Ecología industrial

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Ecologia industrial es la relació entre indústries (o altres entitats) que vol tendir a tancar el cicle de la matèria i, per tant, obtenir un nivell zero de residus. Això ho aconsegueix en part usant els subproductes i residus d'una indústria com matèria primera d'unes altres, com passa en els ecosistemes naturals.
És fàcil imaginar els beneficis econòmics i mediambientals que aquest mètode comporta, doncs a l'estalvi de recursos se suma la minimització de residus i la disminució de càrregues contaminants. A això s'afegix la millora de l'imatge ambiental de les empreses, entitats i municipis i la major relació i col·laboració dintre del sector industrial i del sector industrial amb el mitjà social i natural.

Però l'ecologia industrial no es limita només a aquests mètodes de tancament de cicle, també denominats simbiosi industrial i metabolisme industrial, sinó que se serveix de molts altres mètodes que contribueixen a disminuir l'impacta ambiental, millorar la ecoeficiència i augmentar la rendibilitat, sempre tendint cap a una major sostenibilitat.
Per tant, en l'estudi o la implantació d'un ecosistema industrial es poden usar mètodes com l'anàlisi de cicle de vida, la minimització, la producció neta, etc., però tenint en compte que allò més específic de l'ecologia industrial és crear una xarxa d'indústries, vinculades pels seus residus i alhora relacionades amb l'entorn social i natural.

A l'ecologia industrial es considera al sistema industrial com un ecosistema natural on l'activitat industrial està relacionada amb tot i on s'entén sistemàticament industrial totes les activitats humanes: agricultura, transport, producció, etc.
També comprèn l'activitat econòmica i és una important eina de planificació de nous ecosistemes industrials i per a la transformació de polígons industrials en parcs ecoindustrials.
Segons això veiem que la EI entronca completament amb el concepte de Desenvolupament Sostenible, ja que inclou els vessants mediambientals, econòmiques i socials i és una manera de fer pràctic el concepte de Desenvolupament Sostenible, fent-lo econòmicament viable.

Per tant, veiem que hi ha tres elements claus en l'ecologia industrial:
- que crei una xarxa empreses o entitats relacionades amb el seu entorn.
- que imiti el funcionament dels ecosistemes naturals on els residus d'una espècie són la matèria primera d'una altra i
- que inclogui els tres vessants de la sostenibilitat (social, ambiental i econòmica).

L'ecologia industrial, com realitat pràctica, és relativament nova. Tot i que en alguns països d'Europa van sorgir les primeres experiències en els anys 70 i algunes veus a Europa i Amèrica parlaven d'aquesta temàtica, no s'ha començat a desenvolupar àmpliament fins als anys 90 i fins al 2001 no s'ha constituït la Societat Internacional d'Ecologia Industrial (ISIE) i s'ha celebrat el primer congrés d'ecologia industrial organitzat per aquesta entitat.
Alguns dels exemples que han donat lloc a l'ecologia industrial van començar fa uns 25 anys a Europa (Kalundborg , Styria ), molt més recentment a Amèrica (Brownsville i Midlohian a Texas, US; Tampico a Mèxic; Montreal, CA etc. ) i uns altres estan sorgint actualment amb força, especialment a Àsia (Naroda -Índia-, Bugangan Baru - Indonèsia- etc. ).

L'ecologia industrial entén les activitats industrials com ecosistemes, composts de fluxos de matèries, d'energia i d'informació. A partir dels coneixements sobre el funcionament dels ecosistemes, es proposa reorganitzar el sistema industrial de manera que evolucioni cap a una manera de funcionament que sigui compatible amb la Biosfera i que sigui suportable a llarg termini.
L'ecologia industrial pretén així ser un mitjà per a respondre a la qüestió " com expressar el concepte de desenvolupament durable operacional i econòmicament viable?".

Subministra un marc conceptual i eines per a la planificació del desenvolupament econòmic i proposa maneres d'optimitzar l'ús dels recursos limitats i de protegir el medi ambient.

a
b
c