18% de la cogeneració nacional.

A la Península Ibèrica es recupera un 43% del paper produït, el que significa que més de la meitat es llença a les escombraries. Per aquesta raó és important que tots col·laborem realitzant una correcta selecció del paper i cartró en les nostres cases, per a dipositar-lo en els seus contenidors i que es pugui reciclar.

Algunes dades interessants:
Un mateix paper es pot reciclar de 6 a 15 vegades.
Existeix paper reciclat i ecològic per a tots els usos.
El paper reciclat pot ser tan durador i resistent com el paper elaborat a partir de pasta de fusta.
El paper reciclat és perfecte des del punt de vista higiènic i de la salut.
La blancor del paper no és sinònim de qualitat.

Els avantatges del reciclatge del paper són: Disminució del consum de fusta, aigua i energia per a fabricar paper.
Reducció dels residus i per tant, s'allarga la vida dels abocadors.
Disminució de la contaminació de l'aigua i de l'aire, al no haver de fabricar pasta de paper.
Disminució de la tala dels boscos.
Disminució de l' importació de fusta o fins i tot de paper usat.
Recorda que: Usar paper reciclat i separar-lo per a la seva recollida selectiva és important per a protegir el medi ambient.

 

a
b
c