Vidre

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

El vidre és un material que per les seves característiques és fàcilment recuperable.
Concretament l'envàs de vidre és 100 % reciclable, és a dir, que a partir d'un envàs utilitzat, pot fabricar-se un nou que pot tenir les mateixes característiques del primer.

Aquesta facilitat de reutilització del vidre obre un ampli ventall de possibilitats perquè la societat i les administracions afectades puguin autogestionar d'una manera fàcil el seu medi ambient.
En aquest article s'intenta explicar al consumidor (que som la gran majoria) el perquè i per a què del reciclat del vidre.

Que és el vidre:
El vidre és un silicat que fon a 1.200 graus. Està constituït essencialment per sílice (procedent principalment del quars), acompanyat de calcària i altres materials que li donen les diferents coloracions.
Des del punt de vista de la seva aplicació, el vidre es classifica en industrial i domèstic.

S'entén com vidre industrial el vidre que no és utilitzat com envàs per a productes alimentosos (emmagatzematge de productes químics, biològics, vidre pla: finestres, cristalls blindats, fibra òptica, bombetes, etc).
S'entén com vidre domèstic el que s'empra per a emmagatzemar productes alimentosos (conserves, vins, iogurts, etc); encara que d'una manera més generalitzada, és el vidre que el ciutadà diposita en els contenidors destinats a aquesta fi (iglús).

Des del punt de vista del color els més emprats són:
­ El verd (60%). Utilitzat massivament en ampolles de vi, cava, licors i cervesa, encara que en menor quantitat en aquest últim.
­ El blanc (25%). Usat en begudes gasoses, sucs i alimentació en general.
­ El extraclar (1O%). Empleat essencialment en aigües minerals, pots i ampolles de decoració.
- L'opac (5%). Aplicat en cerveses i algunes ampolles de laboratori.
Existeixen altres formes més complexes de classificació del vidre, però no entrarem a analitzar-les per la limitació d'espai i perquè se sortiria de la temàtica de l'article.
Mes del 42 % del vidre reciclat procedeix del vidre domèstic, sent el sector principal de producció de vidre recuperable.

Recuperació i reciclat:
La recuperació del vidre s'atribueix inicialment a Alemanya i Suïssa, encara que van ser els danesos els pioners en aquest camp començant en 1962.
En el nostre país el reciclat es va iniciar amb el vidre domèstic al febrer de 1982, concretament a Barcelona, amb un resultat de 836 T.
L'evolució al llarg dels anys ha estat espectacular. Resulta evident el progressiu ascens que ha tingut el reciclat del vidre des de llavors fins al nostre dies fruit de varis aspectes:
­ la sensibilització ciutadana cap als problemes mediambientals.
­ les polítiques sectorials més concretes i resolutòries.
­ el suport de les administracions cap al reciclat.
Les dades de recollida de vidre domèstic realitzat en l'any 1993, ascendien a un total de 137.841.639 kg..Tenint en compte que en el mateix període es van recollir 190.290.536 Kg. de vidre industrial, això suposa un total de 328.132.175 Kg.. de vidre reciclat, aproximadament el 27% sobre el total de vidre recuperable.

Els avantatges del reciclat del vidre són nombroses:
­ D'una banda, l'ocupació del vidre usat reduïx considerablement l'energia necessària per a la seva fabricació, el terme mitjà d'estalvi en els forns de fusió és de 130 kg. de fuél oil per T de vidre reciclat.
­ D'altra banda, es disminueix el volum dels residus sòlids. Per cada tona de casc reciclat es redueixen 1.000 Kg d'escombraries.
­ Es redueix l'erosió produïda en la recerca i extracció de matèries primeres, així com fa disminuir la dependència del petroli. Per cada tona de vidre reciclat, es genera un estalvi de 1.200 Kg. de matèries primeres TEP: (Tones equivalents de petroli).
­ Altre avantatge difícil de quantificar però no per això menys important és la millora mediambiental que suposa el poder reciclar envasos que moltes vegades, són llençats a cunetes o rasos sense cap consideració.

Quant al procés de reciclat de vidre cap comentar que no existeix diversitat tecnològica per al seu tractament.
Essencialment aquest procés consisteix a separar els elements estranys que solen acompanyar al vidre ( paper, plàstics, suros, pedres, metalls, porcellana, etc).
La separació es realitza manualment i/o amb equips específics: imants fixos per al ferro, ciclons per a papers i plàstics detector de metalls no fèrrics per impulsos mecànics "trimetau", captadors de ceràmiques i pedres "sistema trioptic".
En l'actualitat, ja s'està operant amb equip làser per a separar totes les impureses.

A més de l'extracció d'elements estranys, el vidre és inicialment triturat, rentat i posteriorment garbellat. L'objectiu de tots aquests tractaments és millorar la qualitat del vidre amb la fi d aconseguir un alt rendiment en els forns de cocció.

Conclusió:
A manera de resum pot dir-se que els governs pretenen involucrar a tots els poders econòmics actius en aquest camp (fabricadors, envasadores, distribuïdors i consumidors) que han de responsabilitzar-se per a poder aconseguir els objectius fixats.
Que es donarà preferència als acords voluntaris sobre les accions legals o administratives. I que en general estudien tres opcions:
- Reduir els embalatges superflus.
­ Donar suport la reutilització o emplenat.
­ Reciclar, que sembla la resposta més realista, i és en la qual més s'està treballant. reciclant 3.000 ampolles s'estalvia una tona de matèries primeres.

Utilitzar vidre reciclat suposa usar menys recursos naturals, com la sorra cílica, que ha d'extreure's de les mines en un procés que, a més, requereix un elevat consum energètic. També es produeix un enorme estalvi de matèries primeres (fins a una tona d'elles), es redueixen el volum dels abocadors, la contaminació l'aire (es crema un 20% menys de combustibles), i la contaminació de l'aigua fins a un 50% i s'evita el problema dels abocaments incontrolats.
Per tot l'explicat, és molt important dipositar en els contenidors els envasos nets de tapes, plàstics, papers, adhesius i altres impureses.
Tots hi podem col·laborar.

a
b
c