Eòlica

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

vicky53_0406windenergy_Sier.jpgL'energia eòlica es basa en l'energia potencial que posseeix el vent. Aquesta energia potencial es captada por les aspes dels generadores eòlics, i es transformada en energia elèctrica als alternadors presents a l'interior d'aquestos generadors. Les zones mes favorables per l' instal·lació de torres eòliques son les regions costaneres i les grans estepes, on els vents constants bufen regularment: es necessària una velocitat mitjana del vent superior a 30 km/h perquè una turbina eòlica funcioni amb eficiència.

L'energia eòlica presenta diversos avantatges, entre les quals està la de no dependre de cap combustible per operar, les seves emissions son quasi nul·les, i el fet de ser una tecnologia molt desenvolupada i provada. També presenta un baix cost de manteniment i explotació i requereix de relativament poc espai per ser instal·lada (en comparació amb altres energies mes extensives, com la solar fotovoltaica o termoelèctrica).

Entre els seus problemes, es pot destacar el seu elevat cost (encara que aquest problema s'està solucionant poc a poc amb l'evolució tecnològica i l'abaratiment econòmic degut a la generalització de la seva producció). L'energia eòlica també té un elevat impacte visual i sonor, i un discutit impacte mediambiental (per exemple el molèsties als recorreguts de les aus migratòries). Per últim, el problema potser mes important de l'energia eòlica es la seva difícil gestió dins d'un sistema elèctric. L'energia eòlica es una energia poc constant, depenent de vents sovint molt variables, de manera que no es pot dependre d'ella per generar electricitat en moments d'alta demanda elèctrica. Es per això que la eòlica només pot suposar un percentatge limitat (al voltant del 20%) de la generació elèctrica, si no es vol tenir un sistema elèctric inestable, on la falta de vent un dia concret provoqui apagades generalitzades.

Els parques eòlics abunden per tot el món. Dinamarca es el líder mundial destacat en aquesta tecnologia, tant terral com marina. Es el país en el que una major fracció de la seva energia elèctrica està generada per de molins eòlics. A més a mes, tres dels quatre majors productors mundials de turbines i torres eòliques tenen la seva seu a Dinamarca (Vestas, NEG Micon y Bonus. En segon lloc es situa Alemanya, seguida per Estats Units i Espanya. Canadà, França i els Països Baixos son també paisos amb alt desenvolupament de l'industria eòlica.

L'energia eòlica pot funcionar per generar electricitat i també per bombejar aigua de pous subterranis.

a
b
c