Aigua

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Necessitem aigua per beure, per la agricultura i per pràcticament la totalitat del processos productius. també per la producció de energia. el molins dels romans, les nories musulmanes son exemples del aprofitament de la força del aigua des de temps immemorial per substituir l'esforç humà o animal.
Però amb l' invenció de l'electricitat l'aigua es contempla com una font bàsica de producció elèctrica. Al 1880 es va construir la primera instal·lació que aprofitava la força de l'aigua que queia des d'una certa alçada per accionar una turbina que feia girar un alternador produïa la electricitat. Era la central hidroelèctrica de Northumberland (Anglaterra), encara que la primera central hidroelèctrica del món va ser a Appleton (Wisconsin) el 1882.

s_waterfall5.jpgL'aigua com a font d'energia:

Des de el punt de vista medi ambiental, la energia hidroelèctrica es una de les mes netes, renovable e inesgotable, el que no significa que sigui totalment innòcua perquè els pantans que hi ha que construir suposen un important impacte mediambiental, ja que alteren sistemes fluvials i canvien algunes característiques de l'aigua com la temperatura i el grau d'oxigenació.
A Catalunya hi ha un total de 281 salts d'aigua que en total produeixen 232.8 MW.
Les centrals d'energia hidràulica es classifiquen per la seva potencia:

■ Gran hidràulica: > 10MW
■ Minihidràulica: 1 MW-10 MW
■ Microhidràulica: < 1MW

Gran hidràulica:
Els grans salts de mes de 10MW son grans infraestructures

Micro i minihidràulica:
Fins i tot els petits cursos d'aigua que corren pels rierols tenen grans possibilitats energètiques. de fget, per a petites aplicacions, la petita hidràulica ofereix millors resultats que cap altre renovable.
un rierol per on passi un cabdal aproximat de 2 litres per segon es capaç de produir l'energia que consumeix qualsevol llar del nostre país.
El desenvolupament de turbines, sistemes de regulació i generadors, han fet possible que amb petits salts d'aigua es pugui produir energia que, convenientment acumulada, sigui d'utilitat.
A mes a mes que pel consum elèctric, l'excedent energètic produït es pot dissipar en resistències que es aprofitables per escalfar aigua sanitària o calefacció.

Al nostre país, l'energia hidroelèctrica equival al 15% del total de l'energia produïda, es un instrument bàsic per fer front al canvi climàtic i per acomplir els compromisos de Kioto.
Es calcula que la producció hidroelèctrica a Espanya evita l'emissió de entre 15 i 30 milions de tones de Co2, entre 110.000 i 209.000 tones de SO2 i t'entra 50.000 i 90.000 tones de NOX a l'atmosfera, segons el tipus de combustible que comparem.

Las centrals hidroelèctriques de Catalunya son al Pirine, al Prepirineu, i al curs inferior de l' Ebre on aprofiten els grans pantans de Mequinensa i Riba-roja.

A Costa Rica el 81% de l'energia prové de la hidroelèctrica, el 10% geotèrmica, 7,7% es tèrmica, 1,1% es eòlica y 0,2% d'altres.
Això passa també a altres països on els recursos hídrics son tan grans que més del 80% de la energia prové de la hidroelèctrica.


Marina:
La energia mareomotriu es l'energia potencial o cinètica que contenen els oceans. Aquesta energia s'està desenvolupant i es pensa podria ser una energia que substituiria als combustibles fòssils, perquè aquesta energia es renovable i les tres quartes parts del planeta son oceans, així que casi tots els països podrien fer-la servir. Aquesta energia la produeixen el Sol i la Lluna, que fan les onades, les marees i els corrents marins.
L'energia d'una central mareomotriu convencional es pren de las diferents alçades que pot tenir la marea en el dia, retenint-la i fent que mogui una turbina. L'energia mareomotèrmica consisteix en utilitzar la diferencia de temperatura entre la superfície i les profunditats oceàniques. Aquesta diferencia de temperatura fa que es generi una corrent de convecció.
Les corrents de convecció son el fenomen físic que es produeix en un fluid quan una part d'aquest està més calent (i per tant es menys densa) que un altre que es sitúa per sobre de la primera. Això fa que s'intercanviïn les seves posicions, i per tant, es moguin i generin una corrent.

També es poden aprofitar les ones i els corrents marines. Aquesta tecnologia s'està desenvolupant molt despresa, França ja està pensant en fer la seva segona central mareomotriu.

Encara que no contaminen l'atmosfera, poden influir en la biodiversitat i en la salinitat de l'agua.

 

a
b
c