Biomasa

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

La biomassa es l'abreviatura de "masa biològica" y s'obté dels recursos biològics.
Consisteix en aprofitar el valor energètic dels materials orgànics per medi de la seva combustió o aprofitament de derivats en estat gasós o líquid. Cada tipus de biomassa requereix d'una tecnologia diferent de aprofitament: la biomassa en forma bruta (fusta, estelles, serradures, etc.) han de ser cremades; en canvi la biomassa líquida (generalment alcohols o esters) i el biogàs (metà) s'utilitza com a combustible per a motors tèrmics.
Les possibilitats que brinda la biomassa es increïblement amplia, així, els residus industrials, forestals, ramaders i agrícoles, residus urbans i els cultius energètics s'aprofiten d'aquesta tecnologia.
La fusta dels boscos, residus de poda, closques d'ous i fruits secs, ossos d'olives i altres restes industrials d'empreses del sector son diferents tipus de biocombustibles sòlids que es poden cremar per aprofitar el calor emès, a llars o a forns industrials. En aquest cas, cal ressaltar que la combustió moderna de la biomassa requereix d'un condicionament especial del combustible (les formes més comuns son en forma de serradures, estelles i pallets) així com de caldera de combustió (amb sistemes d'alimentació en forma de cargol o sil).
Els biocombustibles líquids provenen de cultius energètics oleaginosos. Aquests productes es poden utilitzar com a substitució dels derivats del petroli. El bioetanol com a substitutiu total o parcial de la gasolina o el biodiesel com a substitutiu del gasoil.
També es poden aprofitar els olis usats de l'industria i de les cuines.
Per últim, el biogàs es produeix per medi de la digestió de matèria orgànica en condicions anaeròbiques. El seu valor calorífic es elevat i depèn de la quantitat de metà que contingui. S'acostuma a utilitzar com el gas natural, per aprofitar l'energia tèrmica i/o produir electricitat.

L'energia que es produeix a partir de la biomassa es divideix en 4 grups.

Energia de combustió directa
Energia de conversió tèrmica
Energia per fermentació alcohòlica
Energia per descomposició anaeròbica

L'energia de combustió directa es treu de la llenya i altres rebuigs orgànics com excrements d'animals o cel·lulosa i s'utilitza per obtenir calor i d'ell, electricitat.

L'energia per conversió tèrmica consisteix en la destil·lació de llenya per generar carbó de llenya, metanol, alcohol metil-lic, entre altres.

L'energia per fermentació alcohòlica que consisteix en la fermentació de restes orgàniques como la canya de sucre, la yuca i la fusta, es creu que podria substituir els combustibles fòssils. L'etanol (alcohol etílic) s'està utilitzant actualment com afegit a la gasolina.

L'energia anaeròbica consisteix en la producció de gas en càmeres tancades; es denominen biodigestors. Aquesta energia s'obté per medi de la fermentació de residus orgànics (excrements, residus orgànics, etc.). El gas obtingut serveix com a gas de cuina i per a d'il·luminació.

L'aprofitament energètic del biogàs generat a partir de la fermentació de les escombraries comporta beneficis ambientals afegits ja que, en el cas dels abocadors, s'evita que aquests gasos s'escapin de manera incontrolada a l'atmosfera i l' ingredient mes abundant en aquests gasos es el metà, que a mes a mes de ser perillós per la seva inflamabilitat, es un dels gasos d'efecte hivernacle mes potent (21 vegades superior a la del CO2), i a mes a mes, ajuda a eliminar les males olors dels abocadors.

a
b
c