Infraestructures

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Les infraestructures del transport es denominen normalment xarxa i es composa de carreteres, vies de ferrocarril, infraestructures aèries, canals, canonades, etc., incloent els nodes o terminals: aeroports, estacions de ferrocarril, terminals de autobusos i ports.

En els últims anys els països desenvolupats han arribat a comprendre que una via de comunicació terrestre constitueix un dels depredadors més grans a l'ambient fabricats pel geni humà.
A l'ambient de muntanya una carretera es construeix mitjançant els denominats talls en vessant, mig vessant i farciment. Els talls tendeixen a interrompre els drenatges superficials i subsuperficials, produint alteracions al disseny hídric modelat per la naturalesa durant milions d'anys. Aquesta interrupció condueix a desequilibris a les àrees d'infiltració, xarxa de circulació externa i interna i deus.
Els farciments o terraplens que es construeixen per a mantenir una rasant cada vegada que s'afecta un curs d'aigua condueixen cap a l'efecte dic o barrera dels drenatges superficials que a la llarga acaben produint les denominades falles de vora de la calçada, les quals al seu torn, impacten les variables sòl, vegetació, micro flora i micro fauna.
L'ús indiscriminat d'explosius resulta en un fracturament desordenat de les roques amb lliscaments gairebé permanents durant almenys els propers deu anys.
La riquesa animal es veu afectada perquè l'efecte barrera impedeix la reproducció, la presa d'aigua i fins a la mateixa alimentació.
Com tots sabem, els animals també creen costums quant a llocs i corredors per a la sexualitat, alimentació, descans i fins a per al seu esplai.

En els ambients litorals també es produeixen els efectes barreres amb l'agreujant que se li posen obstacles a la mobilitat establerta per la capa freàtica entre els sòls, roques i marees, d'aquí que l'equilibri assolit entre aigües dolces i aigües salades quedi alterat.

Capacitat de les infraestructures:
Els problemes de transport estan sovint relacionats amb una capacitat insuficient de les infraestructures. Per consegüent, la construcció de noves infraestructures de transport constituïx una prioritat en la Unió Europea (xarxes transeuropees). Igualment, la Comissió desitja una millora de l'eficàcia i de la fiabilitat de les estructures existents, per exemple mitjançant el desenvolupament de serveis de navegació i de localització fiables i mitjançant el foment de la interoperabilitat.

A més de les accions relatives a les diferents maneres de transport, la Comissió proposa mesures complementàries: el reforç de la funció de les autoritats nacionals, regionals o locals determinants en matèria de gestió del tràfic (regulació de la velocitat, campanyes d'informació, promoció de mitjans de transport no contaminants com la bicicleta, restriccions de la circulació en zona urbana, etc.) i l' introducció d'una política d'ordenació del territori que tingui en compte preocupacions mediambientals.

La construcció d'un quilòmetre pla d'autopista de quatre carrils requereix 1.500 quilograms equivalents de petroli en asfalt o combustible per a la maquinària d'obres públiques.
Les infraestructures de transport tenen una repercussió irreversible en l'ocupació del sòl, en el paisatge i en la fragmentació d'hàbitats.
El 2% del territori d'Estats Units està ocupat per l'automòbil (carreteres, carrers, aparcaments), i en els quinze països de la Comunitat Europea només la xarxa vial ocupa 40.000 quilòmetres quadrats.
A Espanya 7.200 quilòmetres quadrats estan ocupats per carreteres, carrers, aparcaments, estacions i aeroports.
Les petites millores proposades en els estudis d'impacte ambiental en poc o gens ajuden a reduir les conseqüències irreversibles d'aquestes infranquejables barreres que són les autopistes i autovies, no només per a la flora i fauna, sinó fins i tot per a les persones o vianants, la mobilitat de les quals queda reduïda.

La construcció de noves carreteres, autovies, aparcaments i facilitats per al tràfic rodat només contribueix a promoure l'ús del vehicle privat amb els consegüents problemes de contaminació, soroll i congestió.
El ferrocarril estava considerant pels grups ecologistes com un dels mitjans de transport més respectuosos amb la naturalesa, però l'expansió de l'Alta Velocitat ha acabat amb aquesta generalització.
Enfront del tren tradicional, per al que reclamen més mitjans, acusen a l'AVE de causar greus danys al medi ambient, a més de ratllar-li de elitista.
Com només hi ha dues línies en servei a Espanya, els seus efectes no són àdhuc molt notables, però és previsible que la situació canviï quan l'AVE transporti a un terç de viatgers en tot el país.
Aquests són els majors problemes ambientals: Les obres l'impacta ambiental més evident de l'alta velocitat és el físic: enormes ponts, túnels de rècord i corbes gegantesques. Per a permetre que els vehicles circulin a velocitats superiors als 300 quilòmetres per hora, i escurçar al màxim el temps de viatge, els traçats han d'acostar-se el més possible a la línia recta, i no han de superar un pendent de 20. mm./m.
Això obliga a realitzar obres que tallen en dues el paisatge, actuant com un "fossa ecològica" que separa la fauna, i que també comporten la tala d'arbres, l'ocupació temporal de molts terrens, i el moviment de milions de metres cúbics de terra.

Per a pal·liar aquests efectes és obligatòria l'aprovació d'una declaració d'impacte ambiental prèvia a la redacció dels projectes, per la qual s'introdueixen variacions que han de tenir-se en compte a l'hora de dissenyar el traçat.
És evident que l' infraestructura d'alta velocitat, no s'adapta al paisatge, el modela.

Canals i tuberes:
També proliferen les tuberes utilitzades per al transport d'aigua, gas o petroli que dibuixen cicatrius de milers de kilòmetres i travessen muntanyes, valls per a donar subministrament a tota la població. Calen mes estudis ambientals previs  d'aquestes estructures ja que seu impacte ambiental tampoc de menyspreable.

Per altre banda, el creixement nombre de ports esportius i sobre tot, l'impacta dels grans ports com Barcelona o Tarragona sobre la costa, contaminació atmosfèrica, invasió d'espais (Conca del Llobregat) accelerat pel creixent tràfic marítim i el boom dels creuers fan que els ports siguin cada vegada mes grans e insostenibles.

 

a
b
c