Fusta

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

 

sw_forest_near_rainier_01.jpgEls boscos plantats són un recurs natural renovable perquè poden estar en permanent producció sense esgotar-se, sempre i quan es prenguin en consideració les mesures per a fer-los sustentables en el temps. A diferència de la mineria, en la qual una vegada explotats els minerals s'esgota el recurs; la indústria forestal collita i després reforesta, pel que es parla de collita forestal, no sent correcte usar el terme explotació forestal, que es refereix a l'extracció de recursos naturals no renovables com el petroli i els minerals en general.

Els silvicultors de tot el món han talat boscos naturals per a obrir buit a plantacions més rendibles en la producció maderera, però avui són més conscients del cost social i ambiental que aquesta actitud representa.

D'altra banda, en Africà, la indústria forestal alimenta algunes de les guerres més sagnants d'aquests temps. La fusta a l'ésser una matèria primera fàcil d'explotar i de venda immediata, s'ha convertit en un excel·lent recurs per a les faccions en conflicte, les xarxes mafioses i els fabricants d'armes. Actualment estan sorgint propostes voluntàries, basades en el mercat, com la certificació forestal i l'etiquetatge de la fusta, per a afavorir a aquells productes que provenen d'una gestió sostenible dels boscos.

La superfície forestal està, en general, estabilitzada a Europa i Amèrica del Nord, encara que la velocitat de transició del bosc antic a altres formes a Amèrica del Nord és elevada. La desforestació afecta al mitjà de vida t'entra 200 i 500 milions de persones que depenen dels boscos per a obtenir menjar, abric i combustible. La desforestació i la degradació poden contribuir als desequilibris climàtics regionals i globals.

Els boscos ocupen un paper clau en l'emmagatzematge del carboni; si s'eliminen, l'excés de diòxid de carboni en la atmosfera pot dur a un escalfament global de la Terra, amb multitud d'efectes secundaris problemàtics. Els processos de desforestació són, en general, més destructius en els tròpics.

La fusta és un recurs natural, renovable i reciclable; aproximadament el 45-50% del total de la fusta consumida en 2004. pel tauler aglomerat, principal sector reciclador, procedeix ja del reciclatge de residus. En 1998 representava només el 10%.

 

a
b
c