Pesca comercial

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Des dels albors de la humanitat, la pesca ha constituït una font important d'aliments, la qual genera una important activitat econòmica que proporciona ocupació i beneficis. A diferència com es pensava antany, els recursos aquàtics no són il·limitats, i actualment se sap que les zones de pesca són limitades.
La necessitat d'una ordenació en l'extracció dels recursos de les pesqueres s'ha convertit en una necessitat, en part com a conseqüència de l'increment de la població mundial, i la pesca comercial s'ha vist regulada per normes, convenis i lleis internacionals, per a així intentar garantir el subministrament de peix, i mantenir l'economia derivada d'aquesta activitat.
Així, des de 1982, amb la Convenció de les Nacions Unitat sobre el Dret del Mar, van oferir un nou marc per a l'ordenació de la pesca comercial, amb un règim jurídic clar per als països que exploten les zones de pesca.
     
Amb aquest nou marc jurídic, ha resultat insuficient per a l'ordenació definitiva de les zones de pesca i aconseguir un desenvolupament sostenible de la pesca comercial. La forta demanda social de peix ha generat que el sector de la pesca s'hagi modernitzat, i que els diferents països hagin desenvolupat una flota pesquera i unes instal·lacions modernes.
Al finalitzar la dècada dels 80, i sobretot al començament dels 90, es va evidenciar que els recursos relacionats amb l'activitat pesquera estaven sobrexplotats, i que la forta demanda de recursos pesquers no podia ser coberta per la pesca comercial. Es va fer necessari de forma urgent reformular nous criteris d'ordenació pesquera que tinguessin en compte aspectes de sostenibilitat, i de preservació del medi ambient. En aquesta línia, al març de 1991, el Comitè de Pesca va elaborar nous criteris que pretenien dur a la pesca a ser una activitat sostenible, i en 1992, en la Conferència Internacional sobre la Pesca Responsable es va demanar a la FAO que preparés unes normes internacionals que intentessin minimitzar l'impacta de la pesca comercial, i fes d'aquesta una activitat sostenible.
Actualment, la FAO està plenament compromesa a ajudar als seus Estats membres a aplicar de manera eficaç el Codi de Conducta per a la Pesca Responsable, i informa a la comunitat de les Nacions Unides sobre els avanços assolits i de les mesures que hauran d'adoptar-se en el futur.

Entre molts, els objectius del Codi de Conducta pretén evitar l'excés de capacitat de pesca i assegurar que l'explotació de les poblacions continuï sent econòmicament viable.

Les condicions econòmiques en les quals les indústries pesqueres operen promoguin la pesca responsable, que tinguin en compte els interessos dels pescadors, inclosos els quals practiquen la pesca de subsistència, artesanal i en petita escala, que preservi la biodiversitat dels hàbitat i ecosistemes aquàtics i es protegeixin les espècies en perill.
I es permeti la recuperació de les poblacions esgotades o, quan escaigui, s'intervingui activament per a restablir-les.
També pretén avaluar i corregir quan sigui necessari, l'impacta ambiental negatiu sobre els recursos provocat per l'activitat humana i es redueixin al mínim la contaminació, les captures per arts de pesca perduts o abandonats, les captures d'espècies que no són objecte de la pesca, tant de peixos com d'altres espècies, i els efectes sobre les espècies associades o depenents, aplicant mesures tals com, en la mesura que sigui possible, el perfeccionament i la utilització d'arts i tècniques, de pesca selectives rendibles i inofensives per al medi ambient.
  
Molts pesquers capturen espècies que no són l'objectiu i que en molts casos són retornades al mar ja mortes. En algunes pesqueres d'arrossegament de llagostins, per exemple, aquests "descarts" poden arribar al 90 per cent de les captures. En alguns casos aquest problema afecta a aus, tortugues i dofins, de vegades en enormes quantitats. Les estimacions sobre la gravetat d'aquesta pesca accidental varien.
Segons els últims informes, al voltant del 8% de les captures globals és llençat de nou al mar, i d'acord a estimacions prèvies, al voltant d'una quarta part d'aquestes captures es llancen de nou per la borda. La captura accidental o descarti de mamífers, aus, tortugues, taurons i moltes altres espècies és considerada un problema important en moltes parts del Planeta. Cada any es capturen entre 6,8 milions i 27 milions de tones de peixos que es llancen de nou al mar, una dada que revela l'escala d'aquest problema. La gravetat d'aquesta mortalitat és tal que en algunes pesqueres la pesca accidental pot afectar a l'estructura i funcionament dels sistemes marins i a les seves poblacions, a nivell de comunitats i d'ecosistemes. La pesca accidental o descarti és considerada en tot el món com un dels problemes mediambientals més greus de la pesca comercial moderna.

Les víctimes:     

Les diferents pràctiques de pesca poden provocar la mort de diferents espècies animals per la pesca accidental: les xarxes de enmall afecten a dofins, marsopes i balenes, la pesca amb palangre a aus, i la pesca d'arrossegament pot devastar ecosistemes marins. S'estima que són atrapats i rebutjats ni més ni menys que 100 milions de taurons i ratlles cada any.
La pesca de la tonyina, que en el passat tenia uns alts nivells de pesca accidental de dofins en algunes zones, és encara responsable de la mort de molts taurons. Al voltant de 300.000 cetacis (balenes, dofins i marsopes) moren també cada any com a conseqüència de la pesca accidental al no poder escapar de les xarxes en les quals queden atrapats. Les aus se submergeixen a la recerca de l'esquer col·locat en llargs sedales, l'hi empassen (ham inclòs) i són arrossegades cap a l'aigua i ofegades.
Al voltant de 100.000 albatros moren en la pesca amb palangre cada any i a causa de això, moltes espècies es troben en vies d'extinció.

