Carretera

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

En total, el transport de viatgers i de mercaderies expulsa al voltant del 30% del CO2 emès en el món.
La qualitat de l'aire en certes ciutats arriba a nivells crítics i afecta de manera inquietant a la salut dels residents.

Segons les dades del Banc Mundial, en 2010, haurà 816 milions de vehicles a motor sobre la terra (havia 700 milions en 2003).La producció d'un automòbil de 850 quilograms requereix prop de dues tones equivalents de petroli i nombroses matèries primeres i productes industrials com acer, alumini, cautxú, pintures, vidre o plàstics.
L'elaboració i transformació de tals productes té un enorme cost ambiental, directe i indirecte.
Penseu en les grans hidroelèctriques destinades a proporcionar l'electricitat necessària per a la transformació de la bauxita en alumini, un metall imprescindible per als automòbils, en les indústries siderúrgiques (la indústria automobilística absorbeix el 20% de l'acer), en les petroquímiques que produeixen els plàstics o les matèries primeres per a la seva fabricació, o en les refineries que produeixen la gasolina, el gasoli i l'asfalt per a les carreteres.

Des de 1946 fins al 2001 un total de 400 milions de cotxes s'han convertit en residus, només als Estats Units; el reciclatge de totes les parts de l'automòbil, especialment els nou quilograms de plom de les bateries o els seixanta plàstics diferents que ho componen, no està resolt, no obstant això la propaganda enganyosa de les principals multinacionals del sector.

Anualment es produeixen 35 milions d'automòbils que en un període que rares vegades supera els deu anys, acabaran convertits en ferralla.
No obstant això, en l'any 2000, la producció mundial de cotxes va establir un rècord amb 40,9 milions de vehicles, és a dir un 4% més que l'any precedent. A aquest ritme, arribarem a les previsions de 2010 molt abans del previst! En un segle, el tràfic mundial de mercaderies s'hauria multiplicat per mil i la distància total recorreguda per any en el món s'hauria multiplicat per vuit en els cinquanta últims anys.

_MG_3224.jpgEnfront d'aquest model insostenible que origina més problemes dels quals soluciona volem promoure altres alternatives encaminades a la sostenibilitat ambiental i a l'equitat social i a reduir la mobilitat motoritzada, a fomentar el transport públic i el transport no motoritzat, pacificar el tràfic, modernitzar el ferrocarril tradicional i implantar noves línies de tramvia.
El tràfic motoritzat és el primer problema ambiental de Catalunya i de molts altres paissos.
Limitar l'ús del vehicle privat s'ha convertit en una necessitat imperiosa.
El nombre de viatges en la regió de Barcelona en un dia laborable ascendeix a 10,6 milions: En l'actualitat, les ciutats estan sovint molt tranquil·les. En moments així, el transport és sinònim de llibertat. És del tot comprensible que els habitants prefereixin utilitzar el seu vehicle.
També s'han implantat sistemes d'estacionament "park and ride" en nombroses ciutats.

El creixement demogràfic accelerat en els centres urbans ha incrementat la demanda de transport privat.
La infraestructura vial rígida, falta de coordinació interinstitucional i el deficient dinamisme de la planificació fa que es prenguin mesures correctives, més que preventives en matèria de transport.
El tràfic i la mobilitat, en termes de transport, són la causa principal dels impactes negatius a l'ambient urbà com la contaminació de l'aire, el soroll, el consum excessiu de recursos i l'ocupació extensiva de l'espai.
A més dels impactes ambientals directes causats pels vehicles, existeixen impactes indirectes com els greixos i olis usats, elevació de la pols als carrers que contenen substàncies tòxiques, impactes ambientals per metalls i materials usats en l'ensambli dels vehicles, per l'explotació i refinament del petroli, la ferralla i deixalles de llandes etc.

L'obsolescència del parc automòbil és un altre característica que contribueix a l'augment de les emissions, les majors emissions d'hidrocarburs (HC) són efectuats pel servei públic principalment per busos i microbusos de major antiguitat, és a dir els models anteriors a 1974.
El soroll causat pel tràfic depèn fonamentalment dels sorolls dels motors i del contacte de les rodes amb la calçada. Els camions, motos i autobusos són els vehicles que més soroll produeixen.
Un camió provoca un soroll equivalent al de deu a quinze cotxes.
El monòxid de carboni és especialment problemàtic en zones urbanes amb gran nombre d'automòbils. El volum del trànsit i el clima local influeixen sobre la seva concentració en l'aire. Els efectes sobre la salut depenen de la concentració i durada de l'exposició. El monòxid de carboni en els éssers humans afecta el subministrament d'oxigen en el torrent sanguini. Normalment, els glòbuls vermells transporten l'oxigen per tot el cos. Quan hi ha monòxid de carboni, aquest atreu més als glòbuls vermells que a l'oxigen, el que dóna lloc a l'escassesa d'oxigen en la sang.
L'efecte a curt termini és similar a la sensació de fatiga que s'experimenta en altura o quan es pateix d'anèmia. L'exposició al monòxid de carboni pot exacerbar les malalties del cor i del pulmó. El perill és més evident en fetus, nadons, ancians i en qui sofreixen de malalties cròniques.

Finalment, i pot ser el mes important, l'automòbil absorbeix un terç del petroli produït en el món, encara quan sabem que les reserves de petroli són limitades.
Els transports col·lectius contaminen vint vegades menys i utilitzen cinc vegades menys energia que els cotxes per a transportar el mateix nombre de passatgers.
No obstant això, no tots els automòbils contaminen per igual. De fet, és possible conèixer quins són els models que contaminen menys i consumeixen menys combustible, i, per tant, prendre una decisió més ecològica a l'hora d'adquirir un vehicle.
Des de finals de 2002, els cotxes nous venuts a Espanya inclouen informació sobre consum i de l'emissió de CO2, gràcies a l'aplicació d'un Reial decret que incorpora la Directiva europea sobre etiquetatge energètic.
El seu objectiu és complir el Protocol de Kyoto, en el qual la Unió Europea es va comprometre a reduir un 8% les emissions de CO2 entre 1990 i 2010. Així mateix, la Comissió Europea estudia una nova normativa, que podria entrar en vigor a mitjan 2008, per a disminuir i controlar encara més les emissions dels nous utilitaris.

Els vehicles 'ecològics' solen costar tenir una mitjana de 3.000 euros més, encara que s'espera que els preus baixin a mesura que els seus nivells de venda i fabricació augmentin.
No obstant això, com el seu consum és menor, el conductor es beneficia a la llarga d'un estalvi en el cost d'ús, pel que finalment resulten més econòmics, i, de passada, més respectuosos amb el medi ambient.
Per exemple, el Toyota Prius amb motor híbrid, meitat gasolina, meitat elèctric, consumeix un 40% menys de gasolina que un cotxe convencional, i la inversió s'amortitza de mitjana a partir dels 70.000 quilòmetres realitzats, segons fonts de Toyota.

A més, amb una utilització massiva dels transports col·lectius, el tràfic en les ciutats estaria molt menys saturat.

Sabies, per exemple, que en hora punta, un tren de cercanias pot evitar la circulació de 500 cotxes?

Una adequada jerarquització dels mitjans de transport públic (taxis, microbusos, autobusos, tramvies, trolebuses, tramvia ràpid o pre-metre, metre, ferrocarril, intercanviadores de transport), complementada amb les maneres no motoritzades, com el caminar i la bicicleta, i les noves tecnologies (fax, correu electrònic, Internet, telèfons mòbils, entre altres) permetria reduir considerablement l'ús de l'automòbil.

a
b
c