Fòssils

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

 

El Carbó:

El carbó és un combustible fòssil i sòlid que es troba en el subsòl de l'escorça terrestre, on s'ha produït per l'acumulació de vegetals que, sotmesos a variacions de pressió i de temperatura durant llargs intervals de temps, i a causa de diverses reaccions químiques, pateixen el procés de carbonització.

El carbó és el principal combustible fòssil pel que fa a la quantitat existent, i les seves reserves es troben molt concentrades (en un 66%) als Estats Units, Rússia i Xina. El 1950 el carbó cobria el 60% de les necessitats energètiques mundials, però a l'actualitat aquest percentatge s'ha reduït considerablement. Es calcula que, amb l'actual ritme de consum, queden reserves per a uns 120 anys.

L'explotació del carbó presenta un múltiple i acusat impacte sobre el medi ambient i les persones, a més de les dificultats derivades del seu transport, com la producció de residus negatius i l'emissió de gasos contaminants en la seva combustió, a banda dels riscos en la seguretat i la higiene que representa el treball d'extracció a les mines.

OilPumps031107__4_.jpg

 

El petroli:

El petroli és un oli mineral, combustible i fòssil, constituït bàsicament per hidrocarburs. Prové de la descomposició sense oxigen de restes d'organismes vius dipositats al fons marí, llacunes dessecades o a les desembocadures de rius.

Es calcula que, amb l'actual ritme de consum, les reserves planetàries s'esgotaran en uns 30 o 40 anys. De les reserves que actualment queden sense explotar, més de la meitat es troben al Pròxim Orient.

Es tracta d'un combustible molt nociu, pels danys que provoca al medi ambient en totes les seves fases de consum: durant l'extracció el petroli vessa directament a l'espai que envolta la prospecció, fins i tot a mar obert; durant la fase de transport acostumen a produir-se situacions perilloses, per l'ús de mitjans insegurs i d'infraestructures obsoletes; a l'hora de refinar-lo la contaminació arriba en forma de residus d'evacuació de les refineries; i, durant la combustió, s'emeten gasos contaminants que són directament responsables de l'efecte hivernacle i de la pluja àcida.

   

El Gas Natural:

El gas natural, format majoritàriament de metà, és un tipus de font energètica molt relacionada a la indústria del petroli, pel seu origen comú.

Malgrat que es tracta d'un combustible fòssil i, com el carbó i el petroli, genera elements nocius en la seva combustió, produeix una contaminació directa molt inferior a la dels altres combustibles, ja que no conté sofre i la producció de CO2 és mínima; també permet estalviar contaminació indirecta, ja que es transporta a través de gasoductes i no per carretera.

A més, es tracta d'una font energètica molt econòmica, sobretot comparada amb el seu alt rendiment energètic, i compta amb unes reserves mundials molt àmplies que ofereixen una capacitat de subministrament permanent que elimina la necessitat d'emmagatzemar-lo en grans quantitats.

Totes aquestes característiques obren la possibilitat que el gas natural pugui ser utilitzat com a font de transició, capaç de substituir el carbó i el petroli a curt i mitjà termini, fins a la completa aplicació i desenvolupament de les energies netes. Aquest fet representaria un fre a la dependència vers l'electricitat i el petroli i una important reducció de la contaminació.

a
b
c