Cases rurals

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

El Turisme rural és una activitat turística que es realitza en un espai rural, habitualment en petites localitats (menors als 1.000 o 2.000 habitants) o fora del casc urbà en localitats de major grandària.
Les instal·lacions solen ser antigues masies i cases antigues que han estat reformats i adaptats, i són dirigits familiarment i oferixen un servei de qualitat, sovint pels mateixos propietaris.
Típicament, i en algunes zones de manera obligada, s'estableixen en edificis històrics o de construcció tradicional de la comarca. Dintre de les diferents categories existeixen diversos tipus entre els quals es poden destacar:

- Casa rural: un edifici on existeixen diferents habitacions amb elements comuns com són els banys, el saló i la cuina. Amb certa freqüència, se sol compartir amb els propietaris, encara que disposen d'una zona privada. En el cas que visquin els propietaris, se sol llogar per habitacions (tipus hotel, amb serveis alimentosos) o completa (casa de lloguer complet) per a grups.

- Allotjament rural: semblant a un apartament turístic, però habitualment amb elements diferenciadors de les àrees rurals (tipus de construcció, decoració, etc.). Solen contar amb cuina pròpia, bany, saló i un nombre indeterminat de dormitoris.

- Hotel Rural: També es pot denominar com posada rural, o alguna de les denominacions comercials de les diferents comarques o regions d'Espanya, i solen ser allotjaments de major grandària, amb un nombre reduït d'habitacions (habitualment entre 4 i 10, només es limita en algunes Comunitats Autònomes) i que conten amb restaurant, i servei diari de neteja de les habitacions. El funcionament és similar al d'un hotel convencional, però amb les limitacions de la seva grandària.

- Centre de turisme rural: Habitualment correspon a un petit complex on es conta amb allotjament (possiblement amb diferents fórmules), restaurant, i instal·lacions, material i monitors per a la pràctica d'activitats en la naturalesa.

- Albergs: De diferents tipus; rurals, juvenils, de pelegrins, etc. Es tracta d'un tipus d'allotjament més econòmic destinat a un perfil de població més jove on generalment es conta amb una menor intimitat ja que les habitacions solen ser de més de tres persones.

L'alta proliferació d'aquesta fórmula de turisme està provocant un gran creixement de l'oferta d'aquests establiments, arribant a la massificació d'algunes comarques, així com l'aparició de casos d'exercici de l'activitat de manera poc ortodoxa, il·legal i fins i tot en condicions no recomanables.

La comercialització d'allotjaments rurals es realitza majoritàriament per Internet a través de centenars de portals de turisme rural especialitzats, on s'agrupen els establiments en funció de les seves qualitats, característiques o ubicacions.

La diversa legislació autonòmica sobre la matèria, si bé ajuda a preservar el tipisme i idiosincràsia dels allotjaments, és un fort obstacle a nivell extern per a la promoció adequada a nivell internacional, i a nivell intern, per la confusió que crea en els usuaris.

A la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural trobareu informació sobre les cases rurals de les diferents comarques de Catalunya. A totes elles podreu gaudir de la tranquil·litat d'un entorn natural i saludable. A més, tindreu a l'abast una àmplia oferta d'activitats culturals, esportives i lúdiques que completaran la vostra estada.
La diversitat de paisatges, tradicions i gastronomia catalanes faran que les vostres vacances entre nosaltres esdevinguin un record perdurable.

Hi trobareu les següents tipologies d'establiments d'acord amb la legislació vigent al principat:

- Casa de Pagès o Agroturisme:
El titular de l'establiment obté rendes agràries, ramaderes o forestals. Els usuaris hi podran conèixer les feines i activitats pròpies de la vida de pagès.
- Allotjaments Rurals:
Modalitat en la qual el titular no està obligat a obtenir rendes agràries, però ha de residir a la mateixa comarca o viure en el mateix habitatge.
En tots els casos podreu trobar establiments amb lloguer per habitacions (Masia o Casa de Poble Compartida) i de lloguer complet (Masoveria o Casa de Poble Independent).

La gran diversitat dels territoris catalans acullen els gairebé 600 establiments rurals de CONCATUR. Per això poden oferir una oferta conjunta emmarcada en un àmpli ventall de paisatges on gaudir d’activitats de tot tipus. Des dels cims nevats dels Pirineus fins al del Delta de l’Ebre, els nostres visitants podran gaudir d’una experiència rural autèntica.

Actualment conformen CONCATUR les següents associacions:

- Associació de Turisme Rural de l’Alt Camp
- Associació de Turisme Rural del Baix Empordà
- Associació d’Agroturisme del Berguedà
- Associació de Cases de Turisme Rural de la Conca del Barberà
- Associació de Turisme Rural Comarques de l’Ebre
- Associació Turisme Rural de la Garrotxa
- Associació Turisme Rural Girona
- Associació de Turisme Rural La Selva
- Associació per la Promoció de la Catalunya Rural

a
b
c