Piscicultura

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

La pesca de cultiu (d'aigua marina, salobre i dolça, i maricultura, etc) contempla el maneig dels recursos de tal manera que s'augmenti la producció de peix més enllà de on normalment es pugui obtenir de la població silvestre.
La piscicultura empra concentracions de peixos o crustacis criant-los en piscines; contenint-los en les àrees que són productives, naturalment, utilitzant gàbies, corrals o xarxes; proporcionant les estructures perquè puguin subjectar-se els animals no mòbils (p. ex., ostres); i introduint els peixos o crustacis als hàbitat naturals (sembrant els esculls, establint àrees de criances de cloïsses).
La aqüicultura, es remunta a temps remots. Existeixen referències de pràctiques de cultiu de mújol i carpa en l'antiga Xinesa, Egipte, Babilònia, Grècia, Roma i altres cultures eurasiàtiques i americanes.
Entre grecs i romans, existeixen nombroses referències. Aristòtil i Plini van escriure sobre el cultiu de ostres. Plinio, en concret, atribueix al general romà Lucinius Murena l'invent de l'estany de cultiu, i cita els grans guanys de la seva explotació comercial.
En la cultura occidental actual, la aqüicultura no va recobrar força fins a l'Edat Mitjana, en Monestirs i Abadies, aprofitant estanys alimentats per lleres fluvials, en els que el cultiu consistia en l'engreixi de carpes i truites.

El 1842, dos pescadors francesos, Remy i Gehin, van obtenir postes viables. Van assolir alevins de truita, que van desenvolupar-se en estany amb èxit. El descobriment va dur a l'Acadèmia de Ciències de París a aprofundir en la troballa, i amb això la creació de l'Institut de Huninge, el primer centre d'investigació en aqüicultura.

Existeixen diferents sistemes de Producció Aqüícola segons l' intensitat i tecnificació del cultiu.

IMG_4360_w.jpgAqüicultura extensiva:
Són sistemes de cultiu de baixa intensitat i tecnologia, en els quals s'aprofiten condicions naturals favorables. Els cultius extensius més coneguts són els d'organismes filtradors marins, com ostres, cloïsses i musclos, i de macro algues marines, que es realitzen directament sobre fons sorrencs d'àrees intermareals, o sobre estructures recolzades en el fons, com estaques i taules de cultiu, o flotants, com bateas i línies. En ells es procedeix a la sembra i el procés d'alimentació i engreixi és natural.

Malgrat ser sistemes extensius, poden arribar a uns nivells de productivitat molt elevats. És el cas del cultiu de musclo a les ries gallegues, on la gran riquesa de les aigües i les beneficioses condicions ambientals disparen les taxes de creixement i qualitat del producte.
Els sistemes extensius són bastant utilitzats en la producció de fitoplàncton i zooplàncton en climes càlids, amb grans dosis de radiació solar.
Basses d'aigua enriquides amb nutrients minerals s'utilitzen per a la producció de micro algues com la Chlorella o Spirulina, destinades a alimentació humana, cosmètica o herbodietética, o com aliment d'un segon cultiu extensiu de zooplancton, com la Daphnia o la Artemia, utilitzat posteriorment en alimentació larvaria de peixos i crustacis.
Existeixen experiències amb llacunes oligotròfiques sembrades amb nutrients minerals per a activar la producció de fitoplàncton i activar tota la cadena tròfica, amb l'objectiu de collir posteriorment espècies de peixos per a consum, però a això no se li pot cridar pròpiament aqüicultura.

Aqüicultura semiintensiva i intensiva:
Sistemes de cultiu més controlats i de major rendiment, en els quals el grau de tecnologia i intervenció és molt major als extensius.
Els cultius de peixos en gàbies flotants directament en el mar, o en llacs, són sistemes semi-intensius. L'aigua és la del mitjà, sense cap sistema de bombament, però s'aporten aliments i es realitza un mínim control del cultiu.
També són sistemes semi-intensius els cultius en estanys i canals en circuit obert o semiobert, aprofitant aigües corrents, alguna cosa molt freqüent en truiticultura. Els cultius intensius es realitzen normalment en instal·lacions separades del mitjà natural, en tancs o piscines aïllades amb sistemes tècnics de captació i recirculació d'aigua, i amb un control total del medi i dels individus.
Són molt més cars que els processos menys tecnificats, però l'augment de rendiment o la necessitat d'un major control de la producció és determinant. Sovint, les fases més delicades de cultiu, com les de hatchery i nursery, són cultius superintensius en els quals s'utilitzen tècniques de aquariologia, com recirculació d'aigua, control de temperatura i fotoperíode o monitoratge de paràmetres.