La pesca d'arrossegament de fons és un mètode molt destructiu per als fons marins. Juntament amb les espècies buscades es capturen altres de forma accidental poc o gens atractives per al comerç com estrelles de mar i esponges. Una simple passada d'una xarxa d'arrossegament pot afectar fins al 20 per cent de la fauna i la flora dels fons marins.

Les arts de pesca d'arrossegament amb majors nivells de pesca accidental són les dedicades a capturar gambes i llagostins: més del 80 per cent d'una captura pot estar formada per espècies marines diferents al buscat llagostí.

Tecnologia:

Existeixen nombroses tècniques per a reduir la pesca accidental. En algunes pesqueres de llagostins s'empren dispositius d'exclusió de tortugues a fi d'evitar la mort d'aquestes espècies. En el cas de la pesca amb palangre, pot modificar-se el procés d'ajustament dels hams i utilitzar dispositius per a espantar a les aus que reduirien radicalment el nombre d'aus atrapades. I per a evitar que els dofins quedin atrapats en les xarxes poden emprar-se altres dispositius.
Els pingers són petits dispositius emissors de so que manté allunyats als dofins perquè quedin atrapats en les xarxes, però hi ha molts dubtes sobre els seus efectes. També s'utilitzen comportes d'escapi (formades per una reixeta metàl·lica de grans obertures que empenyen als cetacis cap amunt i els treuen de la xarxa). Encara que aquests

dispositius juguen un paper important, no atallen el problema en el seu conjunt.
Aquests dispositius han de ser supervisats contínuament a fi de comprovar el seu funcionament i valorar els possibles efectes negatius que puguin tenir. S'empren únicament en àrees on existeixi probablement només una gestió pesquera desenvolupada i sistemes de control eficaços.

A nivell global és probable que l'única via eficaç per a atallar els problemes de la pesca accidental sigui limitant l'esforç pesquer, una mica que pot assolir-se mitjançant la creació de reserves marines. Però en el cas d'espècies de gran mobilitat, com aus i cetacis, l'única forma eficaç d'evitar la pesca accidental és prohibint mètodes de pesca especialment nocius.
La indústria balenera global ha empès a tota la població de balenes gairebé la total extinció. Encara no se sap si algunes espècies arribaran a recuperar-se, fins i tot després de dècades de protecció. Les estadístiques parlen per si mateixes. La població de balenes blaves de l'Antàrtic està a menys del 1 per cent de la seva abundància original, a pesar de 40 anys de protecció total. Algunes poblacions de balenes s'estan recuperant, però unes altres no.
Solament en un cas, el de la balena grisa del Pacífic oriental, es creu que ha recuperat la seva abundància original, i el seu parent més proper, la balena grisa del Pacífic occidental, és la més amenaçada del món: es troba a la vora de l'extinció, amb tan sols 100 exemplars.

Els fons submarins alberguen una gran biodiversitat. Són boscos de gran colorit de corals d'aigües fredes, esponges i altres hàbitats, aranyes marines i llagostes. Moltes de les espècies que alberguen els fons marins no es troben en cap altre costat, i es creu que algunes habiten només en un o dos d'aquestes àrees.

Per desgràcia, la indústria pesquera s'ha adonat ja de la gran riquesa existent en els fons submarins. Aquesta indústria està duent les seves pràctiques de pesca insostenibles fins a fons submarins inexplorats fins ara utilitzant una tècnica anomenada pesca d'arrossegament de fons o de profunditat. En la pesca d'arrossegament de fons es desplacen pel fons marí xarxes immenses equipades amb grans plaques d'acer i pesats corrons que regiren i trituren tot al seu pas. Tota evidència indica que els fràgils ecosistemes submarins es recuperen molt lentament d'aquests danys, trigant dècades o centenars d'anys, i això si arriben a recuperar-se.

De continuar amb aquesta activitat, els arrastrers de profunditat que pesquen en aigües internacionals posaran en perill espècies abissals abans de poder ser estudiades. Una mica semblat a la devastació produïda per una enorme excavadora en un bosc ric i abundant, convertint-lo en un desert. És com bombardejar Mart abans d'arribar a ell.
Amb el 52 per cent de les pesqueres del món classificades com totalment explotades, i unes altres considerades com sobre explotades, esgotades o a la vora del col·lapse, no resulta difícil veure per quina raó ens preocupa tant el nombre cada vegada major de pesquers que pesquen de forma il·legal.
Els pirates operen en tot el món i es mouen d'una pesquera a una altra recollint la major quantitat de pesca que poden carregar. Als pirates no els preocupa l'impacta de les seves activitats en els bancs de peixos o en qualsevol altra espècie marina atrapada entre les seves xarxes. Espècies de peixos, aus, mamífers marins, tortugues marines, taurons i animals dels fons abissals es troben amenaçats a causa de les pràctiques de pesca d'aquests pirates. En alguns casos han estat duts prop de l'extinció total, com el lluç austral i el albatros en l'oceà Antàrtic.

a
b
c