Hidrògen

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

 

En primer lloc s'ha d'aclarir que l' hidrogen no es en í mateix una font d'energia, no es una energia primària, sinó el que s'anomena un vector (un medi de transportar i emmagatzemar energia), Per tant, primer hi ha que produir-lo, utilitzant unes altres fonts d'energia primària.
 

L' hidrogen es un recurs "elemental" especialment abundant a escala planetària (no només a la immensitat dels oceans i als rius, sinó també a tot el mon orgànic, des de la biomassa fins als propis hidrocarburs), apareix potencialment com un gegantesc "manà" amb una alta capacitat d'alliberació d'energia. Davant el problema climàtic que mortifica actualment a la societat humana, la seva utilització massiva faria possible la reducció dràstica de les emissions de CO2.

L 'hidrogen no es enlloc de la Terra en estat aïllat. Existeixen dos procediments per generar-lo: per una banda, es pot extreure l' hidrogen dels recursos fòssils, capturant i segrestrant les emissions de CO2, també es pot obtenir amb l'electròlisi de l'aigua. Un cop produït l' hidrogen es pot emmagatzemar i transportar.
Es clar que la millor forma de obtenir-lo es a partir de fonts d'energia renovable.

Centrals generadores d' hidrogen el produiran a partir de energia solar, eòlica o un altre renovable i l'emmagatzemaria en contenidors per ser enviada on calgui; o podria ser transportat per tuberes fins als llocs de consum sense cap pèrdua en el transport, com passa ara amb les línies d'alta tensió.

Després podria ser venuda en petites bombones o distribuir-la en estacions de servei con les actuals benzineres per abastir automòbils dotats amb piles d'hidrogen.

Les piles d'hidrogen (anomenades piles de combustible) produeixen electricitat a partir de l' hidrogen i de l'aire de la atmosfera, i aquesta electricitat alimenta els motor elèctric del vehicle i tots els seus sistemes auxiliars.
Tot sense cap emissió de co2 ni cap soroll.

La descripció d'aquesta cadena vectorial explica perquè els resultats prometedors de les piles de combustible només es pot aconseguir amb un enfoc molt ambiciós basat en aquesta nova economia de l' hidrogen. Els constructors d'automòbils, interessats objectivament en aquesta revolució tecnològica només poden avançar si es va perfilant tot un sistema global de producció, distribució i utilització.

Les investigacions actuals ja estudien prototips de piles de combustible fixes de grans dimensions, que puguin satisfer, de forma deslocalitzada, una amplia demanda industrial, agrícola, terciària o residencial d'electricitat, així com de calor (a través de la cogeneració) i d'energia mecànica.

L'aprofitament de l' hidrogen per piles de combustible no es l'únic possible.
al ser un combustible, un altre alternativa es la transformació indirecta a través de la seva combustió, i calor produït sigui aprofitat por un cicle termodinàmic per produir energia mecànica i també elèctrica amb un alternador.
Des de 1990 es disposen de prototips de motors alternatius de combustió interna que cremen hidrogen, aquest us directe, en motors alternatius de combustió interna com en turbines de gas no està accent de dificultats seleccionades amb les emissions. Es cert que la combustió d' hidrogen només produeix vapor d'aigua, això només es veritat si el comburent es oxigen pur. Pel contrari, si com a comburent s'utilitza l' aire atmosfèric, la presencia de nitrogen crea problemes, doncs a elevada temperatura es poden formar NOx.

Ben segur que tots aquests problemes, es resoldran aviat i podrem disposar d'aquesta tecnologia.

a
b
c