La aqüicultura és un compendio de diferents tipus de cultius, en funció de l'espècie, aigua, clima, sistemes de cultiu, etc.

- Aqüicultura de Mol·luscs Bivalvs:
És la aqüicultura de cloïsses, musclos, ostres, petxines de pelegrí i altres mol·luscs bivalvs, amb gran importància econòmica.
El seu origen és molt antic. Diverses fonts atribueixen a Sergius Orata l'inici de la ostricultura, cap a l'any 100 adC. Actualment un dels cultius més rendibles dintre de la aqüicultura de mol·luscs bivalvos és el cultiu del Abalon (Haliotis sp.) el qual es conrea en sistemes intensius en estanys emplaçades en terra.

- Carpicultura:
És el cultiu de la carpa comuna i altres Ciprínidos, espècies d'aigua dolça no tropical. Són els cultius acuícolas més antics, ja practicats pels antics Sumeris, Xinesos i Romans.

- Salmonicultura:
És la aqüicultura de Salmoniformes, tant truites com salmons. En el cas de la truita, es coneix menjo Truticultura. La posada i el desenvolupament de larves i juvenils transcorre en aigua dolça, tant per a truites com salmons. En el cas de la truita, es pot mantenir en aigua dolça fins a la seva grandària comercial, o realitzar el procés de esmoltificació, igual que en el salmó, que és una adaptació gradual a l'aigua de mar en el qual es produeixen importants canvis fisiològics.

- Aqüicultura d'Espècies tropicals d'Aigua Dolça:
Són cultius d'espècies de peixos i crustacis tropicals i subtropicals dulciaqüícoles. Els més estesos són els cultius de tilapia, Pacu, Gambeta, Llagosta australiana i altres espècies de peixos i crustacis.
En alguns casos, aquests cultius estan associats a altres activitats agropecuàries, denominats Cultius Integrats. En ells s'integra la producció aqüícola en la producció agrícola. En el cas dels sistemes aquapónics, l'aigua de cultiu s'utilitza per al cultiu de vegetals d'horta, aprofitant els nutrients minerals generats per el cultiu, i la capacitat de depuració dels vegetals.

- Camaronicultura:
És el cultiu de les diferents espècies de gambetes que es porten a terme en àrees costaneres.

- Acuicultura Marina:
Cultius d'espècies marines, tant de peixos, com d'alguns invertebrats, com el polp. Té una gran importància econòmica. En el cas de moltes espècies, la producció de cultiu gairebé ha substituït per complet a les captures pesqueres. Algunes de les espècies més importants són el rodaballo, l'orada, el llobarro o el bacallà...
Els cultius d'altres espècies encara estan en desenvolupament, com el polp, el besug el llenguado, entre unes altres.
Una variants de aqüicultura marina és el cridat greixat de Tonyina Vermella, que es conrea en gàbia a partir d'exemplars salvatges. Després d'un procés d'engreix són venuts posteriorment en el mercat japonès, on és un preuat producte.

- Cultius Auxiliars de Aqüicultura:
Es denomina així a la aqüicultura de microalgas i microinvertebrados destinats a l'alimentació d'altres cultius principals, com larves de peixos o mol·luscs.
Les espècies de microalgas més conegudes són Chlorella, Isochrisis o Tetraselmis, entre moltes altres. Els cultius auxiliars d'invertebrats produeixen rotífers, cladócers i Artemia salina, entre moltes altres espècies.

