Agricultura ecològica

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

En aquest article es descriu què és l'Agricultura Ecològica i els seus principis bàsics, també anomenada Agricultura Biològica o Agricultura Orgànica.
Les tècniques et serviran per a aplicar-les al teu hort familiar.
És sabut que el cultiu industrialitzat impacta en l'entorn i té riscos per a les persones i la fauna. A causa de això, des de fa diverses dècades s'ha revitalitzat la forma tradicional de produir basada en el respecte al medi ambient i compatible amb el desenvolupament tecnològic: és l'Agricultura Ecològica.
Avui dia, un petit percentatge dels productes agrícoles i ramaders que es posen a la venda són productes que duen l'etiqueta de "ecològics" i els consumidors a poc a poc els van valorant i demanant més.
Existeixen a Espanya cooperatives de consumidors d'aquests productes a través de les quals es poden obtenir directament dels productors a preus raonables. Tenen una denominació d'origen controlada, estant legislada a nivell de la Unió Europea. A Espanya són les comunitats autònomes les responsables del control de la producció i del compliment de la normativa.

agriculturaecologica.jpg
L'Agricultura Ecològica es caracteritza pel que segueix:

- Productes fitosanitaris usats en agricultura ecològica:
No usa productes fitosanitaris de síntesis: insecticides, acaricides, fungicides, herbicides, etc...
Aquests, tenen certs riscos i inconvenients: Els plaguicidas en la seva majoria posseïxen diferent grau de toxicitat per a les persones i la fauna. Una característica és el seu termini de seguretat, és a dir, els dies que han de passar des que s'aplica el producte fins a poder ser consumir-los, estant en mans de l'agricultor la responsabilitat del compliment d'aquests terminis.
Existeixen també uns límits màxims de residus del plaguicida que poden quedar en el producte a consumir. El control recau en l'Administració i pot fallar. En la lluita contra les plagues, els productes mal empleats, estimulen la capacitat de mutació d'aquestes per a adaptar-se.
Les seus predadores naturals, com els insectes que s'alimenten de les pròpies plagues, moren sota els plaguicides. El resultat és que les plagues es fan més fortes i resistents.

- Fertilitzants usats en agricultura ecològica:
No s'usen fertilitzants químics convencionals perquè els nitrats contaminen les aigües dolces. Són molt solubles els nitrats i s'infiltren pel sòl arribant a les aigües subterrànies. En la pròpia fabricació dels abonaments s'emeten agents contaminants (òxids de nitrogen, emissions en pols de fluor).

A l'agricultura ecològica s'abona amb:

ABONAMENTS ORGÀNICS ECOLÒGICS
- Fems de vaca, cavall, ovi, caprino, porc...
- Purins: dejeccions sòlides i líquides juntament amb l'aigua de neteja.
- Compost industrial (el qual venen en els 'gardens')
- Compost casolà
- Torba negra i torba rossa: poden ser interessants o que donin problemes.
- Vermicompost (el cridat humus de cuc)
- Residus urbans i llots de depuradores: cura amb els metalls pesats (plom, cadmi, mercuri...).
- Abonaments verds: Són cultius realitzats amb la funció principal d'enterrar-los verds al sòl com abonament. S'usen Lleguminoses perquè aporten Nitrogen. Altramuces per a sòl àcid i en sòl cal-lis, meliloto, pèsol, faves, trèvol i alfals.
- Enterrat de palla o mates de patata, colls de remolatxa.
- Farina de sang
- Farina de banyes
- Farina de peix
- Farina de carn
- Algues
- Guano
- Excrements de ratapinyada
- Gallinassa
- Palomina
- Oruxo de raïm
- Oruxo d'olives
- Polpes de destil·leria
- Serradures de frondoses (per a ficar al munt del compost).
- Cendres.

ABONAMENTS MINERALS ECOLÒGICS
- Fosfats naturals
- Roques silícies
- Clorur potàssic
- Dolomita
- Magnesita
- Sulfat de magnesi
 
- Varietats adaptades:
No s'empren llavors modificades genèticament ni plantes transgèniques. Les plantes transgèniques són modificades genèticament per a ser resistents a malalties i plagues o a sòls pobres. Aquestes manipulacions, com la soia o el blat de moro, susciten una gran preocupació sobre els seus efectes en la salut, el medi ambient, el futur de l'agricultura i l'impacta en els països més pobres.
A l'agricultura ecològica s'utilitzen varietats de llavors adaptades a les condicions locals, millorant els resultats i evitant la desaparició de varietats de plantes i races ramaderes autòctones.

- Rotació de cultius:
Les rotacions de cultius són indispensables per a mantenir la fertilitat dels sòls i evitar els problemes de plagues i fongs del sòl i de males herbes que poden suposar la repetició dels mateixos cultius en el mateix lloc.

- Aliments de més qualitat en agricultura ecològica:
Els aliments 'ecològics' són de millor qualitat, més nutritius, més sans, saborosos i amb millor aroma. Contenen menys aigua que els que surten de l'aplicació dels abonaments químics, especialment dels nitrogenats, que creixen molt ràpid i són en la seva majoria això, aigua, doncs no han tingut el temps necessari per a sintetitzar els sucres mitjançant el sol ni els nutrients del sòl.
Els productes no ecològics es caracteritzen per la seva regularitat en forma, grandària i color. Són molt bonics i perfectes.
Els del cultiu ecològic poden ser fruits irregulars en forma i grandària, indicatiu que han crescut de forma natural.

- Ús de l'aigua en agricultura ecològica:
S'intenta fer un ús eficient de l'aigua i no desaprofitar-la. Es poden reutilitzar les aigües residuals urbanes i industrials per a l'agricultura. Altra alternativa és la desal.lació d'aigües marines o salobres. La sobreexplotació d'aqüífers provoca la salinització d'aigües i sòls per la invasió de fronts marins en zones costaneres, mentre que en les zones interiors, resulta de la invasió dels fronts salins en contacte amb materials salífers i yesífers.
Tant una com altra so de difícil solució.

- Erosió del sòl i l'agricultura ecològica:
L'erosió i la degradació del sòl és un dels grans problemes ambientals. Per a evitar l'erosió de l'aigua i del vent, es llaura poc, es cobreix el sòl amb un mantell a força de fem i palla, per exemple. Entre els fruiters es mantenen cobertes d'herba i es sega de tant en tant. Disminueix el vessament mitjançant abancalaments, sistemes de drenatge i cavallones o obstacles que trenquin la continuïtat del pendent.

- Labor a l'agricultura ecològica:
En general, es deu llaurar amb la terra ni molt humit ni molt sec. Quan es llaura amb poca humitat s'obté una estructura massa esmicolada o terrosa. Per contra, les labors fetes amb massa humitat solen pastar i cementar les partícules disgregades a l'assecar-se el sòl. Encara que per a sembra pot interessar fer-lo amb la terra més seca perquè quedi fina.
No llaurar per rutina, sinó quan sigui necessari, reduint al màxim el nombre de labors. Evitar voltejar el sòl o barrejar horitzons.

- Males herbes i el seu control en agricultura ecològica:
Els mètodes de lluita més emprats en Agricultura Ecològica per a combatre les herbes adventícies són: El seu esgotament a força de birbar-les amb labranza. Embuatats com palla, compost, fem, torba, grava, etc. En fruiteres, en la majoria dels casos és preferible segar l'herba, deixant les restes com embuatat.

a
b
c