Vehicles ecológics

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Elèctrics:
Un vehicle elèctric de bateria (abreujat "VEB") és un vehicle elèctric que utilitza l'energia química guardada en paquets de bateries recarregables.
Els vehicles elèctrics utilitzen motors elèctrics en comptes de, o de forma afegida a, motors de combustió internes. Històricament, les bateries han tingut alts costos de fabricació, pes, temps de recarrega, i escassa vida útil i autonomia, el que ha limitat l'adopció massiva de vehicles elèctrics de bateria.
Els avenços tecnològics actuals en bateries han resolt alguns d'aquests problemes. El sector dels vehicles elèctrics representa un sector creixent i planteja excel·lents oportunitats, principalment perquè les grans empreses del sector automobilístic s'han mantingut al marge, doncs han concentrat els seus esforços en les tecnologies hibrides.
Solament ara comencen a dedicar recursos als vehicles elèctrics, veient el mercat que s'està creant per part de petites empreses que han nascut gràcies al nínxol de mercat deixat buit per les grans empreses del sector. La gran mayoria d'aquestes petites empreses ha creat petits vehicles elèctrics de poc pes per a poder aprovar les homologacions Europees.
Algunes marques són REVA, Think, DILIXI. Altres empreses ja existents en el mercat des de fa anys es troben a Itàlia on tant Piaggio menjo el seu principal competidor Faam embenin quantitats importants a les empreses de transport i els ajuntaments. Famm disposa ara de vehicles de bateries de liti donant així una excel·lent autonomia de fins a 130km i una possibilitat de càrrega de més de 1500kg.
Això fa possible l'ús d'un vehicle ecològic per a ajuntaments en la seva recollida d'escombraries i també a empreses courier com DHL, Seur etc. L'ajuntament de Barcelona ja disposa de 20 camions elèctrics que recullen escombraries en el fang gòtic Barceloní.

Híbrids:
Un vehiculo elèctric híbrid és un vehicle en el qual l'energia elèctrica que ho impulsa prové de bateries i, alternativament, d'un motor de combustió interna que mou un generador.
Normalment, el motor també pot impulsar les rodes en forma directa. En el disseny d'un automòbil híbrid, el motor tèrmic és la font d'energia que s'utilitza com última opció, i es disposa un sistema electrònic per a determinar quin motor usar i quan fer-lo. En el cas d'híbrids gasolina - elèctrics, quan el motor de combustió interna funciona, ho fa amb la seva màxima eficiència. Si es genera més energia de la necessària, el motor elèctric s'usa com generador i carrega la bateries del sistema. En altres situacions, funciona només el motor elèctric, alimentant-se de l'energia guardada en la bateria.
En alguns és possible recuperar l'energia cinètica al frenar, que sol dissipar-se en forma de calor en els frens, convertint-la en energia elèctrica. Aquest tipus de frens se sol cridar "regeneratius".La combinació d'un motor de combustió operant sempre a la seva màxima eficiència, i la recuperació d'energia del frenat (útil especialment en la ciutat), fa que aquests vehicles arribin a millors rendiments que els vehicles convencionals.
Tots els cotxes elèctrics utilitzen bateries carregades per una font externa, el que els ocasiona problemes d'autonomia de funcionament sense recarregar-les. Aquesta queixa habitual s'evita amb els cotxes híbrids.
Amb qualsevol mètode, el subproducte principal de l' hidrogen consumit és l'aigua, que addicionalment pot també moure una micro - turbina.

Hidrogen:
Un vehicle d'hidrogen és un automòbil que utilitza hidrogen diatòmic com la seva font primària d'energia per a propulsar-se.
Aquests automòbils utilitzen generalment l' hidrogen en un d'aquests dos mètodes: combustió o conversió de pila de combustible. En la combustió, l' hidrogen es crema en un motor d'explosió, de la mateixa forma que la gasolina. En la conversió de pila de combustible, l' hidrogen es converteix en electricitat a través de piles de combustible que mouen motors elèctrics - d'aquesta manera, la pila de combustible funciona com una espècie de bateria.

Aire comprimit:
No es pot dir que l'aire comprimit com vector energètic i locomotriu sigui una tecnologia de recent aparició. En realitat, a la fi del segle XIX ja existien primeres aproximacions al que podria arribar a ser un dia un vehicle propulsat per aire comprimit, amb l'arribada de les primeres locomotores pneumàtiques.
El 1872 el motor d'aire Mekarski va ser usat per al trànsit urbà, en forma d'un pistó d'una sola fase. Va representar un avanç importantíssim en els motors pneumàtics per l'ús avantguardista de la termodinàmica que proposava l'escalfament de l'aire a través de tancs d'aigua bullint, augmentant el seu rang d'autonomia entre les càrregues.
Es van fabricar nombroses locomotores i fins i tot es van obrir diverses línies regulars (la primera en Nantes 1879). La H.K. Porter Company de Pittsburg va vendre centenars d'aquests vehicles a la indústria minera de l'aquest dels Estats Units per la seguretat que aquest mètode de propulsió representava per als seus usos.
La primera locomotora híbrida de Dièsel i Aire Comprimit va arribar en 1930 a Alemanya.
Les pressions de la indústria del petroli en el sector del transport eren cada vegada més grans i la veritat és que van aconseguir bloquejar la investigació en aquest camp.
Després de la II Guerra Mundial el terme "motor d'aire" mai es va tornar a usar en els llibres de text d'aire comprimit i locomotores pneumàtiques i, si s'esmentava es deia que eren motors poc vàlids o eficients.
El 1979, Terry Miller va determinar que l'aire comprimit era el mitjà d'emmagatzematge d'energia perfecte. Va desenvolupar el Air Car One que va construir per $1500 i ho va patentar. Els motors de Terry van demostrar que era factible el construir un cotxe que funcionés amb aire comprimit i va patentar el seu mètode en 1983 (US4370857).

Uns altres:
Hi ha altres models en estudi, i buscant per internet, trobaran fins i tot motors d'aigua!!

Sol sostenir-se que els vehicles elèctrics impulsats són "nets", igual que aquells que usen cel·les d'hidrogen.
Però, en realitat, aquests tipus de vehicles generen, avui dia, major contaminació que els vehicles de combustió interna.
La raó és que la generació d'hidrogen o electricitat consumeix energia produïda en centrals alimentades principalment per carbó, és a dir, les centrals que s'usen fora de període punta.
La producció d'hidrogen o l'emmagatzematge en bateries introdueix pèrdues de l'ordre del 60% de l'electricitat produïda i, per tant, triplica la quantitat de contaminació produïda en les plantes de carbó. En general, s'estima que l'ús de vehicles d'hidrogen augmentarà la quantitat de carboni i sofre en l'atmosfera (responsables de l'escalfament global i la pluja àcida) però disminuirà la quantitat de compostos de nitrogen (responsable del "smog" o "fum-boira").
Tenen, això sí, l'avantatge (o desavantatge) que permeten centralitzar la contaminació en un sol lloc i fer més fàcil el seu tractament (o ocultament).
Perquè els vehicles elèctrics o de piles d'hidrogen siguin veritablement sostenibles s'han d'alimentar (o generar el seu hidrogen) amb electricitat provinent de centrals elèctriques alternatives, eòliques, solars... que no produeixin emissions.

a
b
c