Efectes sobre el medi ambient:
Al manipular els sistemes naturals, els projectes de aqüicultura i maricultura tenen, amb freqüència, la possibilitat de produir impactes ambientals. El cultiu dels peixos en piscines mereix atenció. L'efecte més obvi és l'esbrossi del terreny i l'establiment de les piscines.
Les piscines, a l'alterar el flux de l'aigua i afectar el reabastiment de l'aigua freàtica, poden causar efectes positius i negatius quant a les condicions hidrològiques locals.

Els estanys que se situen en els canals naturals dels rius, per exemple, pot ajudar a reduir les inundacions en l'àrea immediata, servir com un parany per a els sediments i, per filtració, augmentar la humitat del sòl...

És fonamental administrar, adequadament, l'aigua de les àrees on es practica la piscicultura, perquè els estanys poden reduir la quantitat d'aigua que aquesta disponible per a altres necessitats competitives, com el reg , o l'ús domèstic, o industrial.
Al desviar els rius cap a les piscines de aqüicultura es poden trastornar les fonts tradicionals d'aigua potable. A l'aprofitar-la per als estanys, es pot esgotar l'aigua subterrània local. En general, s'ha d'evitar l'establiment de les piscines de aqüicultura que utilitzin les existències escasses d'aigua superficial i subterrània, especialment en les àrees àrides, tret que es pugui integrar la piscicultura amb uns altres usos de l'aigua (p. ex. reutilitzar l'aigua dels estanys per a reg, o criar els peixos en gàbies, dintre dels canals de reg).
Les aigües sortides de les piscines poden contaminar els ambients aquàtics propers. Depenent de la grandària d'estany, la freqüència de renovació de l'aigua i els ensums de fertilitzants. Gairebé sempre, aquesta aigua estarà contaminada si s'han agregat fertilitzants i aliments a la piscina per a augmentar la productivitat dels peixos. Així mateix, els químics que s'utilitzen en els estanys (per a la esterilització, control de males herbes, insectes i malalties, normalització de la qualitat de l'aigua i el control dels peixos indesitjables), poden contaminar les aigües locals.
De vegades, es poblen les piscines amb juvenils capturats. Això pot esgotar les poblacions silvestres, i perjudicar les operacions de pesca de captura a l'àrea.

Altres impactes negatius potencials de la piscicultura s'originen en l'ús de les espècies exòtiques:
Es produeixen efectes negatius en les espècies natives silvestres a arrel de la difusió, mitjançant les espècies exòtiques, de les malalties i els paràsits, o la fugida dels peixos de l'estany. Així mateix, la propagació selectiva té un impacte potencial a llarg termini, perquè es redueix la diversitat genètica dintre de les poblacions dels peixos.

Finalment, les piscines poden causar un augment en les malalties de la gent de l'àrea, al servir d'hàbitat per als vectors que viuen en l'aigua, o que tenen alguna relació amb aquesta, com els caragols (esquistosomiasis) i els mosquits (malària, dengue i altres arbovirus).
Si bé les operacions de piscicultura, que es practiquen emprant xarxes o gàbies, tenen pocs impactes negatius potencials, aquestes poden causar problemes si l'intensifiquen, excessivament. Pot créixer la concentració dels corrals fins a tal grau que s'impedeixi la navegació, es restringeixi la circulació de l'aigua, i es redueixi la seva qualitat.

Igualment, les basses o pilots que s'instal·len per a conrear els animals no mòbils poden constituir perills per a la navegació.

La introducció d'espècies exòtiques constituïx una pràctica problemàtica per a la piscicultura o pesca de captura. La seva introducció o trasplantament no només ha tingut menys èxit del planificat, sinó que el seu efecte net pot ser negatiu. A l'introduir les espècies exòtiques als ambients nous, gairebé sempre existeix el risc de causar competència amb les espècies natives, o conducta predatoria contra elles.
Les espècies exòtiques s'introdueixen per a augmentar la productivitat de la pesca, no obstant això, poden causar una pèrdua neta de producció, reduint les poblacions de les espècies natives.
A més, les espècies exòtiques tenen la possibilitat de introduir malalties i paràsit a l'ambient aquàtic local. En general, no s'ha de donar suport la introducció d'aquestes espècies per a la pesca de captura, i, en les operacions de piscicultura d'estany, ha de fer-se amb summa cura, i solament després de prendre les precaucions necessàries.

 

a
b
c